Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7_Rd_kherson_2007.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
3.27 Mб
Скачать

Азово-Сиваський національний природний парк

Продовжена робота щодо програми та методичного забезпечення науково-господарських робіт та педагогічного тренінгу на тему «Багатоцільовий моніторинг та оптимізація чисельності стану об’єктів мисливської фауни і покращення стану рослинних угрупувань природничих комплексів коси Бірючий острів, яка належить до Азово-Сиваського національного природного парку».

Уточнено видовий склад іхтіофауни Утлюцького лиману.

13.7. Участь громадськості у процесі прийняття рішень

13.7.1. Діяльність громадських екологічних організацій

При Держу правлінні охорони навколишнього природного середовища діє Громадська екологічна рада, до складу якої увійшли науковці, громадські організації, статутом яких передбачена природоохоронна діяльність. Громадська рада є консультативно – дорадчим органом. Члени Громадської ради приймали участь в громадських слуханнях “Проекту розвитку Херсонської області на 2007 – 2015р.” та розглянули його на засіданні. Членами ради внесені пропозиції щодо вирішення проблем підтоплення на Херсонщині, збереження родючості землі та покращення екологічного стану басейну Дніпра та Чорного моря. В 2007 році проведено 3 засідання Громадської ради.

В вересні члени Громадської ради взяли участь в Міжнародній конференції “Джарилгач”, на якій піднімались проблеми Чорного моря та його акваторії. Громадська рада знаходитьсь в тісному зв’язку з регіональними ЗМІ і розміщує в них матеріали екологічного напрямку. Члени Громадської ради прийняли участь у 22 передачах обласного радіо та в 21 телепередачі з питань екологічної безпеки в області. Проводились соціологічні дослідження щодо громадської думки з питань екології. Було виявлено, що громадян області найбільше хвилюють такі питання з охорони навколишнього природного середовища:

  • якість питної води;

  • контроль за будівництвом нових АЗС;

  • екологічна безпека продуктів харчування;

  • екологічний стан води р. Дніпра, морської води Чорного моря

(м. Скадовськ, смт. Лазурне, смт. Залізний порт), Азовського

моря (Арабатська стрілка);

  • збереження лісових масивів;

  • збереження Дніпровських плавнів;

  • утилізація відходів.

Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області активно співпрацює з громадськими екологічними організаціями – “Товариство юних дослідників соціальної та практичної екології “, “Дитячий рух”, Херсонська міська громадська організація “Ластівка”, Херсонська міська організація Української екологічної асоціації “Зелений світ”, обласний Центр еколого –натуралістичної творчості учнівської молоді та іншими, які проводять велику пропагандистську роботу з питань екології. Пріоритетними напрямками діяльності громадських організацій є збереження, поліпшення та відтворення довкілля шляхом підвищення екологічної свідомості населення, розробка та реалізація еколого – освітніх програм. Важливе значення має співпраця з охорони біорізноманіття.

Представники громадськості входять до складу комісії з обстеження зелених насаджень перед оформленням ордерів на знесення зелених насаджень. До проведення акції з озеленення населених пунктів області залучаються Херсонська міська громадська організація “Ластівка”, Херсонський обласний центр еколого – натуралістичної творчості учнівської молоді, Голопристанська районна станція юних натуралістів Херсонської області, Херсонський обласний центр еколого – натуралістичної творчості учнівської молоді. Спеціалісти держуправління активно приймали участь у семінарах, які проводились громадською організацією “Срібна чайка” на тему:

1. “Екологічно безпечна заготівля очерету у Приморському – степовому екокоридорі”;

2. “Попередження деградації біорізноманіття та різноманіття ландшафтів Кінбурської коси”.

При надані погодження користування земельною ділянкою при веденні мисливського господарства, при встановленні лімітів використання природних рослинних ресурсів місцевого значення держуправління керується методичними посібниками із серії “Збереження біорізноманіття в Приморсько – степовому екокоридорі” розробленими громадськими організаціями “Веселий дельфін” та “Срібна Чайка”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]