Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
повна шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
533.5 Кб
Скачать

52.Сутність, види і джерела формування доходів. 53.Поняття, види та джерела доходів. Номінальні та реальні доходи.

Дохід – грошове надходж.за одиницю часу юр.а фіз.осіб(у вузькому розімінні слова) і (в широкому розумінні слова) це потік горошових надходжень за одиницю часу. На відміну від багатства, яке втіл.в запасах активів, дохід передбачає приплив грошей. Доходи класиф.за різними критеріями: 1.За рівнем формування: а)дохід як понятя приватногосподарське(мікрорівень); б)дохід як поняття народногосподарське(макрорівень). 2.За суб’єктом привласнення: а)доходи населення; б)доходи підприємств; в)доходи держави; г) доходи сус-ва(нац..дохід). 3.За джерелом надходженя: І)Доходи від трудової та підпр.діяльн.:а)зароб.плата, б)доходи працівників колект.підпр., в)доходи від індивід.діяльності, г)дохди від підсобного господарства, д)доходи від кооперативної діяльності; е)доходи підприємців. ІІ)Доходи від власності:а)дивіденди від акцій, б)відсотки від паю, в) % від банк.вкладень, г)доходи від облігацій, д)орендна плата. ІІІ) Доходи, що не пов’яз.з оцінкою результатів діяльності: а)виплати при безробітті, б)часткова компенсація виплат на освіту, в) виплати інвалідам, г)безплатне надання мед.послуг, д)благодійні послуги, е)соц.пенвсії. 4.За величиною нарахованих і реально отриманих доходів населення: а)номінальний дохід – загальна сума доходу в цінах поточного періоду, б)реальний дохід – дохід з урахуванням зміни цін, або дохід у цінах базового року. 5.Для аналізу доходів підприємства (фірми) використовують такі поняття: а)валовий дохід, що дорівнює виторгу від реалізованих товарів та послуг, б)середній дохід, що = валовому доходу, поділеному на кільк-ть реаліз.товарів і послуг, в)граничний дохід – приріст валового доходу від продажу додаткової одиниці реаліз.товарів та послуг. 6.Доходи що утв.в результ.використання певних факторів ви-ва(факторні доходи): а)доходи у вигляді зароб.плати або посадових окладів, б)рентний дохід, в)процентний дохід або прибуток на капітал, г) підпр.дохід у вигляді залишк.доходу.

53. Поняття, види та джерела доходів. Номінальні та реальні доходи.(?)

Дохід – це певна сума грошей за певний проміжок часу для фіз. і юр ос.

Основні види доходів: заробітна плата(відсоток,прибуток,рента), доходи від власності(%, дивіденди, орендна плата, рента), державні трансферні платежі (пенсії, стипендії, трансферні платежі).

Критерії класифікації доходів: рівень формування(мікро- і макро-), суб’єкти привласнення(насел, фірми, держава, сусп), джерело надходження(трудова діял, власність, доходи які не пов’язані з оцінкою резул діял).

Номінальні доходи - це грошові доходи населення. Реальні доходи - цекількість благ і послуг, який можна придбати за номінальні доходи. Реальні доходи споживача залишаються незмінними лише в тому випадку, якщо споживач у стані купити в цілому стільки ж благ, що і раніш.

Реальні доходи залежать від наступних факторів:

1) номінальних доходів;

2) рівня цін на товари і послуги;

3) темпів інфляції;

4) рівня податків, якими обкладаються доходи. У свою чергу номінальні доходи (особливо в сфері малокваліфікованої праці) залежать від рівня безробіття в країні, підлоги і національної приналежності працівника.