Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
повна шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
533.5 Кб
Скачать

22. Виникнення та суть грошей. Специфіка вартості грошей.

Існують 2 осн концепції, що пояснюють причини виник-я грошей:раціоналістична і еволюційна. Раціоналістична пояснює виникнення грошей як результат домовленості між людьми про введення спец інструмента для здійсн. оміну товарів. Дана концепція панувала до кінця xviiiст. Еволюційна стверджує, що гроші виникли незалежно від волі людей, а в результаті тривалого ев-ого розвитку сусп поділу праці, тов в-ва і обміну.

Гроші – особливи товар, який виконує роль загального еквівалента при обміні товарів і виражає ек відносини між людьми з приводу в-ва ті обміну товарів.

23. Ф-ї грошей та їх еволюція в сучасній рин-й ек-ці.

Ф-ії грошей – це дії, які вони здійснюють у ринк-й ек-ці. Ф-ії: ф-ія грошей як міра вартості полягає у здатності грошей як загал еквівалента вимірювати вартість товару. Ф-ія грошей як міри в-сті реаліз через масштаб цін. Масштаб цін – фіксована законом кількість золота, прийнята як грошова одиниця.Ф-ія засобу обігу – посередник при обміні. Дану ф-іюю гроші викон у ф. монет і папер-х грошей. Монета-зливок грош-го металу певної ваги, проби, ф., та номіналу, який узакон державою як засіб обігу. Пап-ві гроші-символи, знаки, представники повноцінних грошей в обігу, наділені держ владою примусовим курсом обігу.Ф-ія асобу нагромадження-нагромадж вартості в їх загальній абстрактній формі. Скарби-резервуари, в які надходять надлишкові гроші і з яких переходять у сферу обігу при виникненні потреби збільш в обороті маси грошей.Ф-ія засобу платежу-погашення боргових забовязань. На основі цієї ф-ії виникають кредитні гроші такі як чек, вексель. Ев-ія грошей Ев-ія ф-ії міри вартості. Коли золото вийшло з обігу і перестало бути грошима, вони припинило виконувати ф-ію міри ва-сті. Дана ф-ія перетвор у ф-ію зіставлення вартості товарів, які обмін-ся. Мета тов-ого обміну, де беруть участь гроші, обміняти товар на товар, а не на гроші. Таким чином, сучасні гроші викон ф-ію порівняння вартості обмінюваних товарів, за допомогою якої визнач ціни. Ев ф-ії грошей утвор скарбів. Оскільки золоті гроші замінені паперово-кредитними, єї збереж-я не може утвор скарби. Але такі гроші здатні виконувати ф-ію нагромадження. Ев ф-ії грошей як засобу платежу. Кредитні гроші, які виникають із ф-ії платежу, стають найпошир та найрозвин грош формами.

Відбувається ев-ія видів грошей: товарні г-ші - металеві г-ші - паперові г-ші – кредитні г-ші – електронні г-ші.

24. Г-ий обіг і його закони. Рівновага грош і тов мас. РівнянняФішера.

Г-ий обіг-рух грошей, при виконанні ними ф-ій обміну і платежу. Обіг грошей здійснюється на основі притам йому законів. Одним з найважливіших є закон, який передбачає кілкість грошей, необхідних для реалізації сусп продуктів за різних умов. Цей закон дістав назву закону грошового обігу. Фактори визнач кількості грошей для обігу: кіл-ть товару, ціна та швидкість обертання. Різноманітність грошових засобів, які функціонують у сучасній ек-ці, потребує виміру грошової маси. Грош маса-вся кіл-ть грошей, яка знах в обігу. Гр маса складається з готівкових(наприклда банкноти) та безготівкових грошей(держ цінні папери). Амер. Економст І. Фішер запропонував формулу збалансованості грош і тов маси: M*V=P*Q, деM-кі-сть грошей,Q-фіз обсяг товарів,P-середня ціна,V-швидкість обігу грошей протягом року.