Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otsinochna_diyalnist_Samostiyna_2010 (1).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
820.22 Кб
Скачать

3. Методичні рекомендації до вивчення конкретних тем

Тема 1. Сутність, завдання і напрями оціночної діяльності.

На вивчення даної теми відводиться 6 годин, з них на самостійне вивчення 4 год.

Самостійна робота № 1/1

Тема: Становлення міжнародної та національної оціночної діяльності

Питання:

1.Становлення оціночної діяльності в Україні

2.Міжнародні організації оцінювачів

Ключові терміни і поняття

Міжнародні стандарти оцінки. Застосування міжнародних стандартів.Європейські стандарти оцінки .стандартів оцінки Міжнародний комітет стандартів оцінки

Методичні рекомендації

Розпочинаючи вивчення даної теми необхідно усвідомити, що розвиток оціночної діяльності в Україні почався з таких процесів як роздержавлення та приватизація. Дальше необхідно розглянути напрями діяльності Українського товариства оцінювачів.

Українське товариство оцінювачів є першою в Україні громадською організацію професійних оцінювачів, діяльність якої з дня її створення спрямована як на розвиток професії, так і на створення умов для вдосконалення економіки країни.

Українське товариство оцінювачів створено в 1994 році як професійне громадське об’єднання фахівців в галузі оцінки.

Товариство за своїм статусом є всеукраїнською громадською організацією з обласними та територіальними відділеннями у двадцяти трьох областях України та у м. Севастополі.

Першими кроками УТО стали розробка та прийняття “Норм професійної діяльності в Україні” та ініціативні дії щодо внесення професії “оцінювач майна” до державного класифікатора професій. Спеціалісти Українського товариства оцінювачів виступили розробниками навчальних програм для підготовки фахівців в галузі оцінки та співавторами у створенні перших методик оцінки.

Іншим важливим напрямом діяльності Українського товариства оцінювачів була і залишається цілеспрямована робота над впровадженням міжнародної методології оцінки.

Комісія з методології та стандартів оцінки, що багато років працює в УТО, приймає безпосередню участь в розробці національних стандартів оцінки.

На всіх етапах розвитку та діяльності організації велика увага приділялась процедурам громадського контролю за професійною діяльністю. Експертна Рада Українського товариства оцінювачів працює з 1996 року. Рівень запитів та звернень щодо рецензування звітів свідчить про визнання та високий професійний статус наших спеціалістів. З часу прийняття Закону України “Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні” громадське регулювання професійної діяльності оцінювачів стало обов’язковим. В 2002 році Українське товариство оцінювачів визнано Фондом державного майна України саморегулівною організацією. Його представники увійшли до складу Наглядової Ради з питань оціночної діяльності та Екзаменаційної комісії.

З 2001 року в УТО діє система внутрішньої кваліфікації, процедура якої передбачає присвоєння членам товариства кваліфікаційних звань: Експерта-оцінювача УТО, Провідного експерта-оцінювача УТО, Заслуженого експерта-оцінювача УТО.

Для юридичних осіб – Суб’єктів оціночної діяльності з 2003 року діє процедура акредитації при Українському товаристві оцінювачів. Акредитація є свідченням Українського товариства оцінювачів перед Замовником та користувачами незалежної оцінки про високий професіоналізм, порядність та гарантовану саморегулівною громадською організацією – Українським товариством оцінювачів, якість роботи акредитованих оціночних фірм.

Українське товариство оцінювачів виступило ініціатором створення при Міжнародному Комітеті зі стандартів оцінки Експертної Комісії з метою підготовки висновків про відповідність національних положень (стандартів) країн-членів Міжнародного Комітету зі стандартів оцінки міжнародним стандартам оцінки, що свідчитиме про дотримання українськими оцінювачами міжнародних норм та дозволить підвищити статус наших фахівців серед зарубіжних інвесторів.

В напрямку підвищення конкурентоспроможності українських оцінювачів у 2004 році Українським товариством започаткована робота з організації сертифікації Європейської групи оцінювачів активів. Кожен оцінювач, що здав іспит, отримує сертифікат та особисту печатку Європейської групи оцінювачів активів.

