Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_ispit_z_groshey_pererobleni (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
383.49 Кб
Скачать

50. Аналіз активів банку

Одним з основних напрямків аналізу банківської діяльності є аналіз його активних операцій, яка сприяє підвищенню ефективності управляння активами банку.

Загальна сума активів – це сума всіх категорій активів за мінусом всіх контрактивних рахунків, типу резервів під можливі збитки від кредитної діяльності та дисконт за придбаними ЦП.

Аналіз активів банку здійснюється в послідовності:

  • визначається динаміка зміни загальних активів за допомогою стандартних показників: абсолютний приріст, темп зростання і приросту активів в т.ч. окремих статей

  • аналізується структура активів банку за різними ознаками – вертикальний аналіз

  • з’ясовується структура доходів за дохідністю, що характеризує ділову активність банку

  • аналізується структура активів за ліквідністю і ризикованістю

Вертикальний і горизонтальний аналіз активних операцій дає змогу виявити зміни у розподілі агрегованих статей балансу як у динаміці, так і у внутрішній структурі активних операцій балансу банку і визначити за рахунок яких операцій зросла або знизилася прибутковість або збитковість, виявити зміни збереження пріоритетів в банківській діяльності.

Групування активів банку здійснюється за ознаками:

  • за видами операцій

  • за строками розміщення: поточні, строкові, квазістрокові – не мають визначеного строку поверненості

  • за ступенем ліквідності:

*малоліквідні

*ліквідн

*неліквідні

- за ступенем ризику:

*з 0 ризиком

*з ризиком 10%

*до 20%

*до 50%

*50% - 100%

- за впливом на рівні доходності банку

Аналіз структури активних операцій поділяється на якісний і кількісний.

Якісний аналіз – передбачає аналіз активів банку за ступенями ризику та розрахунок і оцінку окремих показників

Кількісний – дозволяє оцінити стан ліквідності і платоспроможності банку, якість кредитного портфеля, надійність банку, стан розвитку ресурсної бази, прибутковість роботи банку. Критерії дохідності: ризикованість, ліквідність, оборотність.

Кдох=Адох/А

Криз=Ариз/А

Клікв=Алікв/А

  1. Аналіз доходів і витрат банку

Доходи банку – зростання економічної вигоди у продовж звітного періоду у вигляді збільшення активів або зменшення зобов’язань що призводить до збільшення власного капіталу за винятком збільшення капіталу за рахунок внесків акціонерів.

Витрати банку – зменшення економічних вигод упродовж звітного періоду у вигляді вибуття активів чи збільшення зобов’язань які призводять до зниження власного капіталу за винятком зменшенням капіталу внаслідок його вилучення чи виплати власникам.

У результаті операційної діяльності банку виникають такі доходи і витрати:

1. процентні доходи і витрати – операційні доходи і витрати отримані або сплачені банку за використання грошових коштів, їх еквівалентів або сум, що заборговані банку, суми яких обчислюються пропорційно до часу і суми активів чи зобов’язання із застосування ефективної ставки відсотка.

2. комісійні доходи і витрати під якими розуміють операційні доходи і витрати за наданими послугами сума яких обчислюється пропорційно сумі оптову чи зобов’язання або є фіксованою.

Комісії за наданими послугами залежно від мети їх оцінки та основи обліку пов’язаного з ним фінансового інструменту поділяються на комісії що є невід’ємною частиною доходу або витрат фінансового інструменту. Комісії одержані в час надання послуг за розрахунково – касове обслуговування, комісії за обслуговування кредитної заборгованості. Комісії одержані або сплачені після виконання певних дій і визначаються як дохід або витрати після завершення певної операції. Комісії за розміщення ЦП.

3. Прибутки або збитки від торгівельних операцій – це результат від операцій з купівлі – продажу різних фінансових інструментів в т ч за операції з ЦП з іноземною валютою та банківськими металами.

4. Непередбачені доходи і витрати

5. Відрахування резерву

6. Доходи від повернення раніше списаних активів – кошти що надійшли для погашення заборгованості яка була визнана банком безнадійною щодо отримання.

7. Інші операційні доходи і витрати (доходи від операційного лізингу, доходи від наданих консультаційних послуг фінансового характеру).

8. загально - адміністративні витрати

9. податок на прибуток

Відповідно до чинного законодавства з урахуванням вимог міжнародних стандартів і національного стандарту доходів, відстрочка зобов’язань та податкових активів.

До окремої групи відносять непередбачувані доходи та витрати які є результатом надзвичайних подій, мають випадковий, разовий характер.

До них відносять:

  1. доходи або витрати пов’язані зі зміною податкового законодавства.

  2. збитки від стихійного лиха.

Не визначаються доходами такі надходження від ін..осіб:

  1. сума завдатку під заставу або погашення кредиту якщо це непередбачено відповідним договором.

  2. сума авансу в рахунок попередньої оплати послуг

  3. сума надходжень за договором комісії, агентськими та аналогічним договором на користь ромітента принципала.

  4. надходження ввід первинного розміщення ЦП.

  5. сума ПДВ.

  6. ін. податкових і обов’язкових платежів що підлягають перерахуванню до бюджету і позабюджетних фондів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]