Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7_Rd_kherson_2007.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
3.27 Mб
Скачать

Поводження з непридатними та забороненими до використання пестицидами та отрутохімікатами

З метою поліпшення екологічного стану щодо зберігання пестицидів, які непридатні для використання в Білозерському, Генічеському та Каланчацькому районах в 2001 – 2002 роках та першому півріччі 2003 року проведено перший етап перезатарення непридатних хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР). Проведені роботи по перезатаренню 452 тонн таких пестицидів у 170 залізобетонних контейнерів, у тому числі: ВАТ “Каланчацький райагрохім” – 64 контейнери, ВАТ “Білозерський райагрохім” – 50 контейнерів, ВАТ “Генічеський райагрохім” – 56 контейнерів. Контейнери зберігаються на спеціальних майданчиках з твердим покриттям згідно з узгодженими проектами.

З Державного фонду охорони навколишнього природного середовища на проведення зазначених заходів у 2006 році держуправлінню охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області фактично виділено 1153,3 тис. грн. За станом на 01.01.07 р. вивезено 65,2 тонни зі Скадовського та Цюрупинського районів, а саме: - Скадовський район: с.Птахівка (5,79т.), с.Радгоспне (5,75т.), с.Тарасівка (8,94т.), с.Лазурне (10,07т.); з Цюрупинського району: с.Костогризово (15,538т.), с.В.Копані (8,852т), с.Виноградове (10,26т).

На складах сільгосппідприємств області залишилося непридатних, невідомих та заборонених пестицидів у кількості 248,911 тонни.

У 2007 році фінансування заходів по знищенню непридатних та заборонених до використання ХЗЗР з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища не проводилось.

Ситуація, що склалася в області у сфері поводження з відходами у результаті багаторічного утворення великих їх обсягів та відсутності протягом тривалого часу адекватної реакції на небезпеку, яку вони утворюють, досить складна і потребує термінового вирішення цілої низки проблем.

8.3 Використання відходів, як вторинної сировини

Діяльність у сфері поводження з відходами здійснюється у відповідності до Закону України „Про ліцензування певних видів господарської діяльності”. На збирання окремих видів відходів, як вторинної сировини, в Херсонській області отримали ліцензії Мінприроди 26 суб’єктів господарської діяльності.

Збором та утилізацією склобою в області займається ЗАТ "Укрсклопром" (м. Херсон). За 2007 рік підприємством перероблено 8670 тонн склобою.

Приватне підприємство „Снабресурс Юг” (м. Херсон) займається переробкою відходів поліетилену та поліетиленової плівки в кількості 2000 тонн на рік .

На підприємстві ВАТ „Херсоннафтопереробка” переробляється на устаткуванні КХД фірми „Гумбольг Ведаг АГ” нафтошлами механічного очищення стічних вод.

На Каховській філії ЗАТ „АТ Каргілл” проведено будівництво котельні продуктивністю 24 тонни пара на годину з паровим котлом виробництва бельгійської фірми, паливом для якого є лузга насіння соняшника – відходи основного виробництва. Котельня призначена для забезпечення потреб систем технологічного паропостачання, опалення та гарячого водопостачання будівель олійнопресового цеху.

Державною екологічною інспекцією в області у 2007 році було здійснено 181 перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства в частині поводження з промисловими відходами. За допущені порушення вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з промисловими відходами до адміністративної відповідальності притягнуто 129 посадових осіб та громадян, накладено штрафів на суму 10,472 тис. грн.

Спеціалістами Державної екологічної інспекції в Херсонській області у 2007 році здійснено 233 перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в частині поводження з твердими побутовими відходами. За допущені порушення вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з побутовими відходами до адміністративної відповідальності притягнуто 225 посадових осіб та громадян, накладено штрафів на суму 17,221 тис. грн.

Перевіркою додержання вимог природоохоронного законодавства від 07.11.2007р. при в'їзді із с. Федорівка Білозерського району було виявлене стихійне сміттєзвалище площею 50 м2, на якому розміщені тверді побутові відходи в об'ємі 40м3. За виявлене порушення голову Федорівської сільради притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 82 КУпАП та пред'явлено претензійну заяву на суму 29837,5 грн.

Перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в зазначеній сфері здійснювались у селищних та сільських радах. Основними порушеннями, виявленими при перевірках, є відсутність полігонів твердих побутових відходів, які відповідають вимогам природоохоронного законодавства, недотримання технологічних процесів захоронення відходів, відсутність їх первинного обліку, не проведення сортування, відсутність дозволів та лімітів на утворення та розміщення відходів, наявність несанкціонованих сміттєзвалищ. Перевірками дотримання вимог природоохоронного законодавства місцевими органами виконавчої влади, встановлено, що звалища ТПВ в основному знаходяться за межами населених пунктів на землях районних державних адміністрацій, які за браком коштів не проводять роботу по захороненню відходів та рекультивації звалищ. Районними державними адміністраціями порушуються вимоги земельного законодавства, звалища ТПВ експлуатуються при відсутності відведення земельних ділянок та проектної документації.

Питання експлуатації сміттєзвалища у м. Херсоні неодноразово розглядалося на комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій обласної державної адміністрації. Складування відходів на території сміттєзвалища здійснюється з порушеннями. На даний час моніторинг за якістю підземних вод не здійснюється, місце розташування спостережувальних свердловин не встановлено.

Начальника Херсонського міського полігону було двічі притягнуто до адміністративної відповідальності та надано приписи на усунення виявлених порушень природоохоронного законодавства. Встановлено, що з метою запобігання виникнення пожеж на територію полігону завезено 1300 куб. м ґрунту для створення ізолюючого шару та впроваджено цілодобове чергування поливальної машини.

Перевіркою дотримання вимог природоохоронного законодавства Новофедорівською сільською радою Голопристанського району Херсонської області встановлено, що сільською радою затверджено програму розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою сіл на 2007 рік. Окремими пунктами зазначеної програми є організація збирання та видалення побутових відходів та забезпечення ліквідації несанкціонованих звалищ відходів. Схема санітарного очищення населеного пункту розроблена та затверджена.

В ході перевірки Таврійської міської ради встановлено, що приписи, надані в попередніх актах перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства не виконувались. За порушення правил складування, зберігання та розміщення твердих побутових відходів притягнуто адміністративної відповідальності заступника міського голови Таврійської міської ради. На усунення виявлених порушень надано повторні приписи.

В результаті перевірки КП "Комунгоспсервіс" встановлено, що підприємство приймає тверді побутові відходи від підприємств, мешканців м. Таврійськ, с. Плодове та утилізує їх на несанкціоноване сміттєзвалище, яке розташоване в південно-східній частині на околиці м. Таврійськ на земельній ділянці площею 4,3 га. За порушення правил зберігання, розміщення відходів притягнуто до адміністративної відповідальності директора КП "Комунгоспсервіс" та на усунення виявлених порушень надано припис.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]