Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7_Rd_kherson_2007.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
3.27 Mб
Скачать

4.3. Вплив якості питної води на здоров’я людини

Захворюваність на вірусний гепатит А у 2007 році в області продовжувала зменшуватись, як і у попередні роки. Показник на 100 тис. населення склав 3,6, що у 2,7 рази менше за показник у 2006 році (10) та у 4,6 рази менше середнього по країні (16,8). У 8 районах області випадки вірусного гепатиту А не реєструвались, в інших районах – поодинокі випадки.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції у 2007 році збільшилась до 24,9% (2006 рік – 23,8%). Показник на 100 тис. населення складає 111,9. Незважаючи на зростання, він менший за середній по країні – 179,4. Найвищі показники реєструються у м.Нова Каховка, Каховському та Чаплинському районах.

4.4. Заходи, спрямовані на покращення стану водних об’єктів

Державною екологічною інспекцією в Херсонській області в 2007 році було здійснено 302 перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в частині охорони поверхневих вод. За виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 46 осіб, яких оштрафовано на 5,542 тис.грн. За самовільне користування поверхневими водами та скид неочищених стічних вод у поверхневі водойми пред'явлено 5 претензій (позовів) на суму 1766,553 тис. грн.

З 01.01.2006р. по 31.12.2006р. МКП "Очисні споруди" м. Скадовськ здійснювало скид 760 тис.м3 недостатньо очищених стічних вод у водний об'єкт. Лабораторними дослідженнями стічних вод встановлено перевищення вмісту забруднюючих речовин, а саме: азоту амонію, фосфатів заліза загального. Підприємству пред'явлено претензію на суму 0,383 тис. грн.

За перевищення нормативів гранично - допустимих скидів забруднюючих речовин у водний об'єкт пред'явлено претензію МКП ВУВКГ м. Херсон на суму 0,485 тис. грн.

За здійснення самовільного водокористування поверхневою водою в обсязі 12410 м3 для зрошення ФГ "Ковальчук" Каланчацького району пред'явлено позовну заяву на суму 594,439 тис. грн.

ТОВ "Рис України" без дозволу на здійснення спеціального водокористування, для поливу сільськогосподарських угідь на площі 500 га було використано 12224,0 тис.мЗ поверхневої води, за що Державною екологічною інспекцією в області 05.12.2007р. була пред'явлена позовна заява на суму 1171059,2 грн.

В результаті аварійної ситуації, яка виникла в березні 2003 року, продовжується скид неочищених стічних вод з міськводоканала м. Берислава в Каховське водосховище. Ремонтно - відновлюванні роботи у період з 01.01.2007р. не проводяться. Стан виконання ремонтно - відновлювальних робіт на каналізаційних мережах та очисних спорудах розглянуто обласною комісією з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Ситуація, яка склалася на вищевказаних очисних спорудах, визнана надзвичайною. Рішенням Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Херсонської області від 12.03.2007р. №09-8/609 обмежено діяльність по прийманню стічних вод комунальним виробничим управлінням "Бериславський водоканал" м. Берислав.

Перевіркою КВУ „Бериславський водоканал" від 12.04.2007р. встановлено, що вищевказане рішення не виконується, за що керівника підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 188/5 КУпАП на суму 136,0 грн., яка сплачена. Крім цього, відповідальну особу за охорону навколишнього середовища притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.60 КУпАП на суму 85,0 грн. в зв'язку із відсутністю на підприємстві первинного обліку води. 20 грудня 2007 року здійснено перевірку зазначеного підприємства, якою встановлено, що у нього відсутній дозвіл на спецводокористування. На начальника КВУ „Бериславський водоканал" складено протокол про адміністративне правопорушення за ст. 48 КУпАП.

Держінспекторами з охорони навколишнього природного середовища в 2007 р. здійснено три перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства інфекційними лікарнями та відділеннями. Локальні очисні споруди Херсонської обласної інфекційної лікарні введені в експлуатацію у 1971 року та з цього часу капітальний ремонт не проводився. Після механічного очищення стічні води змішуються з розчином хлорного вапна та потрапляють в контактний резервуар для остаточного знезараження. Контроль за вмістом залишкового хлору здійснюється кожні 2 години лабораторією підприємства. На час перевірки біологічна очистка стічних вод не здійснювалась через вихід із ладу бетонних конструкцій чотирьох септиків. В 2006 р. з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на реконструкцію очисних споруд Херсонської обласної інфекційної лікарні виділено 240 тис.грн. В 2007 році заплановано виділити 170 грн. на завершення та введення в експлуатацію реконструкції очисних споруд Херсонської обласної інфекційної лікарні. На даний час проводяться роботи по будівництву нових очисних споруд згідно розробленої проектно-кошторисної документації.

В центральній міській лікарні м. Нова Каховка та Каховській центральній лікарні стічні води перед скиданням в міську каналізаційну мережу проходять знезараження. Керівникам вищевказаних підприємств надано приписи щодо недопущення скиду незнезаражених стоків.

У 2007 році здійснено 8 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства на очисних спорудах підприємств житлово-комунального комплексу. За порушення вимог природоохоронного законодавства до адміністративної відповідальності притягнуто 7 посадових осіб на суму 799,0 грн., пред'явлено 2 претензії на відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів на суму 671,96 грн.

12.11.07 р. проведено перевірку додержання вимог природоохоронного законодавства Херсонським обласним виробничим управлінням меліорації і водного господарства. За виявлені порушення складено 12 протоколів про адміністративне правопорушення на посадових осіб міжрайонних управлінь, що входять до складу Херсонського обласного виробничого управління меліорації і водного господарства. Спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю 10.07.07 р. проведено вимірювання показників складу та властивостей проб вод при 6 скидах дренажних вод Скадовським управлінням водного господарства в поверхневі водойми, з яких для 4 - не розроблено проекти гранично допустимих скидів. За результатами річної державної статистичної звітності за формою 2 ТП - водгосп буде проведено розрахунки збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів.

Здійснено також 373 перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в частині охорони підземних вод. За виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 215 осіб, яких оштрафовано на 22,384 тис. грн. Стягнуто 16,57 тис.грн. За самовільне користування підземними водами пред'явлено 37 позовів та претензій на суму 204,217тис. грн., з яких відшкодовано десять на суму 25,273 тис. грн.

Перевіркою дотримання вимог природоохоронного законодавства Цюрупинського міського підприємства "Водоканал" встановлено, що дозвільні документи на право користування землями Цюрупинської міської ради відсутні, акти відведення земельних ділянок під артсвердловини відсутні, проектна документація зон суворої санітарної охорони артсвердловин відсутня, не отримано спеціальний дозвіл на експлуатацію родовищ прісних підземних вод. До складу Цюрупинського МКП "Водоканал" входять очисні споруди повної біологічної очистки. Дозвіл на утворення відходів на підприємстві не оформлений. Перевіркою встановлено, що стічні води з біологічних ставків на очисних спорудах до обвідного каналу і до р. Конка не потрапляють. На момент перевірки на очисних спорудах здійснювалась лише механічна очистка стічних вод. За виявлені порушення керівників підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності.

Перевіркою міського комунального підприємства "Виробниче управління водопровідно - каналізаційного господарства міста Херсона" встановлено, що підприємством не виконуються в повному обсязі умови спеціального дозволу на користування надрами, дозволу на спецводокористування та висновку Південо-Української гідрогеологічної експедиції. За перевищення вмісту забруднюючих речовин у пробах, які були відібрані відділом інструментально - аналітичного контролю Державної екологічної інспекції, начальника очисних споруд притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 59 КупАП та оштрафовано на 85,0 грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]