Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
повна шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
533.5 Кб
Скачать

56.Зайнятість і безробіття. Ринок праці і відтворення

Зайнятість - це діяльність громадян, пов'язана із задоволенням особистих та суспільних потреб і така, що, як правило, приносить їм доход у грошовій або іншій формі У инковій економіці суспільне відтворення відбувається за наявності безробіття. І навіть за повної зайнятості населення певна його частина перебуває у стані безробіття. роцесі суспільного відтворення політична економія виділяє відтворення особистого фактора - працівників і підприємців. Продуктивна сила людини проявляється у її здатності до праці, тобто у вигляді робочої сили. Відтворення особистого фактору виробництва - це багатоаспектний процес, котрий охоплює відтворення окремих елементів його складу, здатності до праці, виробничих структур (підприємств, фірм, установ), а також тих соціально-економічних зв'язків, котрі існують між ними.

57.Зайнятість і безробіття: суть, причини, форми Закон Оукена робочої сили.

Зайнятість - це діяльність громадян, пов'язана із задоволенням особистих та суспільних потреб і така, що, як правило, приносить їм доход у грошовій або іншій формі.. Безробіття - це соціально-економічне явище, коли частина економічно активного населення не може застосувати свою здатність до праці у виробництві матеріальних благ, наданні послуг або підприємницькій діяльності. Безробіття пов’язане з інституціональними чинниками. Населленя поділяють на 2 групи: інституціональне (особи, непрацездатного віку, стану)та не інституціональне (працездатні особи:1)економічно активне населення (зайняті та безробітні), 2) економічно неактивне). Безробітні – непрацюючі особи, що входять до складу робочої сили, які активно шукають роботу за наймом. Ті, що вибули зі складу робочої сили – особи, які не мають роботи за наймом і активно її не шукають. Види безробіття: добровільне, вимушене (зумовлене чинниками, що перебувають поза вибором особи). Форми: фрикційне(виникає у звязку з тим, що встановлення рівноваги між кількістб, якістю працівників та к. і я. робочих мість потребує певного часу. Структурне (зумовлене зміною поппитуеа працюючих у зв’язку зі зміною структури ек.) Природне ()спост. Повна зайнятість, тобто за неї зберіг. конкуренція на ринку праці,досягається потенційний обсяг нац.. виробництва). Циклічне (відхилення фактичного від природнього). Сезонне (вимушена форма б. зумовлена специ. умовами виробництва в певних галузях). Технологічне(вимушене, пов’язане з впровадженням нової техніки та звільненням). Молодіжне (молодь, що не може отримати роботу, вперше вийшовши на ринок праці). Закон Оукена —зворотня залежність між рівнем безробіття й обсягом виробленого ВВП, кількісне значення якої коливається в межах від 2 до 3 %.

58. Ринок землі. Ціна землі. Оренда землі.

В умовах рин.економ. земля здається не тільки в оренду, а й є об’єктом купівля-продажу, отже має ціну. Мета купівлі землі:виробництво с\г продуктів; видобуток корисних копалин. Забудова. Спорудження автомагістралей, аеропортів тощо. Земля – особливий товар, продукт природи, а не праці, ціна якого ґрунтується не на вартості, а на доході, який вона приносить своєму власникові (ренті.) Ціна землі – дисконтова ний потік її доходу (ренти). Дисконтування – метод визначення поточної вартості капітального ресурсу з урахуванням надання ним майбутнього прибутка з урахуванням поточного банківського відсотка. Ціна землі прямо пропорційна величині ренти, обернено – ставці позичкового%. Також ціна може коливатися від вартості освоєння і поліпшення землі, співвідношення попиту та пропозиції на с\г продукцію тощо. Пропозиція землі залежить від якості або родючості зе млі та від місцезнаходження ділянки. Пропозиція її на ринку нееластична, адже кількість землі фіксована. Попит на землю: еластиний, має тенденцію зростати =>ціна зростає. Оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.