Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
повна шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
533.5 Кб
Скачать

49.2 Підприємницький дохід і позичковий відсоток як форми економічної реалізації позичкового капіталу.

З переходом до вільного підприємництва і з розвитком ринк.віднос.виникає позичковий капітал. Позичковий капітал – грош.капітал який передаєься у позику і приносить власнику дохід у формі позичк.відстокта. Джерела поз.капіталу: 1)тимчас. вільний кап.2)капітали грошових капіталістів.3)грошові засоби держ і місц.бюдж.та різних організацій та установ. 4)заощадж.населення. Особливості поз.кап: поз капітал є капіталом власності, він є своєрідним товаром з особлив. споживч.вартістю, він має найб. маскуючу форму капіталу. Позичк.відсоток – плата, яку отрим.кредитор від позичальника за користування позичк.грошима. Підприємницький дохід – це частина прибутку орим. внасл. отримання позичкового капіталу.

50.Акціонерно-корпоративний капітал. АКЦІОНЕРНИЙ КАПІТАЛ - основний капітал акціонерного товариства, що утворюється за рахунок емісії акцій. Розрізняють: основний капітал, розмір якогозаписаний в Статуті; передплатний - мобілізований шляхом підписки; оплачений -внесений в момент підписки. Можливий випуск установчих акцій на суму, що значно перевищує реальну вартість активів компанії. Перевищення складає засновницькийприбуток, що утворить додатковий капітал фірми. Одним з перших категорію „акціонерний капітал” дослідив Адам Сміт. У своїй праці він також провів дослідження акціонерних компаній, що функціонували в той період. Дослідження дало змогу Адаму  Сміту визначити певні недоліки корпоративного (акціонерного) капіталу, одним з яких була можливість фіктивного засновництва. Він також виявив одну з основних властивостей корпоративних структур, яка полягає у розмежуванні функцій власності та управління корпоративним капіталом. Причиною такого розмежування Адам Сміт назвав неминучість зростання суспільного характеру корпоративного капіталу та  появи великої кількості акціонерів, що призведе до нездатності всіх власників корпорації ефективно нею управляти. 

51.Фондова біржа як організатор ринку цінних паперів.

Фондова біржа – організований ринок, на якому володарі цінних паперів (акцій, облігацій, зобов’язань державної скарбниці, сертифікатів, документів, пов’язаних з рухом кредитних ресурсів і валютних цінностей) здійснюють угоди купівлі-продажу через членів біржі, що виступають як посередники. Цінні папери – документи, що виражають майнові (боргові) зобов’язання. Види цінних паперів:Акція,Облігація,ВексельДепозитний сертифікат,Варрант, Ваучер,Коносамент. Посередники на фондовій біржі: Маклер – це посередник, який виконує свої функції, як правило, не маючи права здійснювати угоди за власний рахунок і брати на себе зобов’язання контрагента.Дилер (або «джобер») – посередник, який здійснює операції за власний рахунок.Брокер – реальний посередник, допомагає дилеру. Принципи діяльності фондової біржі: Ліквідність,Гласність,Стабільність