Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7_Rd_kherson_2007.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
3.27 Mб
Скачать

Руйнування прибережних смуг морів та Каховського водосховища

У зв’язку з руйнуванням прибережної смуги у Херсонській області склалася загрозлива ситуація в причорноморській курортній зоні. Особливо критичний стан у смт Лазурному Скадовського району. Останнім часом небезпечні геологічні процеси, зокрема абразії на окремих ділянках узбережжя, різко зменшили пляжну смугу, що призводить до руйнування і підмиву основної території. Більше десяти оздоровчих закладів взагалі залишилися без пляжів, що викликає незадоволення відпочиваючих та робить непривабливою прибережну курортну зону. Орієнтовна вартість робіт з берегоукріплення морського узбережжя в смт Лазурному Скадовського району складає 22 млн. грн. На укріплення берегів Каховського водосховища і узбережжя морів та виконання робіт по їх інженерному захисту необхідно 49 млн. 263,4 тис. грн.

Підтоплення сільськогосподарських угідь та населених пунктів області

У Херсонській області значна зона постійного підтоплення розташована на північному заході, процесом підтоплення уражена південна частина області, право - і лівобережна пригирлова частина р. Дніпра. Площа постійного підтоплення області – 11297 км2, або 40 % від площі області; найбільш потерпають від підтоплення Новотроїцький, Каланчацький, Цюрупинський, Великоолександрівський, Генічеський, Скадовський, Білозерський і Голопристанський райони.

Значні площі водороздільних просторів у південній та південно-західній частинах є природно підтопленими, у південній частині підтоплення розвивається під впливом господарської діяльності.

Для ліквідації наслідків підтоплення необхідно:

  • розробити комплексну програму екологічного оздоровлення регіону (сільське господарство, промисловість, рекреація, природно-заповідний фонд тощо);

  • впорядкувати внутрішньогосподарські зрошувальні системи, вивести із зрошення землі з низькою рентабельністю виробництва;

  • довести функціонування існуючих дренажних систем до їх проектного рівня;

  • провести протифільтраційні роботи на магістральних та міжгосподарських каналах;

  • пробурити мережу дренажних свердловин для припинення регіонального підйому рівня пліоценового водоносного горизонту.

Стан водопровідно-каналізаційних мереж та споруд

Загальна протяжність водопровідних мереж в області становить 2646,6 км, з них 1122,1 км (42,4%) знаходяться в аварійному стані.

Загальна протяжність каналізаційних мереж в області становить 1095,2 км, з них 392,6 км (35,8%) знаходяться в аварійному стані. Із 93 каналізаційних насосних станцій 25 КНС (27%) аварійних.

Очисні споруди і каналізаційні мережі м. Генічеська (скид в Азовське море), Скадовська (скид в Чорне море), с. Залізний Порт (скид з накопичувача на територію Чорноморського біосферного заповідника), смт Каланчак (скид в р. Каланчак) не відповідають вимогам техногенно-екологічної безпеки. Обладнання та мережі наднормативно зношені. Існує потенційна загроза забруднення водойм зон рекреації державного значення. Через недосконалість та зношеність систем водовідведення міст Херсона, Нова Каховка, Каховка, Берислава, смт Горностаївка відбувається забруднення р. Дніпра недостатньо очищеними та неочищеними (аварійні скиди) стічними водами.

Найбільш гострою проблемою є відведення стічних вод з м. Берислав. В зв’язку з аварійною ситуацією на каналізаційній мережі з 2002 року здійснюється скид неочищених стічних вод у Каховське водосховище. З 2007 року аварійно-відновлювальні роботи не проводяться через відсутність коштів. Ліквідація аварійної ситуації затягнулася на невизначений термін.

Критична ситуація склалася з відведенням неочищених стічних вод з Північної виправної колонії № 90, які надходять до відпрацьованого кар’єру, розташованого в басейні р. Вірьовчина, що може призвести до забруднення підземних вод, які використовуються для водопостачання м. Херсона.

Водопостачання та водовідведення м. Херсона. Водозабір здійснюється зі 142 артезіанських свердловин, з яких 79% працюють з перевищенням нормативного терміну експлуатації; 6 водопровідних насосних станції, 26 насосних агрегатів, з них 23 вичерпали нормативний термін експлуатації. Протяжність водопровідних мереж 849 км, з них 382 км (45%) аварійні. Знезараження води виконується рідким хлором та ультрафіолетовим випромінюванням. Усі 4 хлораторні потребують реконструкції.

Система каналізації міста потужністю 250 тис.м3/добу, має 15 каналізаційних насосних станції, 51 насосний агрегат, з них 40 (82%) вичерпали нормативний термін експлуатації. Каналізаційні мережі протяжністю 384 км, з них 169 км (59%) зношені. Міські очисні споруди (МОС) повної біологічної очистки збудовані у 1974 році, у 1989 році завершена їх реконструкція з доведенням потужності до 250 тис.м3/добу.

Насосно-силове обладнання систем водопостачання та водовідведення морально застаріле, низько ефективне, не відповідає сучасним вимогам енергозбереження та потребує заміни.

Для вирішення всіх цих проблем необхідно:

1. Визначити на законодавчому рівні організаційно-правові засади проведення ліквідаційного тампонажу безхазяйних артезіанських свердловин, які можуть здійснювати негативний вплив на стан підземних вод.

2. Вирішити питання фінансування ліквідації аварійних ситуацій на об’єктах комунальної власності, пов’язаних зі скидом неочищених стічних вод на рельєф місцевості та у водні об’єкти, Державним комітетом будівництва, архітектури та житлової політики України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]