Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_ispit_z_groshey_pererobleni (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
383.49 Кб
Скачать

52 Прибуток та рентабельність на мікроекономічному рівні

53.Аналіз ефективності діяльності банку.

Прибутки банку – сумарний позитивний результат його господарсько – фінансова та комерційна діяльність.

Прибутковість банку залежить від оптимальної структури його балансу та від цілеспрямованої роботи банківського персоналу.

Найважливішими показниками прибутковості банку є прибутки активів банку і акціонерного капіталу.

Прибутковість активів банку розраховується за такими показниками:

ROA1=ЧП(чистий прибуток)/А(загальні середні активи)

ROA2=ЧП/А(активи робочі)

Перший показник може використовуватись як коефіцієнт для оцінки діяльності керівників банку.

Зіставлення 1 і 2 показника прибутковості активів банку дозволяє виявити невикористані резерви, підвищити прибутковість активів за рахунок поліпшення їх структури, ефективності використання дає уявлення про можливість зростання рентабельності завдяки скороченню активів які не припиняють доходи.

Вважається якщо показник прибутковості активів більше 1, то банк рентабельний.

Прибутковість акціонерного капіталу розраховують:

ROE1=ЧП/Какц(середнє акціонерного капіталу)

ROE2= ЧП/Кст(статутний)

Оптимальне значення ROE1 повинно бути неменше 15% співвідношення прибутку та власного капіталу є показником стабільності, що дозволяє прогнозувати на скільки зміниться рівень прибутковості банку.

Прибутковість акціонерного капіталу банку характеризується доцільністю та ефективністю вкладеня акціонерами своїх коштів та ефективності віддачі статутного капіталу а також спроможність банку розпоряджатись всіма його коштами.

До показників ефективної діяльності банків відносять такі показники:

  1. СПРЕД чистий – різниця між процентами отриманими і сплаченими ставками. За його допомогою визначається мінімальна різниця між ставками за активні і пасивні операціями, яка дає банку змогу мінімізувати витрати, оптимальне значення чистого не менше 1,25.

  2. Чиста процентна марка слугує для покриття витрат банку і ризику у тому числі інфляційному створеня прибутку покриття договірних угод за формулою: різниця доходу від процентів і витратами на проценти до загальних активів і помножено на 100%. Оптимальне значення 4,5%.

  3. Дохідність від ін. операційної діяльності: відношення ін. операційного доходу до середніх, загальних активів і помножено на 100%.

  4. Даний показник висвітлює ступінь залежності банку від непроцентних доходів та рівень диверсифікації його діяльності.

  5. Оборотність активів – відношення доходів банку за певний період до середніх активів. Відображає оберти активів, чим швидше вони обертаються тим більше прибутку отримує банк, зростання даного коефіцієнта відповідно позитивно впливає на підвищення ефективності роботи банку, підвищенню його ліквідності та сприяє вивільненню ресурсів з обороту.

  6. показник тривалості одного обороту активів у днях, що є відношенням середніх залишків активів до доходу банку за певний період помножений на кількість днів у даному періоді. Позитивним є зменшення даного показника що свідчить про прискорення оборотності активів.

Крім того для оцінки ефективності діяльності працівників банку аналізують такі показники:

  1. Чистий дохід на 1 працівника, відношення прибутку після оподаткування до загальної чисельності працівників.

  2. Чистий дохід до витрат на отримання персоналу, відношення прибутку після оподаткування до витрат до отримання працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]