Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
повна шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
533.5 Кб
Скачать

18. Форми організації суспільного виробництва: їх суть, та основні риси.

Існує 2 ф. сусп вир-ва: натуральне і товарне. Історично першою ф. було натуральне вир-во. Нат вир-во – вир-во благ безпосередньо длязадоволення власних особистих і виробнич потреб. Для даної ф. сусп. в-а характерно: ручна праця, примітивні засоби вир-ва, низький розвиток продукт. сил, кожна госп одиниця відокрем від інших,відсутність обміну. Головними умовами тов. ф. орг. вир-ва є сусп поділ праці та ек відокрем виробників.

Тов вир-во – вир-во благ безпосередньо для обміну на продукти, які вироб ін. виробники. 2 типи тов. ф. орг. в-ва: просте тов вир-во базується на особистій праці власника засобів в-ва. Даній ф. в-ва характерні відсутність купівлі-продажу РС, використ грошей, як посередника обміну, незначні масштаби в-ва, а головною метою є задовл власних потреб.

Розвинуте тов в-во – в-во, засноване на вел приват власності, найманій праці та машинній індустрії.

19. Ек і неек блага. Товар і його властивості.

Благо – все те, що задовольняє певну людську потребу. Блага поділяються на ек та неек.

Ек – блага ек діяльносіт людини, які існують в обмеж кількості. Неек надаються людині природою у необмеж кількості. Ек. благо в умовах тов в-ва набуває форми товару. Товар- ек благо, яке задовольняє певну потребу людини і використ для обміну. Найважливіш х-ками товару є його: споживча вартість – здатність товару задовл певну потребу.вартість – сусп праця, яка втілена в товар. Мінова ватість є кількісним співвіднош, в якій споживчі вартості одного роду обмін на спож вартості ін роду. Товар визнач корисністю, яка показує ступінь задовол від споживання людиною товару. Цінність – ступінь корисності блага для конкретної людини.. Поєд вартості і ціни та їхнє сусп визнання відбивається в ціні. Ціна – ф грош. Вираження вартостіта цінності товару.

20. Альтер. Теорії вартості і ціни товару.

Трудова теорія вартості: вартість-це уречевлена в товарі суспільно-необхідна праця. Основи вчення трудової теорії вартості заклали економісти В.Петті, Сміт,Рікардо. Але найбільш повно її розробив Карл Маркс.Теорія витрат вир-ва. Представники цієї теорії розглядають витрати ви-ва як основу мінової вартості і цін, вважаючи, що нова вартість створ-ся не лише живою, а й минулою, уречевленою працею.Теорія граничної корисності-вартість визнач цінністю(корисність) блага. У міру задовол потреб у тому чи ін предметі корисність цього предмета для людини зменш, воні його мнш цінує і купуватиме за умови зниж ціни на нього. Тобто чим більшу кіл-сть блага споживає людини, тим меншу цінність має для неї кожна додаткова одиниця цього блага.Теорія вартосіт втрачених можливостей-вартість товару чи ресурсу, від яких відмовилися використати найкращим способом.

21. Закон вартості, його суть та ф-ії.

Закон вартості- закон в-ва і обміну товарів, який вимагає еквівалентності при обміну. Даний закон регулює звязки між товаровиробниками, а також розподіляє і стимулює сусп працю в умовах тов в-ва. Риси: виражають: 1. звязки між вартістю і цінами в-ва. 2. сталі звязки через конкуренцію. 3. сталі звязки між попитом і пропозицією. 4. обмін еквівалентів відповідно до кількості і якості. Ф-ії 1.Регулює пропорції сус в-ва. Закон вартості через ринковий механізм цін забезпеч визначення кордонів, які відділяють ек доцільне в-во від недоцільного і саме ти рег пропорції сус в-ва. 2.Стимулює розвиток продуктив сил. 3. Диференціація, розташування товаровиробників. В умовах кон-ії відповідн до закону вартості ек переваги стимулюють дії товаровир-ів, які домоглися зниження індивідуальної вартості своїх товарів порявняно із сусп, і навпаки, потерпають ті товаров-ки, у яких індивідуальна вартість товару вища за сусп.