Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7_Rd_kherson_2007.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
3.27 Mб
Скачать

10.3. Використання пестицидів у сільському господарстві.

У 2007 році с сільському господарстві Херсонської області використано 1058,3 тонн пестицидів, в т.ч. 232,5 тонн інсектицидів, 218,2 тонни фунгіцидів, 88,6 тонн протруювачів насіння, 461,04 тонн гербіцидів. Використано біопрепаратів 24,08 тонн.

11. Енергетика

В Україні останнім часом активізувалася увага до питань ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження. Подорожчання енергетичних ресурсів на світовому ринку гостро позначилося на споживачах держави, які виявилися непідготовленими до нових цінових умов. Переважна більшість енергоспоживаючого обладнання у всіх сферах господарського комплексу держави є енергоємною та характеризується високим ступенем зношеності, що, в свою чергу, погіршує якісні показники енергоспоживання.

Така ситуація склалася і в області та ускладнюється тим, що всі енергетичні ресурси для задоволення потреб імпортуються із-за її меж. Енергетична залежність області спонукає до пошуку резервів енергетичних ресурсів. Одним з дієвих механізмів їх виявлення є широке впровадження заходів з енергозбереження в енергоємних галузях господарства області та, в першу чергу, в житлово-комунальному комплексі.

Рівень енергозалежності області є сталим та не має тенденції до зменшення у зв'язку з відсутністю власних джерел традиційних енергетичних ресурсів та невикористанням потужного наявного потенціалу нетрадиційних та відновлюваних джерел енергії.

Зважаючи на необхідність забезпечення сталого соціально-економічного розвитку області, питання надійного енергозабезпечення та ефективного використання енергоресурсів виходять на перше місце.

Одним із пріоритетних напрямків підвищення ефективності споживання енергетичних ресурсів в області має стати створення системи моніторингу енергоспоживання з метою визначення реального показника енергоємності валового внутрішнього продукту (ВВП), який в державі складає 0,89 кг умовного палива на 1 дол. США з урахуванням паритету реальної купівельної спроможності (ПКС), що у 2,6 раза перевищує середній рівень енергоємності розвинутих країн світу.

Середній показник енергоємності ВВП у державі й області зокрема є наслідком використання застарілого технологічного, енергоємного обладнання у більшості галузей економіки та особливо житлово-комунальній сфері. Так, по області у структурі енергоспоживання до 70% енергетичних ресурсів споживається в житлово-комунальному секторі економіки.

Основні проблеми:

надвисока енергоємність споживання енергетичних ресурсів у галузях економіки і соціальній сфері;

низький рівень впровадження енергоефективних технологій, обладнання та використання енергії нетрадиційних і відновлюваних джерел;

високий рівень фізичної зношеності та моральної застарілості технологічного обладнання в усіх галузях економіки області.

12. Транспорт

Херсонщина – транзитна область з потужною транспортною системою. Тут формуються транспортні потоки кран Близкого Сходу, Балкан у напрямку Маріуполя, Новоазовська, а також через Чорноморські порти до Криму, Росії, країн Закавказзя та Сходу. Вигідне розташування Херсонщини дозволяє легко виходити на світовий простір, бо належить вона до найбільших морських регіонів держави і має морське сполучення з країнами Середземномор’я, Близького Сходу та Азії.

Спостерігається позитивна тенденція по приросту вантажообороту підприємств транспорту, який складає 14,7%. У той же час недостатній розвиток інфраструктури не відповідає потенціалу який має область.

Забезпеченість автомобільними дорогами на 1000 кв. км території області становить 172 км при середньому показнику по Україні - 280 км. При цьому 1731 км, або майже третина протяжності усіх доріг в області, не мають твердого покриття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]