Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
повна шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
533.5 Кб
Скачать

25.Поняття і типи грошових систем. Види та природа сучасних грошей.

Грошова система-форма організації грошового обігу, яка історично склалася в певній країні й законодавчо закріплена державою. Вона складається з таких елементів: назва національної грошової одиниці;вид грошових знаків і характер їхнього забезпечення;порядок грошової емісії, тобто порядок друкування грошей і випуску їх в обіг;встановлення курсу національної валюти і порядок її обміну на іноземну; наявність державних фінансових інститутів, які здійснюють регулювання грошового обігу в країні.

Існує 2 основних типи грошових систем: металева і паперово-кредитна. Металева поділяється на 2 види: біметалізм(система, де роль загального еквівалента законодавчо закріплюється на рівних правах за 2-ма благородними металами-золотом і сріблом) та монометалізм(грошова система, в якій роль загального еквівалента закріплюється за одним благородним металом-золотом). Розрізняють 4 ріізновиди монометалізму:золотомонетний стандарт, золото зливковий стандарт, золото девізний стандарт, золото доларовий стандарт. Золотомонетному стандартові притаманні такі риси:вільний обіг грошей,виконання золотом усіх функцій грошей,вільне карбування золотих монет,вільний обмін знаків вартості на золоті монети за їхньою номінальною вартістю, вільний рух золота між країнами. Золотомонетний стандарт у повному обсязі проіснував до Першої світової війни. Після Першої світової війни країни, які мали значні запаси золота, запровадили у себе золотозливковий стандарт, який виключав вільне карбування золотих монет і обмін їх на банкноти. Обмін банкнот міг проводитись лише на золоті зливки. Золотодевізний стандарт-зв’язок грошей із золотом здійснюється не безпосередньо, а через іноземну валюту, яка мала золоте забезпечення. При золото доларовому стандарті розмін національних валют на золото був відмінений у всіх країнах, а обмін доларів США на золото здійснювався лише для урядів та центральних банків країн-членів МВФ.

В основу паперово-кредитної системи покладено такі принципи:юридично закріплена демонетизація золота, скасована фіксація золотого вмісту національних валют, припинено виконання золотом ролі загального еквівалента, скасовано офіційну ціну на золото, яка раніше існувала, золото перетворено із грошового товару в звичайний товар, який продається й купується на світових ринках за ціною, що складається залежно від попиту та пропозиції; впроваджено перехід до плаваючих валютних курсів. В цій системі функціонують паперові й кредитні гроші. Кредитні гроші-знаки вартості, які функціонують на основі кредитної угоди й виражають відносини між кредитором і боржником.

Відмінності між кредитними і паперовими грошима. Кредитні гроші:їхнє виникнення пов’язане із функцією грошей як засобу;забезпечені золотом та іншими активами; випускаються банками, вільно обертаються. Паперові гроші:їхнє виникнення пов’язане із функцією грошей як засобу обігу;не забезпечені золотом;випускаються державою; мають примусовий характер обігу, обов’язкові до приймання.

Існують такі види кредитних грошей:вексель, банкнота, чек, кредитна картка, електронні гроші. Вексель-письмове боргове зобов’язання сурово встановленої законом форми, в якому вказані величина грошового боргу, строки його сплати, а також право його власника вимагати від боржника сплати боргу при настанні встановленого строку. Банкнота-це вексель, за яким пред’явник може в будь-який час одержати гроші і яким банк замінює комерційний вексель. Чек-це письмове розпорядження власника поточного рахунка в банку про виплату готівки або перерахування з його рахунка на інший рахунок певної суми грошей. Кредитна картка-іменний платіжно-розрахунковий документ, який засвідчує особу власника рахунка в банку і надає йому право на придбання товарів і послуг у кредит без оплати готівкою. Електронні гроші-банківська система переказу грошових засобів за допомогою ЕОМ;магнітні носії платіжної інформації, які замнюють паперові гроші, чеки та інші грошові документи при безготівкових розрахунках.