Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_ispit_z_groshey_pererobleni (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
383.49 Кб
Скачать

13. Капітал банку

Провідні роль в діяльності банку відіграє формування власного капіталу.

Власний капітал викор для своєрідного захисту інтересів вкладників і кредиторів та покриття збитків від банківських операцій. Вважається прийнятим, якщо розмір власного капіталу становить не менше 4-х % аг. активів банку.

Власний капітал банку виконує такі ф-ції: ☻захисну – страхування вкладів і депозитів, що гарантує певний захист інтересів кредиторів банку у випадку його ліквідації чи банкрутства; ☻ оперативну – надання можливості банку за рахунок власного капіталу профінансувати придбання осн фондів, оренди приміщень та початок фін-вої діяльності; ☻ регулююча – встановлення екон. нормативів регулювання банків та їх діяльності; ☻ забезпечення оперативної діяльності - за рахунок власного капіталу фінансується придбання, будівництво та оренда банківських офісів впровадження сис-м банківського захисту, банківських технологій і сис-м зв’язку

Класифікація капіталу банку за озн:

За формою існування: ☻ капітал в грошовій формі, ☻ капітал в матеріально-речовій формі; ☻ капітал уформі фінансових активів.

За організац-правовою формою діяльності: ☻акціонерний капітал; ☻ пайовий капітал.

Власний капітал поділяється також на : ☻ капітал-брутто; ☻ капітал-нетто.

Власний капітал-брутто – це сума всіх фондів банку та нерозподіленого прибутку за балансом. Власний капітал-нетто – це капітал-брутто – вкладень банку в госп. діяльність під-в та орг-цій акцій акціонерних товариств, витрат майбутнх періодів, відвернених коштів.

Розмір власного капіталу визн. кожним банком самостійно і залежить від багатьох чинників осн з яких є: ☻мінімальний рівень вимог НБУ до статуьного капіталу (10 млн євро). ☻специфіка клієнтури банку; ☻характеру активних операцій.

Мінімальний розмір статутного капіталу створеного за рахунок іноземного капіталу має бути меншим за суму еквівалентну 8 млн. євро на день підписання установчого договору за умови, що частка іноземного капіталу становить до 50%, якщо більше то 15 млн. євро.

14. Джерела формування та напрями використання капіталу банку.

Порядок формування статутного капіталу залежить від організац-правової форми створення банку.

Статутний капітал банку створеного у формі акціонерного товариства формується шляхом випуску та продажу двох видів іменних акцій: звичайних, привілейованих.

Власники звичайних акцій беруть участь у правлінні банком і поділяють з ним усі його доходи, збитки, ризики. Якщо банк не одержує прибутку власники звичайних акцій не одержують дивідендів, їм нічого не гарантується при ліквідації банків. Привілейовані акції дають право на отримання фіксованого розміру дивідендів, що не залежать від одержаного банком прибутку. Власники даних акцій у разі ліквідації банку та розподілу його майна мають такі переваги у порівнянні із власниками звичайних акцій: ☻ їм повертаються вартість привілейованих акцій, але після того як будуть задоволені грошові вимоги кредиторів банку. ☻ власники даних акцій не беруть участь у правлінні банком.

Збільшення розміру статутного капіталу комерц банками досягається через проведення додаткової емісії акції, насамперед привілевійовані.

Усі випуски цінних паперів банками підлягають держ реєстрації у МінФіні Укр..

Власний капітал банку при обчисленні екон нормативів поділяють на капітал першого та другого рівнів (онс та додатковий капітал)

Основний капітал банку включає сплачений і зареєстрований статутний капітал і розкриті резерви, які створені або збільшені за рахунок нерозподіленого прибутку в надбавок до курсу акцій додаткових внесків у капітал. Загальний фонд покриття ризиків, що створ під невизначений ризик при проведенні банківських операцій за винятком збитків за поточний рік і нематеріальних активів.

Додатковий капітал складається з таких елементів: резерви під стандартну заборгованість ін. банків, резерви під стандартну заборгованість клієнтів за кредитними операціями, результат переоцінки статутного капіталу з урахуванням індексу девальвації або ревальвації гривні, результат переоцінки ОЗ, прибуток поточного року, субординований борг.

Джерела формування власного капіталу: ☻емісія власних акцій; ☻ відрахування від прибутку; ☻джерела власного капіталу внтр. походження.

Відповідно дані 3 джерела формуються за рахунок випуску привілевійованих акцій резервного фонду, який банки зобов’язані формувати на покриття непередбачуванимх збитків за всіма статтями активів та позабалансовими зобов’язаннями . розмір відрахувань до резервного фонду має бути не меншим 5% від прибутку банку до досягнення ним розміру регулятивного капіталу банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]