Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_ispit_z_groshey_pererobleni (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
383.49 Кб
Скачать

3. Особливості функціонування, становлення та розвиток банків. С-ми.

БС різних країн світу істотно відрізняється за своєю структурою, в той же час мають ряд подібних ознак, хар-них для банків, що функціонують у ринковій економіці. Насамперед– це дворівнева побудова, на 1-му рівні міститься 1 або кілька банків, який виконує ф-цію центральногшо емісійного банку. Він несе відповідальність за забезпечення сталості нац валюти і всієї БС країни. В Укр він преставлений НБУ з центральним апаратом в м. Києві і територ обласн відділеннями. На 2-му рівні БС розміщені всі інші банки, які обслуговують економ суб’єктів, здійснюючи розрахункові, депозитні, кредитні операції. Однією з заг ознак БС є контроль та регшулювання д-сті банків 2-го рівня з боку центр банку.

БС – це сукупність усіх банків установ, що фнкціонують у країні і перебувають у тісному взаємозв’язку між собою, д-сть яких забезпечуєфункціонування грош ринку та економіки загалом.

Осн етапи станослення БС в Україні: І – 1988-1990 рр – створення прототипу с-ми укр комерц банків у складі БС СРСР. ІІ – 1991-1992 р (І піврівччя)- перереєстрація укр КБ і початок формування БС У як незалежної держави. ІІІ – ІІ півріччя 1992-1993р – розвиток БС У в умовах становлення політ і економ суверенітету. ІV – 1994 -1996 р – розвиток БС на першому етапі реалізації курсу економ реформ монеетарними методами. В цей період НБУ встановив та ввів у парктику єдині правила д-сті укр банків. Крім того, призупинив інфляцію та невиправдано високе зростання цін та падіння в-ва, здійснивши у вересні 1996 р грошову реформу. V- 1997 -1998 рр – розвиток БС в умовах поглиблення фін-економ кризи, поступового переходу до поєднання монетарних методів управління ек-кою і заходами щодо її структурного реформування . – 1999- 2010 … - розвиток БС в умовах реструктиризації ек-ки; падіння доходності банк. операцій, укрупнення та консолідації в капітал банків.

4. Створення та реєстрація банку.

Банки незалежно від місця їх розташування та територіального х-ру д-сті зобов’язані проходити реєстрацію у реєстрі юр та фіз осіб, а також у НБУ. З моменту реєстрації банків він вважається створеним і набуває статусу юр особи. Учасниками банку можуть бути юр та фіз особи, резиденти і нерезиденти, а також держава в особі Кабміну У або уповноважених ним органів. Не можуть бути учаниками банку юр особи, в яких банк має істотну участь, тобто володіє 10% і більше статутного капіталу, а також об’єднання громадян, релігійні та благодійні ор-ції. Статутний капітал банку повинен = 10 млн євро. Формування та збільш статут капіталу банку можуть злдійснювати тільки шляхом грош внесків. Голова правління банку та головн бухгалтер повинні мати досвід попередньої керівної роботи у банках. На керівні посади банків не можуть бути призначені такі особи: •які не виконали зобов’язання щодо оплати боргу, стосовно будь-якого банку або ін юр особи; •незаконні дії якої у минулому спричинили банкрутсво банку або ін юр особи; •які перебувають у родинних зв’язках із членами ради банку; • Які притягувались до кримінальної відповідальності або були звільнені за вимогою НБУ. Рішення про реєстрацію банку доводиться до відома спостережної ради банку і територіального управління НБУ за місцем розташування банку у вигляді міста, за підписом заступника голови управління НБУ , до якого додається статут зареєстрованого банку, титульний аркуш якого завірено печаткою НБУ і підписом заступника голови правління НБУ. Філія – це банк установа , яка не юр особою, діє на підставі окремого положення, має свій кореспондентський рахунок, код ІМФО, або працює з головним банком на єдиному кореспонд рахунку та здійснює банк операції, передбачені положенням про філію за умови наявності та в межах дозволу, наданого банком юр особою. Представництво- установа банку, яка не є юр. особою, діє на підставі окремого положення і виступає від імені голов банку, не має права здійсн банк операції.

5. Організаційна структура банку.

Організаційна структура банку визначається 1) структурою органів управління банку; 2) структурою функціонування підрозділів і служб банку. Осн органами управління банку є збори акціонерів банку, які збираються 1 раз на рік і здійснюють заг керівництво. Збори акціонерів обирають голову та раду банку, а також визначають голову правління банком. Рада і голова

обираються на 5 років. Засідання ради банку збираються 1 раз на квартал. Голова та рада банку здійсн заг керівництво д-стю банку в період між зборами акціонерів. Правліня банку є виконавчим органом банку, здійснює керівництво і управління поточною д-стю банку. Воно збирається не більше 2 разів на місяць. Голова правління банку керує всією д-стю банку, представляє банк в інших ор-ціях, підписує договори, несе відповідальність за його роботу. Ревізійна комісія банку є його контролюючим органом, формується з предстаників акціонерів і затверджується рішенням зборів акціонерів. Крім управлінь до організац структури відносять такі служби: відділ кадрів, бухгалтерія, адміністративно- господар відділ, юр відділ, ревізійний відділ, відділ впровадження і експлуатації ЕОМ. Функціональними підрозділами, що безпосередньо здійснюють банк операції та обслуговують клієнтів є такі департаменти управління: •управління прогнозування д-сті; • управління маркетигу і зв’язків з клієнтурою; • кредитне управління; • валютне управління ;• управління депозитних опенацій; • управління розрахунково-касового обслуговування; • управління посередницькою д-стю; • управління філіями банку; • управління аналізу і статистики; • тарифний комітет; •комітет у управління активами і пасивами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]