Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
повна шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
533.5 Кб
Скачать

59.Орендна плата та її структура.

Ор.плата- платіж. Який орендар вносить власнику землі за користування земельною ділянкою. Складові(структура): земельна рента. Амортизаційні відрахування за користування капіталом, вкладеним у землю. Відсоток на вкладений капітал.. Неаграрна рента: диф. Гірна рента, монопольна гірна (ділянки з рідкісними корисними копалинами) рента, будівельна, екологічна рента (ціна, яка сплачється власнику землі за право користування ліпшими екол. умовами), туристична рента, (дохід отримує власник туристичних ресурсів) Ек. Рента – рента за використання ресурсу, кількість якого значно обмежена.

60.Земельна рента, її сутність, види та механізм утворення

Зем.рента – передача частини доходу, створеного землекористувачем, власнику землі. За соц..-ек. Змістом зем.рента – специф. ек. Форма реалізації земельної власності. За матер. – натуральна форма с\г продукту. Теорії зем.ренти: 1)Д.Рікардо вважав, рента – дар природи. 2) К.Маркс вважав, що рента створюється робочою силою. 3)Дж.С.Мілль вважав, що рента має бути сконцентрована в межах держ.фондів і належати держ. Види монополії на землю: Моноп. Приватної власності на землю (право власності у власника), Моноп. на землю як об’єкт господ. (право вл. – у підприємства) Види ренти: Диф. Рента1. – це додатковий чисий дохід, одержуваний у результаті продуктивнішої праці на кращих землях.Не утворюється залежно від права власності на земл. Умови виникнення: різна родючість землі, розташування. Диф. Рента 1 – різниця між сусп.. і індик. цінами виробника при застосув. однакових капіталів.Диф.рента 2 – результат послідовних вкладень капіталу, який сприяє штучному підвищенню ек., а не природної родючості землі. Абсолютна Р. – надлишок сусп.. вартості с\г продукції над ціною виробництва. умови виникнення: моноп. приватної власності, відсутність вільного переливу капіталу(джерело). Форми вилучення – орендна плата, податок на землю. Монопольна рента: причина – монополія на землю, розташовану у виняткових природних умовах. Умови форм. – монопольні ціни. Джерело – частина прибутку, створена в інших галузях, що її отримує землевласник через перерозподіл. Форми вилучення – вища орендна плата, земельний податок.

61.Аграрні відносини: зміст і особливості. Земельна рента та ціна землі.

Аграрні відносини – це складова частина економічних відносин, які виникають і с/г з приводу володіння й використання землі як головного засобу сільськогосподарського виробництва, а також виробництва, розподілу, обміну й споживання сільськогосподарської продукції та послуг.

Найважливішою особливістю аграрних відносин є те, що в с/г основним засобом виробництва є земля.

Особливість аграрних відносин зумовлена й тим, що земля є предметом праці й одночасно засобом виробництва.

Складовою аграрних відносин є рентні відносини, які виникають у зв’язку з виробництвом і привласненням додаткового прибутку на основі використання землі.

Рента – це передача частини доходу, створеного землекористувачем, власнику землі.

З виникненням власності на землю виникає й відповідна їй форма доходу – земельна рента. Земельна рента у докапіталістичних системах вилучалася на основі особистої залежності безпосереднього виробника(раба, кріпака) від власника(рабовласника, феодала). В умовах капіталізму земельна рента формується на основі прикладання капіталу до землі й тому є в загальній масі додаткового продукту надлишком над середнім прибутком.

Отже, земельна рента за своєю природою – це не що інше, як надлишкова частина чистого прибутку. Причиною її є природні монополії, характерні для с/г, які породжують відповідно три основних види земельної ренти: диференційну, абсолютну й монопольну.

В умовах ринкової економіки земля не лише здається в оренду, а є об’єктом купівлі-продажу, отже, має ціну.

На відміну від інших товарів, земля – особливий товар, ціна якого ґрунтується не на вартості, а на тому доході, який вона приносить своєму власникові, - ренті. Ціна землі – це дисконтова ний потік її доходу(ренти).

Ціна землі прямо пропорційна величині ренти і обернено пропорційна ставці позичкового відсотка. Так, якщо ділянка землі приносить щорічно R доходу(ренти), а ставка позичкового відсотка дорівнює S, то поточна ціна (V) ділянки визначатиметься за формулою

V = R/S*100%.