Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОДОЛАННЯ СТРЕСУ (2).doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
155.65 Кб
Скачать

Тема: Способи подолання стресу

Питання лекції:

  1. Неефективні та ефективні способи подолання стресу;

  2. Активний вплив на проблему;

  3. Зміна погляду на проблему;

  4. Прийняття проблеми і зменшення фізичного ефекту стресу

  5. Комплексні способи подолання стресу.

Прийняття проблеми і зменшення фізичного ефекту стресу

Чому багато людей в стані стресу не хворіють? Що допомагає справлятися з нещастям, вибиратися з неприємностей? Як вони долають стрес? Подолання — це мінливі психічні та поведінкові зусилля, якими людина відповідає на вимоги, що висуваються стресом. Подолання — це не одна-однісінька стратегія, яка вживається за будь-яких обставин, у будь-який час. Люди долають стреси по-різному. Ефективна відповідь на стрес, яка веде до адаптації, — це вживання такої стратегії взаємодії зі стресором, яка значно знижує переживання стресу. Неможливо думати, що можна повністю уникнути стресу. Як ми вже бачили, стрес сам по собі не обов'язково щось погане. Певний обсяг чи рівень стресів в нашому житті є природним і ми на це зважаємо. Стрес часто є природним наслідком того, що ми живемо у реальному світі. Лише вживання неефективних способів боротьби зі стресами може засмучувати, приносити нещастя.

  1. Неефективні та ефективні способи подолання стресу

  1. Неефективні реакції на стресори — це ті, що протягом певного часу не призводять до зниження рівня стресу.

Коли не відбувається зниження стресового стану, то людина зафіксовується ("зациклюється"), продовжує реагувати однаково на той самий стресор. Фіксування рідко буває адекватною реакцією на стрес. Але це не означає, що треба негайно міняти спосіб реагування. Якщо вам не пощастило, спробуйте ще і ще раз, але не занадто довго. В якийсь момент людина повинна бути готова відступити, відмовитись від старої послідовності дій і спробувати щось інше. Певним чином відкладання "на потім" є різновидом фіксування.

Наприклад, ви одержали завдання підготувати реферат і здати його через два тижні. Замість того, щоб писати, ви починаєте відкладати цю роботу, хоч врешті реферат повинен бути підготовлений. Якщо ви залишаєте собі все менше часу на його підготовку, то тим самим збільшуєте вірогідність сильнішого стресу.

Якщо людина не міняє свою поведінку або зовсім нічого не робить, то виникає одна з двох поширених і неефективних реакцій на стрес: агресія або тривога. Відчуття тривоги, знервованість заважає нормальній адаптації до життя. Чим більше тривожності, тим більше неприємностей, дискомфорту та болю. Сильна й тривала тривога веде до душевних захворювань.

  1. Успішні способи подолання стресу

Різноманіття способів подолання стресу можна умістити в чотири великі категорії:

  1. активна взаємодія зі стресором або вплив на саму проблему;

  2. зміна погляду на проблему, зміна ставлення до неї або інша інтерпретація проблеми;

  3. приймання проблеми і зменшення фізичного ефекту від породжуваного нею стресу;

  4. комплексні способи, що поєднують в собі перелічені вище групи.

Якщо ми звернемося до вже знайомої нам схеми стресу, то помітимо, що перша група способів взаємодіє зі стресором, друга група взаємодіє з інтерпретацією стресу, третя має справу з фізичним ефектом від стресу:

  1. Активний вплив на проблему

Один старшокласник перебував у конфлікті з деспотичним учителем, котрий пообіцяв хлопцеві, що той не отримає атестат. Друзі радили: "Зміни своє ставлення! Охолонь!" — "Але це не допоможе, — відповідав учень. — Що мені робити?"

І дійсно, що він може зробити в такій ситуації? Порада друзів та бажання самого хлопця вказують на відмінність між двома способами подолання стресу. Друзі вказували на необхідність змінити ставлення, почуття, тобто змінити погляд на проблему. Але хлопець хотів розв'язати саму проблему, атакуючи її, впливаючи безпосередньо на неї. І, звичайно, послідовність способів подолання, яка нами наведена, коли атака проблеми передує способам зміни ставлення до неї, відображає природну логіку.

Подолання через зосередження на самій проблемі (чи стресорі) та його специфічні кроки залежать від характеру проблеми. Іноді проблема очевидна: ви втратили роботу; іноді не визначена: у вас є лише підозра, але ви не впевнені, що втратите роботу. Проблеми бувають гострі (покинув коханий), тривалі (дитину дражнять в школі), уявні (щодо майбутніх подій).

По-перше, визначте проблему таким шляхом, який сам по собі зрозумілий, особливо, якщо проблема "волає" поруч з вами, проте люди часто некоректно визначають проблему, а тому йдуть хибним шляхом.

Наприклад, нещасливі подружні пари часто звинувачують один одного або так звану несумісність у своєму нещасті. Але наукове дослідження декількох сот пар встановило, що нещастя у шлюбі часто є результатом неправильного діагнозу.

Чоловік, який страждає від тиску на роботі, може вирішити, що його проблема в дружині, яка не надає йому достатньої підтримки. Жінка, яка перевантажена хатніми справами, може вирішити, що її проблема — ледачий чоловік. Коли таке подружжя починає боротися зі стресом, наступаючи один на одного, то цей стрес зростає. Якщо б вони коректно визначили проблему (я дуже хвилююся через мою роботу; у мене немає достатньо часу для відпочинку), то знайшли б зовсім інші способи розв'язання труднощів.

Коли проблема правильно визначена, і людина прагне з нею справитися, необхідно дізнатися якомога більше про проблему. У наведеному вище випадку старшокласник міг би поцікавитися, які існують юридичні способи, щоб відстоювати свої порушені права, чим він сам може собі зарадити? Який досвід допоможе йому? Як справляються інші жертви свавілля з боку особи, наділеною владою?

Багато людей в стані стресу не бачать надії його позбутися. Вони зводять все лише до двох альтернатив: залишитися і страждати або втекти і все втратити. Які можливості є у цього хлопця? Він може або здатися і почати жаліти себе, або звернутися за порадою до старших — до батьків, до інших вчителів, або поскаржитися у вищу інстанцію — директору, у відділ освіти, або звернутися до юридичної консультації, до прокуратури та ін.

Зосередженість на роботі з проблемою має великі психологічні переваги: сприяє підвищенню самоповаги, людини, ефективності її дій, контролю за зовнішніми ситуаціями»