Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otsinochna_diyalnist_Samostiyna_2010 (1).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
820.22 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

При виконанні завдання необхідно усвідомити, що у процесі оцінки часто потрібне визначення ринкової вартості не всього підприємства, не всіх 100% акцій (паїв) підприємства, а лише конкретного пакета (паю). Тут необхідним стає визначення впливу на вартість пакета наступних факторів: якою - контрольною або неконтрольною -є частка оцінюваного пакета; який вплив на цю вартість ступеня ліквідності акцій підприємства й ін.

Оцінювачеві при виведенні підсумкової величини вартості потрібно знати: які виправлення й у якому обсязі використати. У кожному конкретному випадку це залежить, по-перше, від того, яка частка володіння акціями оцінюється. Вона може бути неконтрольним або контрольним пакетом. Ступінь контролю впливає на вартість оцінюваної частки, тому дуже важливо визначити вартість контролю.

По-друге, розмір знижки або премії обумовлений методами оцінки.

При знаходженні вартості володіння контрольним пакетом використовуються методи: дисконтованих грошових потоків, капіталізації доходів, угод, вартості чистих активів і ліквідаційної вартості.

Методи дохідного підходу дозволяють розрахувати вартість контрольного пакета так:

- виражають ціну, що інвестор заплатив би за володіння підприємством;

- розрахунок грошових потоків базується на контролі за рішеннями адміністрації щодо господарської діяльності підприємства.

При використанні методів майнового підходу одержують вартість контрольного пакета акцій, оскільки тільки власник контрольного пакета може визначати політику в області активів: отримувати, використовувати або продавати (ліквідовувати) їх.

При розрахунку по методу угод одержують величину оцінюваної вартості на рівні володіння контрольним пакетом, оскільки цей метод заснований на аналізі цін контрольних пакетів акцій подібних компаній.

За допомогою методу ринку капіталу визначається вартість володіння неконтрольним пакетом, а саме вартість вільно реалізованої меншої частки, тому що при цьому методі застосовується інформація про котирування акцій на фондових ринках. Якщо оцінювачеві потрібно одержати вартість на рівні контрольного пакета, то до вартості, отриманої методом ринку капіталу, треба додати премію за контроль. Для одержання ж вартості міноритарного пакета з вартостей контрольного пакета, розрахованої методами дохідного, майнового підходів, методом угод, необхідно відняти знижку за неконтрольний характер.

По-третє, у визначенні знижки або премії відіграє роль тип акціонерного товариства. Традиційно в країнах з ринковою економікою функціонують акціонерні товариства двох типів: закриті й відкриті. Ці товариства випускають акції, за рахунок чого формують власний капітал. Різниця між відкритими й закритими акціонерними товариствами зводиться до наступного: закриті мають право розподіляти акції тільки серед засновників й акції можуть продаватися третім особам лише за згодою більшості акціонерів. Акції тільки відкритих акціонерних товариств можуть перебувати у вільному обігу.”

Завершувати вивчення даної теми необхідно питанням оцінки неконтрольних пакетів акцій. Існують три основних підходи до оцінки неконтрольних (міноритарних) пакетів.

Перший підхід — «зверху-вниз». Він включає три етапи:

1. Методами дисконтованих грошових потоків, капіталізації доходів, вартості чистих активів, ліквідаційної вартості, а також методом угод оцінюється вартість усього підприємства.

2. Розраховується пропорційна неконтрольному пакету частина загальної вартості підприємства. Базовою величиною, з якої віднімається знижка за неконтрольний характер пакета, є пропорційна даному пакету частка в загальній вартості підприємства, включаючи усі права контролю.

3. Визначається, а потім віднімається із пропорційної частки знижка на неконтрольний характер. На цьому ж етапі повинно бути встановлено: наскільки необхідна і яка величина додаткової знижки на недостатню ліквідність.

Другий підхід — «горизонтальний». При такому підході необов'язково визначати вартість усього підприємства. Дані для оцінки вартості неконтрольного пакета можна взяти з даних із продажу порівнянних неконтрольних пакетів відкритих компаній і здійснити розрахунок методом ринку капіталу. У зв'язку з тим, що дані по цих угодах ставляться до відкритих компаній, коли мова йде про закриті компанії, необхідно відняти знижку за недостатню ліквідність для визначення вартості неконтрольного пакета.

Третий підхід — «знизу-нагору». У двох попередніх підходах оцінювач починає розрахунок з якоїсь величини (вартості всього підприємства або вартості порівнянних неконтрольних пакетів), а потім віднімає з неї необхідні знижки, як би йде вниз. У третьому підході оцінювач, навпаки, починає знизу, підсумовуючи всі елементи вартості неконтрольного пакета.

Власник неконтрольного пакета має два джерела фінансування вартості:

- прибуток, розподілений у формі дивідендів;

- виторг від продажу неконтрольного пакета.

Ці очікувані майбутні виплати розглядаються оцінювачем у якості дисконтованих майбутніх доходів, тобто очікувані, прогнозовані (по строках і сумі) дивіденди й прогнозований (по строках і сумі) виторг від продажу в майбутньому міноритарного пакета беруться за основу грошового потоку. По відповідній ставці дисконту вони приводяться до поточної вартості, і потім визначається вартість міноритарного пакета. Можна розрахувати інакше: при розрахунку ґрунтуватися на прогнозі не обмеженого в часі потоку дивідендів без обліку залишкової вартості.

Недолік же ліквідності в неконтрольних пакетах у закритих компаніях може бути врахований двома способами:

- через збільшення ставки дисконту;

- через розрахунок знижки за недостатню ліквідність.

ЛІТЕРАТУРА.

1. Круш П.В., Поліщук С.В. Оцінка бізнесу: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2004, ст.108-116

2. Пазинич В. І. Оцінка об'єктів нерухомості: Навч. посіб: — К.: ЦУЛ, 2009. — 434 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]