Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
повна шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
533.5 Кб
Скачать

54.Форми розподілу доходів: функціональний та персональний.

Під фінкціональним в ек.теорії розуміють розподіл доходів за факторами вироб-ва, до них відносяться праця, капітал, землі і підпр.здібності. Функц.розподіл є первинним і тому значною мірою визначає можливості й межі перерозподілу, внаслідок чого формуються кінцеві доходи окремих громадян, сімей і домогосподарств. Функціональний аспект розподілу доходів передбачає дослідження розподілу сукупного нац.доходу між власниками праці (роб.сили) і капіталу. Персональний розподіл доходів – це розподіл доходів між окремими фіз.особами, сім’ями або домогосподарствами. Аналіз персонального розподілу доходів дає можливість виявити фактори, що визначають рівень і структуру доходів окремих сімей. Сімейний дохід – сума доходів свідомо організованої на осносві родинних зв’язків ти спільності побуту невеликої групи людей, життєдіяльність яких спрямована на реалізацію соц., ек.та духовних потреб індивідів, сім’ї, сусп-ва в цілому. Рівень сімейних доходів не повинен бути нижчим за прожитковий мінімум, тобто за величину, яка у вартісному вираженні відображає законодавчо визначений рівень споживання товарів та послуг, необх.для забезп. життєдіяльності людини та збереж.її здоров’я. Згідно із законом Енгеля – у міру зростання доходів сім’ї, загальне споживання благ збільшується, але у різних пропорціях і структурних співвідношеннях. Досігн.оптимальної структури і рівня сукупних сімейних доходів є одним із найб.актуальних завдань сучасної політики.

55. Сімейні доходи, їх джерела, структура та диференціація. Крива Лоренца і коефіцієнт Джині

С.дохід – сума доходів свідомо організованої на основі родинних зв’язків та спільності побуту невеликої групи людей, життєдіяльність яких спрямована на реалізацію соціальних, економічних та духовних потреб індивіда, сім’ї. Сімейний дохід – економічна основа відтворення сімї.

Джерела формування С.Д.: 1)власність на ресур «праця», який не має відособленого від власника існування і забезпечує доходи у фірмах: заробітна плата, доходи від особистого підсобного господарства, від індивідуальної та кооперативної трудової діяльності, нормальний прибуток підприємця, гонорари. 2) власність на ресурси, що мають відокремлене від їх власника існування і забезпечує такі форми доходів: процент, рента, орендна плата, прибуток, девіденти тощо 3) державні трансфертні виплати (пенсії, допомоги…) 4)інші джерела .

Напряки використання:придбання ек.благ, ек.благ поточного споживання, сплата податків, придбання цінних паперів, тощо.

Рівень С.Д. повинен бути не нижчим за прожитковий мінімум (фізіол. Та соц..).Прожитковий мінімум є індикатором визначення межі бідності. Функції доходів населення : добробуту, мотиваційна, соціальна..

Крива Лорнца використовується для визначення нерівномірності розподілу доходів. (Вертикальна ось- частка загального доходу, гориз. – частка сімей). Коефіцієнт Джині є показником диференціації доходів, обчислюється на основі кривої Лоренца.