Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
повна шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
533.5 Кб
Скачать

1. Предмет ек теорії та еволюція його визн різ школами.

Предмет ек. теорії складний та багатогран-й. Тому неможливе всеохоплююче визначення його, яке було б придатне для всіх етапів розвитку людтства. Ев. предмета ек теорії різн школами:

- давньогр. і давньорим. мслителі:

вчення про закони дом. гоп-ва

  • мерк.,фіз.,кпе: наука про створ., примнож та розподіл багатства нації

  • -марксисти: наука про виробнич. відносини і закони, що упр. вир-вом, обм та спож благ на різних етапах розвитку сусп-ва

  • А. Маршалл: наука про сферу дій людини, яка пов’язана зі створ. і викросит. матеріал. основ добробуту

  • П. Самуельсон: дії людей у процесі вибору обмежених ресурсів для вир-ва різних товарів

  • Е. Долан: діялність людей за умов рідкосності ресурсів

  • К. Макконнелл, С.Л. Брю: використ. обмеж. виробнич. ресурсів з метою досягнення макс. задовол. потреб людини

Економічна теорія – суспільна наука, яка вивчає закони розвитку ек. систем, діяльність ек. суб’єктів., спрямовану на ефективне госп-ння в умовах обмеж ресурсів,з метою задовол. своїх .потреб. Розділи:

Політекономія – фундаментальна частина ек. науки, яка розкриває сутність ек. категорій, законів та закономірностей функціонування і розвитку ек. систем у різні іст. епохи.

Мікроекономіка вивчає поведінку домогосподарств, підприємств та фірм.

Макроекономіка- закномірності функціонування господарства на раівні нац. ек.

Мезоекономіка вивчає окремі галузі і підсистеми нац. ек.

Мегаекономіка закономірності функ-ння і розвитку світової ек.

2. Становлення і осн етапи розвитку ек теорії як науки.

Перші спроби вивч окрем сторін ек процесів відомі ще з паць стародав рим та грец мислителів(Платон, Арістотель), а також мислителів Стародав. Китаю, Індії, Єгипту. Вони дослідж-ли проблеми ведення дом госп-ва, замлеробства, торгівлі. Ек наука як система знань про сутнсть ек процесів зявилась лише в xvi-xviiст. Меркантелізм. Прибічники цієї теорії осн джерелом багатства вважали сферу обігу, торгівлю(Монкретьєн).Фізіократи.Акцент дослідження-природа і вир-во; джерело багатства-праця у с/г в-ві. (Кене, Тюрго) КПЕ.Аналіз ек явищ і закономірностей розвитку всіх сфер в-ва. Започаткували трудову теорію вартості, ринок розгляд-ли як семорег систему. (Сміт, Рікардо)Марксизм.Досліджували систему законів капіталістичного сусп-ва з позиції робітничого класу.Запереч приватну власність.(Маркс, Енгельс)Маржиналізм-теорія, яка пояснює ек процеси, виходячи з концепції використ граничних величин.(Візер,Вальрас)СучасніНапрямки:Неокласицизм-запереч необхідності втручання держави в ек-ку,ринок розгядає як саморег ек систему.(Маршалл, Пігу)Кейнсіанство.обгрунт необхідність активного втручання та рег держ в ек-ку: фіскальна та монетарна політика. (Кейнс).Інституціоналізм. розглядали ек-ку як систему, нерозривно повяз з т.з. «інститутами»(держава, коропорації, правові норми і т.д.)(Веблен.)

3.Ек категорії, закони і принципи. Механізм пізн та використ ек законів.

Ек теорія формулює певні ек принципи, закони та категорії.Ек. категорії – теоретичне вираження певних ек. явищ, процесів і їх форм.Ек. закон - виражає загальні, необхідні зв’язкиміж ек. явищами та процесами.Ек. приницпи – теоретичні узагальнення, що містять певні допущення, які відображ. загальні тенденції розвитку ек. системи.Ф. пізнання та використ ек законів:епірична, коли люди, не знаючи сутності ек законів, використ їх несвідомо у своїй діяльності. Наукова, коли люди прозкривши сутність ек законів викорсит їх свідомо, а значить і більше ефектівнаше у своїй ек діяльності.