Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_ispit_z_groshey_pererobleni (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
383.49 Кб
Скачать

55.Регулятивний капітал банку: призначення та порядок визначення.

Регулятивний капітал є одним з найважливіших показників діяльності банків, основним призначенням якого є покриття негативних наслідків, різноманітних ризиків, які банки беруть на себе в процесі своєї діяльності та забезпечення захисту вкладів орг стійкості і стабільності діяльності банків.

Регулятивний капітал є основою для розрахунку економічних нормативів. Регулятивний капітал складається з основного капіталу або капіталу 1-го порядку і додаткового капіталу або капіталу 2-го порядку.

РК = ОК + ДК – Відрахування

Основний капітал вважається більш не змінним, який не підлягає передаванню, перерозподілу і який повинен повністю покривати поточні збитки. На відмінну від основного капіталу додатковий капітал не має стійкого характеру, а його розмір піддається змінам.

Основний капітал складається з таких елементів:

Фактично сплачений, зареєстрований стійкий капітал, тобто за підсумками року, розмір стійкого капіталу коригується на індекс ревальвації чи девальвації гривні за ;

Розкриті резерви, які створенні або збільшенні за рахунок нерозподіленого прибутку, а саме: дивіденди, які направленні на збільшення стійкого капіталу, емісійні різниці, резервні фонди, загальні резерви, які створюються під невизначений ризик при проведенні банківських операцій;

Загальний розмір основного капіталу визначається з урахуванням розміру очікуваних можливих збитків за невиконаними зобов’язаннями контрагентів. Відповідно основний капітал зменшується на суму нематеріальних активів, капітальних вкладень у нематеріальні активи, збитків минулих років, збитків поточного року, недосформованих резервів під можливі збитки за кредитними операціями, операцій з цінними паперами, дебіторською заборгованістю тощо.

Додатковий капітал складається з таких елементів:

Резерви під стандартну заборгованість інших банків;

Резерви під стандартну заборгованість клієнтів за кредитними операціями банків;

Нерозподілений прибуток минулих років;

Прибуток звітного року, що очікує затвердження;

Результат переоцінки

Прибуток поточного року, зменшений на суму неотриманих, нарахованих доходів;

Субординований борг, під яким розуміють звичайні боргові капітальні інструменти, які відповідно до угоди не можуть бути взяті з банку раніше 5-ти років, а у випадку банкрутства чи ліквідації, повертаються інвестору після погашення претензій усіх інших кредиторів.

При розрахунку загальної суми регулятивного капіталу на додатковий такі обмеження:

  • Загальний розмір додаткового капіталу не може бути більшим ніж 100% основного капіталу;

  • Розмір субординованого капіталу не може перевищувати 50% розміру основного капіталу.

Залучення коштів на умовах субординованого боргу з метою їх врахування до додаткового капіталу банку у вигляді позик. Кредитів, депозитів юридичних осіб, може здійснюватися, як шляхом укладання прямих договорів між банком-боржником та інвестором, так і шляхом випуску банком-боржником облігацій.

Не допускається заміна облігацій на прямі договори або навпаки. Протягом усього періоду дії угоди, про залучення коштів на умовах субординованого боргу до капіталу банку.

Отже, капіталу, яка найменше підлягає змінам і може гарантувати покриття негативних наслідків, різноманітних висновків та захист інтересів вкладників, виступає регулятивним капіталом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]