Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_ispit_z_groshey_pererobleni (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
383.49 Кб
Скачать

42. Характеристика основних форм міжнародних розрахунків

Система організації та регулювання платежів у сфері міжнародних економічних відносин називається міжнародними розрахунками.Вони поділяються на 2 групи:докумертарні та недокументарні.

Докумертарні- розрахунки виплата потрібної суми за якими здійснюється за поданими комерційними документами,які супроводжують фінансові документи.Фінансові документи-це прості та переказні документи чеки платіжні розписи комерційні документи розрахунки-фактури документи на право власності.Основними формами докумерторних розрахунків є інкасо та акредитив.

Інкасо- це доручення експортера своєму банку одержати від імпортера певну суму, яку зазначено платіжним документом.Інкасо означає інкасацію документів, а не інкасацію боргів.

Інкасо оформ. такі етапи:

-укладання контракту та визначення умов розрахунків;-відвантаження товару;-одержання транспортних документів від транспортних організацій;-передача комплекту комерц.,а при неопхідності фінансових документів у банк при інкасованому дорученні;-банк-експортер надсилає документи у банк країни-імпортера;-передача документів платникові для перевірки і платежу;-оплата документів;-переведення платежу;-зарахування коштів на рахунок експортера.

Акредитив-це грошове зобов’язання банку за дорученням і за рахунок його клієнта-імпортера здійснити оплату на користь експортера адо забезпечити платіж іншим банком у межах певної суми та у визначений строк проти документів що супроводжують акредитив.

Докумертарний акредитив – це акредитив,платежі за якими проводяться при умові подання в банк комерц. і фін. документів.

До недокумертарних розрахунків відносять :- банківський переказ – розрахункова банківська операція,яка здійснюється за допомогою надісленого платіжного доручення,одного банку іншому,-векселі,-чеки,-авансові платежі,-платіж за відкритим рахунком – суть його в тому ,що експортер веде рахунок заборгов. імпортера і навпаки.

43. Порядок здійснення міжнародних розрахунків за експортно-імпортними операціями

44. Операції банків із цінними паперами, суть та порядок здійснення

Світова практика виділяє два підходи до проблеми сполучення звичайної банківської діяльності і діяльності на ринку ЦП. За 1-шим підходом банкам забороняється займатися усякими видами професійної діяльності на ринку ЦП, а саме брокерською, дилерською.

При цьому повинні бути також суттєво обмежені види непрофесійної діяльності як інвестора а саме:1) вкладання в недержавні ЦП, крім дочірніх банків і фінансових компаній; 2) становить собою дозвіл банкопоєднувати звичайні банківські операції з більшістю операцій на ринку ЦП.

За цим підходом обмеження ризикованості банківських інвестиційних операцій здійснюється некардинальними заходами прямого розподілу функцій шляхом введення спеціальних обмежень, шляхом належного державного контролю за банківською діяльністю.

КБ України можуть здійснювати всі види д-сті та всі види операцій на ринку ЦП, які дозволені чинним законодавством країни, а саме: управління інвестиціями і фондами, розрахункове обслуговування учасників ринку ЦП.

Найбільш важливим і складним видом операцій банків з ЦП є управління інвестицій у фінансові активи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]