Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7_Rd_kherson_2007.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
3.27 Mб
Скачать

8.2 Поводження з відходами (зберігання, видалення, знешкодження та утилізація)

Дуже гострою в області є проблема поводження з побутовими відходами. Статистична звітність комунальних підприємств щодо видалення побутових відходів відсутня. Сміттєпереробних та сміттєспалювальних заводів на території області немає. Усі утворені відходи видаляються на звалища. Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області в 2007 році проведена інвентаризація місць видалення відходів в області. За станом на 01.01.2008 року в області налічується 295 місць видалення відходів загальною площею 473 га. Кількість накопичених побутових відходів становить 2,7 млн.тонн.

У сільських населених пунктах не вирішуються питання оформлення згідно чинного законодавства відведень земельних ділянок під полігони твердих побутових відходів (ТПВ). Зважаючи, що забруднення навколишнього природного середовища твердими побутовими відходами є одним з основних чинників санітарно-епідемічних ускладнень, заходи щодо забезпечення захоронення твердих побутових відходів слід визнати пріоритетними. Для ефективного вирішення питань, пов’язаних з поводженням з побутовими відходами в області, рішенням обласної ради від 06 січня 2005 року № 341 затверджена Програма поводження з твердими побутовими відходами, якою визначені основні напрямки розв’язання завдань з реалізації державної політики у сфері поводження з відходами. Одним із завдань є завершення експлуатації існуючого полігону твердих побутових відходів м.Херсона. На теперішній час резервні ділянки для подальшого захоронення відходів відсутні.

Питання експлуатації сміттєзвалища у м. Херсоні розглянуто на комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій обласної державної адміністрації. У грудні 2005 року на сесії Херсонської міської ради була затверджена міська комплексна програма „Екологія – 2010”, одним із пунктів якої є рекультивація міського полігону. У 2007 році розроблено проектно-кошторисну документацію по рекультивації полігону.

У м. Нова Каховка розроблено регіональний проект програми по санітарному очищенню міста, яким передбачено будівництво заводу по переробці твердих побутових відходів із залученням іноземних інвестицій. На даний час з СП "Сєрго-Гамма-Лізінг" підписано протокол намірів про інвестування будівництва вказаного заводу в м. Нова Каховка.

У відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 3 серпня 1998 року № 1216 “Про затвердження Порядку ведення реєстру місць видалення відходів“ на підставі затверджених облдержадміністрацією паспортів місць видалення відходів в Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища здійснюється реєстрація паспортів місць видалення відходів . На даний час до реєстру внесено 31 паспорт місць видалення відходів, із них 16 – на місця видалення твердих побутових відходів.

В м.Нова Каховка розміщується полігон промислових відходів. Рішенням виконкому Новокаховської міської ради від 21.08.97 р. № 179 полігон передано ВАТ „Південелектромаш” (м.Нова Каховка) в оренду терміном на 10 років без права капітальної забудови. Площа полігону на даний час складає 3,53 га. На його території знаходяться шламонакопичувач гальваношламу, відстійник мастильно-охолоджувальних рідин, ділянка для розміщення відходів формувальної суміші; 5 кущів спостережних свердловини, які введені в експлуатацію 19.07.2004 р. Згідно статистичної звітності на полігоні накопичено і зберігається 200 тонн гальваношламів, 51,28 тонн відпрацьованих мастильно-охолоджуючих рідин. Постановою головного санітарного лікаря м. Нова Каховка від 08.08.2000 р. № 48 експлуатація полігону тимчасово заборонена.

На протязі 2003 – 2007 року підприємством ВАТ „Херсонський суднобудівний завод” згідно договорів з спеціалізованими організаціями передано на утилізацію накопичені за попередні роки наступні відходи: відходи гальванічного виробництва – 143,5 тонн, нафтовмісні відходи (суміші) – 35,55 тонн, відпрацьовані люмінесцентні лампи – 6377 штук, відпрацьовані акумулятори – 11,08 тонн. Використано власних коштів на передачу на утилізацію та знешкодження відходів 287510 гривень. Станом на 01.01.2008 року на території підприємства залишилося 16,65 тонн гальванічних відходів ІІІ класу небезпеки.

В результаті діяльності АТ„Херсонський целюлозно-паперовий комбінат”(м.Цюрупинськ) утворювалися вапнякові шлами. Комбінат не працює з 2000 року. На території Цюрупинської міської ради земельна ділянка, на якій накопичений вапняковий шлам, займає площу 14 га, глибина шламонакопичувача 2 м. Обсяги вапнякового шламу складають 150,6 тис.тонн. Шламонакопичувач не огороджений і не обвалований. Питання утилізації шламу не вирішено.

Діяльність у сфері поводження з відходами здійснюється у відповідності до Закону України „Про ліцензування певних видів господарської діяльності”. Ліцензію Мінприроди України на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходам в області отримали 4 суб’єкта господарської діяльності.

Суб’єкти підприємницької діяльності, що здійснюють діяльність у сфері поводження з небезпечними відходами

№ з/п

Назва

Місце знаходження

Номер та строк дії ліцензії

Спеціалізація

(операції та види небезпечних відходів)

1

2

3

4

5

1.

ТОВ „Стела – 97”

м. Херсон,

вул. Ушакова, 62

№298694

дійсна до 28.03.2012

Збирання, зберігання відпрацьованих акумуляторних батарей

2

ТОВ ВКФ „Неро”

м. Херсон, вул. Українська,79

№115494

дійсна до 25.08.2010

Збирання, перевезення, зберігання відпрацьованих люмінесцентних ламп та збирання, зберігання акумуляторних батарей

3

ТОВ „Промснаб – Нова Каховка”

Херсонська обл., м. Нова Каховка, вул. Індустріальна, 17

№26

дійсна до 14.12.2012

Збирання, зберігання відпрацьованих батарей свинцевих акумуляторів та відходів, що містять як забруднювачі свинець або сполуки свинцю

4

ДП „Херсонський річковий порт” Акціонерної судноплавної компанії УКРРІЧФЛОТ

м. Херсон, Одеська площа, 6

№298634

дійсна до

16.02.2012

Збирання, зберігання, оброблення відпрацьовані нафтопродукти непридатні для використання за призначенням (у тому числі відпрацьовані моторні, індустріальні масла та їх суміші).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]