Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
повна шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
533.5 Кб
Скачать

30. Попит і пропозиція як елемент ринку. Закони п-ту і пр-ії.

Попит і пропозиція є невід'ємними категоріями рин-ї орг-ії госп-ння, що виражають об'єктивні ек відносини тов вир-ва. Попит визначає сукупну сусп чи ринк потребу в товарах. В ек науці попит визнач як платоспроможна потреба. Пропозиція-обсяг товарів та послуг, який виробники хочуть і можуть поставити на ринок за різною ціною за пев проміжок часу. Закон попиту-величина попиту зменш у міру збільш товару. Ф. прояву закону попиту: ефект доходу-ц тільки зміни у споживанні, що спричинені зміною реал доходу споживача під впливом руху цін. Ефект заміщення-це тільки ті зміни у спож, які є результатом змін цін даного товару ідносно цін на ін. товари. Закон пропозиції-величина п-ії збільш у міру збільш ціни на товар. Фактори впливу на п-ію: ціни на ресурси, на споріднені товари, зміни в теххнології. Еластичність попиту-зміна попиту на даний товар під впливом ек і соц факторів, повязз зміною цін Ел-сть пр-ії-чутливість до змін. що відбув в ціні товару, який підприємець готовий поставити на ринок. Ситуація на ринку. коли підпр пропонують за певною ціною стільки товарів, скільки споживачі готові купити наз ринковою рівновагою.

31. Основні суб’єкти ринк-ї ек-ки.

Осн суб ринк ек-ки є домогосп-ва, держава та підприємці. Домогосп-ва-особа, або група осіб, поєд з метою забезпеч-я всім необхідним для життя. 1. як власники ек ресурсів пропонують на ринку рсурсів ффактори в-ва. 2. отримують від цього дохід. 3.використ доходи на придбання споживчих товарів для задовол потреб. Держава-система заходів законодавчого, викон ті контролюючого х-ру, які здійсн держ установи з метою стабілізації існуючої соц-ек системи. Предяв попит на ек ресурси для здійсн ек діяльності та на ЗВ для вир-ва сусп благ, здійснює урядове рег ринк ек-ки. Підприємці використ ресурси для в-ва товарів та послуг з метою отрим прибутку. Також субєктом вважається ринк інфраструктура-сукупність установ, що забезпеч необхід умови для норм функціонування.

32. Структура ринк-ї системи та х-ка її елементів.

Ринкова система-взаємодія ринковихелемнтів ціни, попиту та пропозиції, конкуренції, що узгодж сусп та пиват інтереси. «Серцем» стр-ри ринк системи є ек закони. Закон вартості, який регулює в-во і обмін; закон конкурнції, мета якого-отрим макс прибуту;закони попиту і пропозиції, які рег ціни в залежності від співвіднош попиту і пропозиції; закон грош обігу. Другою ланкою є ринкові госп форми: гроші, товар, ціна та прибуток.Наступ елементи-субєкти ринку. це домогосп-ва-особа, або група осіб, поєд з метою забезпеч-я всім необхідним для життя; держава-система заходів законодавчого, викон ті контролюючого х-ру, які здійсн держ установи з метою стабілізації існуючої соц-ек системи; підприємці, які використ ресурси для в-ва товарів та послуг з метою отрим прибутку. Наступ елемент-комплексний ринок: ринок РС, ринок ЗВ, ринок споживчих товарів та послуг; ринок капіталу; ринок землі та ринок цінних паперів. Остан елементом є ринкові регулятори: ставки податків, відсотки за кредити та валютний курс.