Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otsinochna_diyalnist_Samostiyna_2010 (1).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
820.22 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Необхідною умовою успішного функціонування будь-якого підприємства за умов ринкової економіки є ефективне використання нематеріальних активів.

Розпочинаючи вивчення даної теми, необхідно виокремити сукупність термінів та їх тлумачення. З цією метою необхідно ознайомитися з Національним стандартом № 4 «Оцінка майнових прав інтелектуальної власності»»,

Нематеріальний актив – об’єкт інтелектуальної , в т.ч. промислової власності, в також аналогічні права, які визнані в встановленому законодавством порядку об’єктом права податкоплатника.

Наступним кроком в оволодінні темою має стати розгляд класифікації нематеріальних активів та шляхів реалізації прав власності на нематеріальні активи.

Відповідно Стандарту оцінюються майнові права на такі об'єкти права інтелектуальної власності: літературні та художні твори; комп'ютерні програми; компіляції даних (бази даних); виконання; фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення; винаходи, корисні моделі, промислові зразки; компонування (топографії) інтегральних мікросхем; раціоналізаторські пропозиції; сорти рослин, породи тварин; комерційні (фірмові) найменування, торговельні марки (знаки для товарів і послуг), географічні зазначення; комерційні таємниці; інші об'єкти, що згідно із законодавством належать до об'єктів права інтелектуальної власності.

Завершенням у вивченні є розгляд питань технології оцінки організаційно-економічних привілеїв та засобів ідентифікації юридичних осіб, ціноутворення на нематеріальні активи

Оцінка вартості об'єктів інтелектуальної власності проводиться за допомогою методів, що спираються на доходний або витратний підхід. Застосування порівняльного підходу тут вельми ускладнене, оскільки ці об'єкти є оригінальними і часто не мають аналогів.

На дохідний підхід спираються два найпоширеніші методи: метод дисконтованих доходів і метод прямої капіталізації. Це найуніверсальніші методи, застосовні до будь-яких видів майнових комплексів.

Порівняльний підхід використовується при оцінці ринкової вартості нематеріальних активів виходячи з даних про недавно закінчені операції з аналогічними нематеріальними активами.

ЛІТЕРАТУРА

1. Постанова КМ України від 3 жовтня 2007р. № 1185 «Про затвердження Національного стандарту № 4 «Оцінка майнових прав інтелектуальної власності»»,

2. Кучеренко Р.В., Квач Я.П., Сментина Н.В.,Улибіна В.О.

Оцінка бізнесу та нерухомості. Навч.пос./ Кучеренко Р.В., Квач Я.П., Сментина Н.В., та ін. – К.: Центр учбової літератури, 2009 с.152-156

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

  1. Дати поняття та елементний склад нематеріальних активів.

  2. Які загальні підходи до оцінки нематеріальних активів?

  3. Як здійснюється оцінка організаційно-економічних привілеїв?

  4. Особливості ціноутворення на НМА.

Самостійна робота № 34/13

Тема: Підготовка фінансової документації в процесі оцінки

Питання:

1.Інфляційне коректування звітності в процесі оцінки

2.Нормалізація бухгалтерської звітності в процесі оцінки

3.Трансформація бухгалтерської звітності

Ключові терміни і поняття:

- звіт про фінансові результати

- коригування.

- нормалізований баланс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]