Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
повна шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
533.5 Кб
Скачать

44. Природа та генезис торговельного капіталу. Торговельний прибуток.

Торговельний капітал являє собою історично першу вільну форму існування капіталу. Він у формі купецького капіталу виник задовго до того, як капітал підкорив собі виробництво. Купецький капітал виступав відносно самостійною формою капіталу стосовно виробництва і джерелом свого прибутку мав нееквівалентний обмін (купив більш дешево, продав дорожче). Торговельний капітал - є породження промислового капіталу і виступає як його окрема форма.

Торговельний капітал - відокремлена частина промислового капіталу, яка функціонує в сфері обігу з метою одержання прибутку.

Функції торговельного капіталу:

Перетворення товарної форми промисл капіталу на грош.

Забезпеч рух сукупного сусп. Капіталу

Скороч час обороту капіталу

Збільшує величину капіталу зайнятого в сфері виробн.

Форми торговельного капіталу:

Грошово-торговельний. Капітал, який авансується для придбання та продажу товарів.

Товарно-торговельний. Капітал, який авансується на обслуговування торгівельної діяльності.

Місцем функціонування торговельного капі­талу є сфера обігу. Тобто сфера, де не створюєть­ся ні вартість, ні додаткова вартість, вони лише тут реалізуються. Торговельний капітал за своїм складом неоднорідний. Він складається з двох частин: капіталу обігу, авансованого на купівлю товару, й капіталу, авансованого на обслуговування процесу продажу товару. Ця друга частина капіталу називається витратами обігу. Склад торговельного капіталу:капітал обігу+витрати обігу.Тому Торговельний прибуток – це прибуток, який створ в умовах функціонування промисл капіталу, а також працею найманих працівників, торгівельних капіталістів.

45.Витрати обігу: особливості, види та джерела відшкодування.

Витрати обігу можуть бути виміряні абсолютними і відносними величинами. Відповідно до того, як виробництво виступає, з одного боку, виробництвом споживних вартостей, а з другого - виробництвом вартості і додаткової вартості, так і обіг є, з одного боку, рухом споживних вартостей, а з другого - зміною форми вартості

Абсолютна величина характеризує сумарні (загальні) витрати обігу підприємства, пов'язані зі здійсненням певного обсягу товарообороту.

Загальні витрати обігу підприємства поділяються на дві частини: загальні постійні витрати і загальні змінні витрати. До відносних показників, що характеризують витрати обігу, належать: • витрати обігу в розрахунку на одиницю товарообороту; • витрати обігу в розрахунку на одиницю проданих товарів у натуральному вираженні (кг, тоннах, метрах, одиницях). Перший показник у практиці економіки підприємств у нашій країні дістав назву “рівень витрат обігу”. Рівень витрат обігу в торговельному підприємстві розраховується таким чином: а) у роздрібному торговельному підприємстві — як відношення витрат обігу до обсягу роздрібного товарообороту, помножене на 100;

б) в оптовому підприємстві — як відношення витрат обігу до обсягу оптового обороту з участю в розрахунках, помножене на 100; в) у підприємстві громадського харчування — як відношення витрат обігу до обсягу валового обороту, помножене на 100.

.Витрати обігу діляться на дві групи: чисті витрати обігу і додаткові.

До чистих витрат обігу належать:

- витрати, пов'язані безпосередньо із зміною форм вартості

-витрати, пов'язані з веденням обігу в грошовій формі

- витрати по забезпеченню грошового обігу

До додаткових витрат обігу належать:

- витрати зберігання

- витрати транспорту