Робота Українського товариства оцінювачів регулюється законодавством України та внутрішніми положеннями, які за період існування та розвитку організації змінювались та доповнювались відповідно з вимогами часу.

Розвиток Українського товариства оцінювачів беззаперечно є результатом плідної роботи фахівців та ентузіастів своєї справи, яким не байдуже майбутнє нашої професії.

Всеукраїнська громадська організація «Асоціація Фахівців Оцінки» (скорочена назва ВГО «АФО») – це безприбуткова громадська організація, членами якої є оцінювачі та інші громадяни, що працюють на ринку оцінювальних послуг, які зацікавлені у розвитку та підвищенні професійного рівня оцінювачів і оціночної діяльності в Україні.

Асоціація утворена згідно з Законом України «Про громадські організації», а відповідно до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність» ВГО «АФО» визнана як саморегулівна організація оцінювачів України.

Всеукраїнська громадська організація «Асоціація Фахівців Оцінки» створена для виконання наступних функцій:

1. проведення освітньої та наукової діяльності в галузі оцінки майна та майнових прав;

2. активної участі в законодавчих ініціативах, пов’язаних з підготовкою нових та удосконаленню існуючих нормативних актів;

3. активної участі у розробці та впровадженні програм розвитку оціночної діяльності в Україні;

4. подання пропозиції щодо участі своїх членів в роботі державних та недержавних органів з питань регулювання оціночної діяльності;

5. визначення, узагальнення та впровадження серед членів Асоціації сучасного міжнародного досвіду з питань теорії, методології та практики оцінки майна та майнових прав шляхом проведення науково-практичних конференцій, тематичних семінарів, круглих столів та інших заходів;

6. надання членам Асоціації інформаційно-консультаційних послуг з питань оцінки майна та майнових прав;

7. встановлення та підтримка ділових зв’язків з професійними громадськими організаціями фахівців у галузі оцінки та суміжних напрямків: спеціалістами ринку нерухомості, бухгалтерами, аудиторами, фінансовими аналітиками, торговцями цінними паперами, патентними повіреними та іншими фахівцями;

8. встановлення та підтримка ділових зв’язків з міжнародними організаціями оцінювачів;

9. сприяння оперативному отриманню членами Асоціації актуальної інформації з питань різних форм оціночної діяльності;

10. створення установ та організацій зі статусом юридичної особи, а також заснування підприємств, необхідних для виконання статутних цілей, в порядку, встановленому чинним законодавством України;

11. представництва та захисту своїх законних інтересів та законних інтересів своїх членів у державних та громадських органах;

12. активної участі у вдосконалені єдиних державних програм навчання та підвищення кваліфікації оцінювачів України, в тому числі шляхом отримання вищої освіти за напрямком оцінки, перевірці набутих знань оцінювачами.

Всеукраїнська громадська організація «Асоціація Фахівців Оцінки» станом на сьогоднішній день має свої осередки у 19 (дев’ятнадцяти) областях України: Вінницькій, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Луганській, Одеській, Полтавській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській та у місті Києві.

Українські оцінювачі при здійсненні практичної діяльності враховують визначальні положення системи Міжнародних, Європейських та вітчизняних стандартів оцінка В Україні питаннями оціночної діяльності опікується Українське товариство оцінювачів, Рада якого у 1995 р. затвердила Норми професійної діяльності оцінювача.

При розгляді наступного питання необхідно відмітити, що останніми роками інтенсивно розвиваються інте­граційні процеси в Європі та світі. Результати, розвитку цих процесів проявляються у створенні Європейського союзу держав, які сформували і використовують єдині стандарти економічної діяльності. Визначальною ознакою міжнародної економічної діяльності є глобалізація бізнесу у всіх його про­пах, в тому числі і бізнесу нерухомості. Розвиток цих об'єк­тивних світових тенденцій спонукав до створення міжнародних організацій оцінювачів нерухомості. Провідними міжнарод­ними методичними центрами і об'єднаннями оцінювачів на сьогодні є такі організації.

