Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otsinochna_diyalnist_Samostiyna_2010 (1).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
820.22 Кб
Скачать

1..Пазинич в.І. Оцінка об’єктів нерухомості: навч. Пос. К.: Центр учбової літератури, 2009, ст..287-290 питання для самоконтролю :

  1. Назвіть фактори, що впливають на вартість земельної ділянки

  2. Охарактеризуйте фактори, що впливають на вартість земельної ділянки

  3. Визначіть етапи проведення оцінки вартості земельної ділянки

Самостійна робота 10/7

Тема: Принципи , пов’язані з експлуатацією об’єкта

Питання:

1.Принцип внеску

2.Принцип граничної продуктивності

3.Принцип збалансованості

Ключові терміни і поняття:

Методичні рекомендації

ПРИНЦИП ВНЕСКУ

Продовження теми Принципи оцінки необхідно розпочати з вивщення ще однієї важливої групи принципів, а саме: принципи, пов’язані з експлуатацією об’єкта.

Дана група принципів, пов 'язаних з експлуатацією майна, складається з:

- принципу внеску;

- принципу граничної продуктивності;

- принципу збалансованості.

Вивчення питань теми необхідно розпочати з розуміння того, що об'єкт власності є економічною системою, прибутковість якої визначається чотирма факторами виробництва: управлінням, працею, капіталом і землею. Тому для оцінки об'єкта власності потрібно знати частку (внесок) кожного фактора у формуванні доходу всієї системи;

Принцип оцінки внеску як величини приросту вартості об’єкта власності в результаті додаткових витрат означає, що внесок — це сума, на яку збільшується чи зменшується вартість об’єкта власності, або збільшується чи зменшується чистий дохід від нього внаслідок наявності або відсутності якого-небудь покращання чи доповнення до діючих факторів виробництва;

Зростаюча і спадаюча віддача. У міру додавання ресурсів до основних факторів виробництва, чиста віддача має властивість збільшуватися зростаючими темпами аж до точки, починаючи з якою загальна віддача, хоча і зростає, проте вже сповільнюються темпи. Це уповільнення відбувається до тих пір, поки приріст вартості не стає менше, ніж витрати на додані ресурси.

Якщо земля незабудована або вже перевантажена, то вона так само ставати менш рентабельною. Звідси випливає новий принцип оцінки.

Кожний з розглянутих вище факторів повинний бути оплачений (компенсований) з чистого доходу, що створюється завдяки використанню об'єкта власності.

Залишкова продуктивність - це чистий дохід, віднесений до землі, після того, як були оплачені витрати на працю і підприємницьку діяльність. Іншими словами залишкова продуктивність є результатом того, що земля дозволяє видобувати максимальні доходи, мінімізувати витрати, задовольняти будь - то особливі потреби, або добиватися поєднання цих трьох умов.

Часто інвесторові буває вигідно привнести новий чинник до об'єкту нерухомості збільшивши вартість самого об'єкту на суму меншу, ніж витрати на будівництво додаткового чинника.

Принцип оцінки залишкової продуктивності землі означає, що земля має залишкову продуктивність, яка може бути визначена як чистий дохід, віднесений до землі, після оплати праці, капіталу та підприємницької діяльності. Величина залишкової продуктивності землі визначається її місцезнаходженням;

Любий вид підприємницької діяльности, как правило, потребує нарості чотирьох факторів виробництва: праця, капитал, управлінняі земля.

Факторы виробництва і їх компенсація

Наименування фактору

Компенсація

праця

Зарплата

Капітал

Процент

Управління

(підприємницька діяльність)

Дивіденди

Прибуток, нагорода управляючим

Земля

Рента (податки, орендна плата)

Принцип оцінки збалансованості різних факторів виробництва означає, що будь-якому типу землекористування має відповідати оптимальне поєднання факторів виробництва, коли досягається максимальна вартість землі та об’єкта вартості, що на ній знаходиться;

Принцип економічної величини, тобто оптимальний розмір об’єкта власності — одержання оптимального прибутку від використання об’єкта нерухомості залежить від його економічної величини. Наприклад, земельна ділянка, на якій знаходиться об’єкт власності, за своїми розмірами перевищує величину, необхідну для функціонування цього об’єкта, отже власник об’єкта заплатив зайву суму при придбанні ділянки або платить більшу орендну плату за користування нею. У будь-якому випадку це зменшує дохід, отже, економічна величина — це кількість землі, яка забезпечує найкраще землекористування в цьому регіоні з урахуванням існуючої ринкової кон’юнктури.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Оцінка майна в Україні. Том 1.Нерухоме майно: Монографія / Л.І.Воротіна, В.Є. Воротін, В.Г.Лісняк, В.М.Поліщук. – К.: Вид-во Європ. Ун-ту,2004 ст..ст..3-11

  2. Яшкіна Н.В. Оцінка бізнесу : Навчальний посібник. – К.: Алерта, 2010. с. 30-32

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]