Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_ispit_z_groshey_pererobleni (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
383.49 Кб
Скачать

6. Ліцензування банків і банківської діяльності.

Банк. ліцензія – це док-т, на підставі якого мають право здійснювати в комплексі банк операцій. На відміну від звичайних госп товариств, більшість з яких можуть розпочинати госп фін д-сть відразу після держ реєстрації, банки, навіть зареєстровані в держ реєстрі банків, не мають права на здійснення банк операцій без отримання відповідної ліцензії. Банк ліцензія видається НБУ на підставі клопотання банку у разі дотримання ним наступних таких обов’язкових умов: •на час звернення банком з клопотанням про видачу банк. ліцезії зареєстрованитй капітал банку повинен бути повністю сплачений ( сформований);• банк має бути забезпечений належним банків обладнанням, комп технікою, програмним забезпеченням та комунікац засобами, потрібними для здійснення банків операцій і ведекння бухг обліку;• наявність у банку приміщення, тяке відповідає вимогам, передбаченним НПА; • наявність як мінімум 3 осіб, призначених членами правління банку, які мають необхідну освіту та досівд, необхідний для управління банку. НБУ може відмовити у наданні ліцензії, якщл зазначеін вище умови не виконані банком протягом 1 року з дати держ реєстрації банку. В даному випадку держ реєстрація банку скасовується, а банк ліквідується. Рішення про надання банків ліцензії чи її відмову НБУ приймає протягом 1 місяця з дня отримання повного пакету документів. Банків ліценія не передаватися 3 особам.

7. Реоганізація та ліквідація банків.

Одним з найважливіших заходів впливу на етапі вдосконалення та реформування БС є реорганізація та реструктуризація банків. за своїм змістом форми реорганізації можуть бути : ☻об’єдувальні; ☻розподільчі; ☻реорганізація шляхом перетворення.

До об’єдувальних форм належать : - злиття – це припинення д-сті 2 або кількох банків як юр осіб і передачу всіх майнових прав і зобов’язань цих банків у новоствореному банку; - приєднання – передбачає припинення д- сті 1 банку як юр особим та передачу усіх його майнових зобов’язань і прав ін банку на правах філії чи без відкриття філії. До розподільчих форм відносять :- поділ- передбачає припинення д-сті 1 банку, як юр особи, і передачу за розподільчим актом у визначених частинах усіх його майнових прав і зобовязань клієнтом новоствореним банком.; - виділення – передбачає створення банку за розподільчим актом , в якомуу відповідних частинах переходять майнові права і зобовязання банку, котрий реорганізується до новостворених.

Реорганізація банку шляхом перетворення передбачає зміни юр статусу товариства , у вигляді якого було створено банк.

9. Організаційно-правові основи функціонування нбу.

НБУ є держ власністю У і вситупає виразником інтересів та завдань держави у сфері регулювання ек-ки. Його правовий статус, ф-ції, повноваження і принцитпи орг-ції, які визначаютья Конституцією У і ЗУ "Про НБУ" та ін законодавчими актами. НБУ має статутний капітал, що формується за рахунок держ коштів, розмір статут капіт – 10 млн грн. НБУ. НБУ є юр особою, має відокремлене майно, що є роб’єктом держ властності і перебуває у його повному госп веденні. Банк виступає як екон суб’єкт, що здійсн свої витрати за рахунок власних доходів у межах власного кошторису. А в окремих випадках за рахунок держ бюджету У. Головним призначенням НБУ – управління грош оборотом з метою забезпечення стабільного неінфляційного розвитку ек-ки. НБУ як особливий орган БС створює "гроші підвищеної фіктивності" , а саме: 1) готівку в обігу; 2) резерв банків, які слугують грош базою для зростання пропозиції грошей. НБУ володіє монопольним правом на емісію готівки. НБУ має особливий правовий статус, оскільки він поєднує в собі окремі риси держ органу управління банк справи. Він здійснює банк операції, що приносять дохід, але метою проведення цих операцій не є отримання прибутку. Центр банк використовує дані опенрації як інструмент управління грош ринком, керуючись лише держ інтересами та чинним законодавством. Для реалізації ф-цій НБУ наділений такими поноваженнями: 1) він є самост юр особою, 2) його майно відокремлено від майна держави; 3) НБУ може розпоряджатися ними як власник; 4) він не є комерц ор-цією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]