Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
полит продолж-шпоры.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
35.55 Кб
Скачать

6.Економічна суть виробництва та його фактори

Суспільне вир-во за своєю структурою складаються з слідучих елементів або фаз:

а) власне виробництво

б) розподіл

в) обмін

г) споживання

Основні фактори в-ва:

Продуктивні сили Виробничі відносини(які склад

між людьми в процесі)

1). Предмет праці- це все те на що направлена людська праця. Пред праці має 2 вида : Ті що дані самою природою(дерева, риба)

Ті що підлягають попередньої обробці (руда сировина)

2). Засоби виробництва це все те за допомог чого людина впливає на предмет праці(устаткування, інструмент,споруди)

3). Робоча сила це здібність і спроможність людини працювати.

Рівень розвитку продук сил харак-ся

1)якістю робочої сили

2)рівнем розвитку науки

3)рівнем організац вир-ва

Вироб-во це цілеспрямована д-ть людини направлена на задоволення потреб людини в цьму процесі взаємодіють основні фактори вир-ва земля, праця, капітал, підприємництво.

Розподіл це розподіл результативно суспільного вир-ва , ресурси, фактори в-ва

Обмін це рух товару від виробника до споживача. Обмін продуктами, опитом.

Споживання

1). Особисте (ми споживаємо)

2). Виробниче (характеризується викорис-танням засобів виробництва і робочої сили для виготовлення продукту: машин, будівель, хліба, м'яса.

Суспільне в-во поділяється на 2 сфери : Матеріальне( сукупність галузей та сфер, що виробляють матеріальні блага і надають матеріальні послуги:промисловіть, СГ, будівництво, комунальне госп., транспорт звявок торгівлі.), Не матеріальні (задовольняють соціальні і духовні потребиохорона здоровя, освіта, спорт). Сьогодні більшого значення набуває не матеріальне в-во .

Фактори виробництва та їх взаємодія. Людина здійснює виробництво для задоволення своїх різноманітних потреб, підвищення рівня свого матеріального і соціально-духовного споживання. Потреби мають свої закони розвитку, які не збігаються із законами виробництва. Основним законом сфери виробництва закон обмеженості ресурсів, а фундаментальним законом сфери особистого споживання -- закон неухильного зростання потреб суспільства, які виробництво має задовольнити. Виробництво є складною системою трудової діяльності людини. У будь-якому суспільстві воно щоденно має розв'язувати такі фундаментальні і взаємопов'язані питання: 1) які продукти виробляти і в якій кількості? 2) як виробляти продукти? 3) для кого виробляти продукти? 4) в яких соціально-економічних умовах здійснювати виробництво?

Ці фундаментальні проблеми притаманні будь-якій економіці, проте, різні суспільства використовують різні підходи до їх вирішення.

У спрощеному вигляді суспільне виробництво являє собою взаємодію трьох основних факторів: робочої. сили, або, як її часто називають, праці, засобів виробництва і землі. У ринковій економіці сформувався ще один фактор -- підприємницький талант.