Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otsinochna_diyalnist_Samostiyna_2010 (1).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
820.22 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

За економічним змістом нерухомість – це складова національного багатства держави, тобто сукупність матеріальних благ, об’єктів, накопичених в країні в результаті праці людей, а також частина природних ресурсів, придатних для економічного і соціального використання.

Нерухомість – це фінансова категорія і форма вкладення капіталу. Економічна теорія розрізняє такі фактори виробництва : земля, капітал ( активи) , робоча сила, менеджмент. В ринковій економіці фактори і результати виробництва мають вартісну оцінку, значення якої формується у відповідному сегменті ринку.

Найбільшу увагу при вивченні даного матеріалу необхідно приділити тому, що ринок нерухомості за формою належить до товарного ринку, а за економічним змістом – до фінансового ринку.

Призначенням ринку нерухомості є торгівля землею, виробничими і невиробничими об’єктами, що на ній забудовані, в тому числі житловими будинками, квартирами. Субєктами цього ринку виступають фізичні та юридичні особи, які можуть купувати об’єкти нерухомості як для особистого так і для виробничого споживання, земельні ділянки для сільськогосподарської діяльності і несільськогосподарської діяльності, приміщення для офісів, комерційної діяльності.

Нерухомість як товар має ряд відмінностей від інших товарів. Це об’єкт довгострокового інвестування. Нерухомість займає певний простір, що визначає її місцезнаходження.

Тенденції вартості різноманітних груп нерухомості є відображенням соціально-економічної системи на програму, що реалізується урядом як в цілому, так і в окремих секторах ринку нерухомості.

Особливе місце у вивченні теми займають фінансово-економічні аспекти оцінки окремих компонентів нерухомості.

Західноєвропейські експерти виділяють три визначальні компоненти нерухомості:

- ресурс

- актив

- обєкт управління в загальній системі управління.

Фінансово –економічні аспекти об’єктів нерухомості проявляються через компоненти управління нерухомістю.

До них відносять :

1.Функціональний компонент – а) кількісні і якісні вимоги характеристик нерухомості,виходячи із стратегічних цілей розвитку фірми. Б) Цілі, задачі, етапи розвитку бізнесу – стан нерухомості

2. Фінансовий компонент - а) вплив на показники фінансового стану і ефективність управління. Б) ліміти фінансових засобів в) обмеження, баланси , критерії фінансово-економічної ефективності.

3.Фізичний компонент –а) вплив на нормативи утримання нерухомості. Б) Ремонтні та інші роботи з експлуатації нерухомості. В)Планування, оперативне регулювання, моніторинг

Усі три компоненти тісно пов’язані між собою при проведенні операцій оцінки нерухомості.

Показники фінансового стану, вартісні оцінки окремих об’єктів нерухомості, майнового стану та бізнесу в цілому мають оперативний характер. Інтеграція цих трьох компонентів в просторі фінансових показників належать до найскладніших завдань фінансового управління.

ЛІТЕРАТУРА

1. Пазинич в.І. Оцінка об’єктів нерухомості: навч. Пос. К.: Центр учбової літератури, 2009, ст..9-23 питання для самоконтролю :

  1. Визначіть економічний зміст нерухомості

  2. Дайте характеристику нерухомості яу товару

  3. Як проявляються фінансово –економічні аспекти об’єктів нерухомості

Самостійна робота № 13/9

Тема: Характеристика життєвого циклу об’єктів нерухомості

Питання:

1.Сутність поняття девелопер.

2.Операції з розвитку проекту нерухомості забудовником

Ключові терміни і поняття:

  • девелопер – підприємець, що ініціює й організовує найкращий з можливих варіантів розвитку об'єктів нерухомості, включаючи фінансування проекту та реалізацію створеного об'єкта нерухомості;

  • девелопмент - як форма підприємницької діяльності виражається в інвестиційному процесі розвитку (створення) об'єктів нерухомості

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]