1. Міжнародний комітет стандартів оцінки — IVSG (International Valuation Standait Committee).

Цей комітет об'єднує провідні організації оцінювачів країн Європи і Америки. Міжна­родний комітет IVSC заснований у 1981 р.

Становлення професійної оціночної діяльності як самос­тійної сфери бізнесу в окремих країнах Заходу мало місце уже в 40 роках минулого сторіччя. Консолідація діяльності Оцінювачів нерухомості різних країн визначається умовами формування системи узгоджених обсягів міжнародних фінансо­вих потоків таінтенсифікацією процесів глобалізації бізнесу.

2. Європейська група асоціацій оцінювачів — TEGoVA (The European Group of Valuers Associations).

Ця організація на сьогодні об'єднує 40 професійних стру­ктур оцінювачів нерухомості європейських країн. Європейсь­ка співпраця оцінювачів веде свою історію з минулого сто­ліття, з кінця 70-х років. Так, у 1977 році була заснована група оцінювачів основних фондів. Власне Європейська гру­па асоціацій оцінювачів (ЄГАО) була утворена в 90-х роках минулого сторіччя;'

Професійні організації національних членів Європейської групи асоціацій оцінювачів будують свої відносини на прин­ципах професійної ввічливості, взаємної допомоги й співро­бітництва для того, щоб розвивати й відстоювати Стандарти ЄГАО у своїх національних кодексах.

Якщо асоціації членів ЄГАО ведуть діяльність із навчання (створення шкіл), сертифікації, маркетингу або консалтингу в країнах, професійні організації яких є членами ЄГАО, асоціацїї-члени, що ведуть .таку діяльність, повинні повідомити про це національну асоціацію заздалегідь.

3.Королівське товариство оцінювачів у Великобританії –RICS

У 1971 році був сформований Комітет по стандартам оцінки нерухомості і рекомендації з оцінки нерухомості.

У 1976 році Королівське товариство оцінювачів нерухомості вперше опублікувало « Красну книгу», в якій були наведені положення стандартів при проведенні операцій оцінки нерухомості.

Королівське товариство оцінювачів за статутом є громад­ською організацією . Членом товариства може бути особа, яка має відповідну базову освіту, успішно склала іспити за про­грамою товариства, пройшла стажування під керівництвом досвідченого спеціаліста і яка визнає та виконує статут това­риства.

4. Публічні експертні комітети Німеччини - Gutachte-rausschusse.

Відправним пунктом німецької" системи оцінки є так звані «Публічні експертні комітети» (ПЕК) .Вони функціонують в структурі державних установ по землевпорядкуванню.

У Німеччині кожна угода з нерухомістю повинна підпису­ватися у присутності нотаріуса, який зобов'язаний відсилати екземпляр кожного контракту, що стосується нерухомості, у ПЕК.

ПЕК відбирає угоди, які на його думку, становлять інтерес для внесення до бази даних про ринкові ціни. Меті- сформувати достатні статистичні вибірки кожного типу нерухомості й кожної з її вікових груп. Використовуючи ці дані ПЕК визначає індекси та інші фактори, за якими можна було б аналізувати ціни на різні види нерухомості.

ЛІТЕРАТУРА

1. Пазинич В.І. Оцінка об’єктів нерухомості К.,2009, ст.. 94-110

2.УТО.Оцінка майна, майнових прав та бізнесу.Ч.1.К.2000 с.5-6

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

  1. Вкажіть мету створення та напрями діяльності УТО

  2. Як регулюється робота УТО

  3. Назвіть Міжнародні організації оцінювачів

  4. З якою метою був створений Міжнародний Комітет по Стандартам оцінки

  5. Основні завдання МКСО

Самостійна робота № 2/1

Тема Кваліфікаційне свідоцтво, сертифікат суб’єкта оціночної діяльності

Питання:

1.Порядок видачі, позбавлення, зупинення дії кваліфікаційного свідоцтва

2.Порядок видачі, анулювання сертифіката субєкта оціночної діяльності

Ключові терміни і поняття:

- кваліфікаційне свідоцтво

- сертифікат суб’єкта оціночної діяльності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]