Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otsinochna_diyalnist_Samostiyna_2010 (1).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
820.22 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Підприємство подає інформацію про результати своєї діяльності, через фінансові звіти. Фінансові звіти призвані задовольняти потреби широкого кола споживачів:

  • потенційних інвесторів;

  • власників;

  • адміністрацію підприємства;

  • кредиторів і т.д

При вивченні даного питання необхідно ознайомитись зі звітом підприємства, вказати що являє собою звіт, які реквізити звіту та обґрунтувати значення звіту.

Баланс – це бухгалтерська таблиця, що містить інформацію про фінансовий стан підприємства на будь - який момент часу.

Робота оцінювача з внутрішньою документацію проводяться по наступним напрямкам:

  • інформаційне коригування;

  • нормалізація бухгалтерської звітності;

  • трансформація бухгалтерської звітності;

  • вирахування відносних показників.

При виконанні завдання необхідно вказати, що коригування документації – це приведення ретроспективної інформації за минулі періоди до спів ставного виду.

ЛІТЕРАТУРА.

1. Н.П., Мендрул А.Г., Ларцев В.С., Скрынько С.Л., Жиленко Н.В., Драпиковский А.И., Иванова И.Б. /Под ред. Н.П.Лебедь /Изд. второе, -К.: ООО « Информационно-издательская фирма « Принт-Экспресс» . 2003,

Питання для самоконтролю

  1. Яка інформаційна база діяльності підприємства.

  2. Назвати споживачів фінансової документації.

  3. Що являє собою звіт про фінансові результати.

  4. Яке значення звіту про фінансові результати.

  5. З якою метою здійснюється корегування балансу підприємства.

  6. Для чого використовують нормалізований баланс.

Самостійна робота № 35/13

Тема: Підходи до визначення ставки капіталізації і ставки дисконту

План:

1 . Зв'язок між рівнем ризику і нормою необхідного доходу, ставкою дисконту і коефіцієнтом дисконтування.

2. Підходи до визначення безризикової складової в умовах України.

Ключові терміни і поняття:

- ставка капіталізації;

- дисконтування;

- ризик

Методичні рекомендації

При вивченні даного завдання необхідно визначити види ризиків і здійснити їх аналіз у дисконтуванні чистих грошових потоків. При цьому необхідно знати, що ринкова оцінка бізнесу залежить від того які його перспективи. При вивченні ринкової вартості бізнесу враховується тільки на частину капіталу, яка може приносити доходи в тій чи іншій формі в майбутньому. При цьому важливо, на якому етапі розвитку бізнесу власник буде отримувати дані доходи і з яким ризиком це зв’язано. Всі ці фактори, що впливають на оцінку бізнесу, дозволяють враховувати метод дисконтування грошових потоків.

Метод капіталізації прибутку являється одним із варіантів доходного підходу до оцінки бізнесу діючого підприємства.

Сутність даного методу виражається формулою Вартість = Чистий прибуток

Ставка капіталізації

При виконанні даного завдання необхідно дати поняття ставці капіталізації та вказати основні етапи застосування методу капіталізації доходу.

Під ставкою дисконтування розуміється необхідна інвестору норма доходу на вкладений капітал у порівняні за рівнем ризику об'єкти Інвестування, Відповідно до визначення Стандартів оцінки, ставка дисконту це норма доходу, що використовується для визначення поточної вартості грошових потоків, які можуть бути отримані або сплачені в майбутньому.

Норма доходу., що вимагається Інвесторами, завжди залежить від рівня ризику, тобто ступеня невизначеності у відношенні можливих втрат, а також від доходності альтернативних варіантів інвестування. Приміром, жоден із розсудливих інвесторів не покладе свої кошти на депозит під однакові відсотки в колишні державні системні (маючі розгалужену мережу філій) банки, та в нещодавно створений вітчизняний банк. Щоб залучити вкладника, новому, ще не зарекомендувавшому себе, банку, необхідно значно збільшити процентні виплати по депозитних внесках. Збільшена процентна ставка є ні що інше як плата за ризик, тобто за рівень невизначеності, що може відбитися на діяльності господарського об'єкта. Також, жоден із вкладників не покладе в банк кошти на депозит під менші відсотки в тому випадку, якщо є альтернативна можливість вкладення (з ідентичним рівнем ризику) під більш високі.

Під коефіцієнтом дисконтування розуміється коефіцієнт зв'язку між теперішньою і номінальною вартістю грошових потоків

У західній практиці в якості безризикового приймається доход по довгострокових урядових облігаціях з терміном погашення 10 років, оскільки даний вид інвестицій вважається найменш ризикованим, і рівень їх доходності періодично публікується в засобах масової інформації. У середньому, номінальна ставка доходу по довгострокових урядових облігаціях із терміном погашення 10 років у США, Японії і провідних європейських країнах становить близько 6 — 8% річних, а реальна — від 2,5 до 4,5%, в залежності від рівня інфляції.

У державах з нестабільною грошовою одиницею та незбалансованим бюджетом такий підхід застосувати неможливо, оскільки частка ризикової складової в нормі доходу по державних цінних паперах досить значна. В умовах України найбільш доцільно в якості безризикової використовувати ставку по короткостроковим депозитним внескам вільно конвертованій валюті в системних (маючих розгалужену мережу філій) провідних комерційних банках України — «Промінвестбанку», «Укрексімбанку», «Укрсоцбанку», «Форум», «Укрсиббанк» та інших. Номінальна ставка доходу по депозитних внесках юридичних осіб у найбільш надійних банках, в залежності від умов та розмірів внесків, становить від 6 до 9% річних. Середня реальна (без врахування річного рівня інфляції долара в розмірі 3-4%) річна процентна ставка по депозитних валютних внесках для юридичних осіб у вказаних банках становить порядку 7-8% річних. Слід зазначити, що вказана безризикова ставка включає також і ризик країни, тобто додатковий ризик вкладень в Україну, як країну із нестабільною політико-економічною ситуацією. Додатковий ризик вкладень в Україну (ризик країни), на думку закордонних інвесторів, становить 8-10%. Отже, додаючи до середньої безризикової процентної ставки ризик країни (додатковий ризик інвестувань в Україну), ми одержуємо безризикову складову, що використовується при розрахунках західними компаніями.

При появі на українському ринку єврооблігацій, ставку доходу по ним цілком можна вважати безризиковою. Використання в якості безризикової норми доходу по цим цінним паперам буде більш коректним, у порівнянні з доходами по валютним депозитним внескам.

Станом на листопад 2009 року найбільш довгостроковими є довгострокові урядові облігації на строк 3 роки з номінальною доходністю 15,7% річних.

ЛІТЕРАТУРА

1. Оценка имущества и имущественных прав в Украине: Монография/ Лебедь Н.П., Мендрул А.Г., Ларцев В.С., Скрынько С.Л., Жиленко Н.В., Драпиковский А.И., Иванова И.Б. /Под ред. Н.П.Лебедь /Изд. второе, -К.: ООО « Информационно-издательская фирма Принт-Экспресс» 2003

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

  1. Дати поняття доходу в оцінці бізнесу.

  2. На чому ґрунтується метод капіталізації доходу.

  3. Які основні етапи застосування методу капіталізації доходу.

4 Сутність методу дисконтування чистих грошових потоків.

5 Назвати види ризиків

6. Які фактори враховує метод дисконтування грошових потоків.

Самостійна робота № 36/13

Тема: Витратний підхід до оцінки бізнесу

Питання:

1 . Методика оцінки

2. Метод вартості чистих активів

Ключові терміни і поняття:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]