Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
полит продолж-шпоры.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
35.55 Кб
Скачать

63. Домогосподарство як суб’єкт ринкової економіки.

Домогосподарство виконує дуже важливу роль в ринковій економіці. Значення домогосп посилюється з кожним роком (в Укаїні значно збільшилась їх частка у ВВП). Домгосп більш чітко привязане до територіальних меж окремої госп одиниці, включає членів дом госп, які не є родичами. Вони виконують 2 основні функції: 1) дом госп – головний постачальник ек ресерсів. 2) Домгосп основний постачальник субєктів що витрачаються. Домгосп виступають отримувачами доходів. Основними джерелами є: зарплата, доходи від інвестиції товарів, відсотри на вкладений капітал, дивіденди, доходи від підсобного господарства. Взагалі існує 2 класифікації розподілу доходів дом госп: функціональний і особистий. В ринковій ек важливим моментом є нерівномірний розподіл доходів між домогосп. Важливим моментом є також і витрати дом госп з метою заощадження і споживання. Домгосп займає чинне міцсе в економіці: 1) важіль встановлення ек рівноваги. 2) вони разом формують сукупний попит, що зорієнтовує всю рнкову систему. 3) є постачальником ресурсів (трудових, капітало, грошей, товарів). Одже господарства є важливим обєктом доследження і функціонування ринк ек.

60 МІЖНАРОДНИЙ РУХ КАПІТАЛУ - однобічне переміщення за кордон певної вартості в товарній чи грошовій формі з метою отримання прибутку чи підприємницької вигоди.

Вивіз капіталу – це процес видалення частини капіталу із національного обігу в даній країні та переміщення його в товарній чи грошовій формі в промисловий процес та обіг іншої країни.

Основною причиною та передумовою вивозу капіталу є відносний надлишок капіталу в даній країні, його перенакопичення. На початок 90-х років загальносвітовий надлишок капіталів оцінювався у 200 млрд. баксів.

Міжнародна міграція капіталу – це зустрічний рух капіталів між країнами, який приносить їх власникам прибуток. Кожна з країн є одночасно імпортером та експортером капіталу: відбуваються так звані перехресні інвестиції.

Причини вивозу капіталу:

1)                 перенакопичення капіталу в країні, з якої він вивозиться

2)                  неспівпадіння попиту на капітал та його пропозиції в різних ланках світового господарства

3)                 наявність можливості монополізації місцевого ринку

4)                 наявність в країнах, куди експортується капітал, дешевшої сировини та робочої сили.

5)                 Стабільна політична обстановка і в цілому сприятливий інвестиційний клімат.

Фактори, які сприяють вивозу капіталу та стимулюють його:

1)                 Взаємозв’язок національних економік

2)                 Міждержавна промислова кооперація

3)                 Економічна політика промислово розвинених країн

4)                 Екологічні фактори

5)                 Міжнародні фінансові організації, які спрямовують та регулюють потік капіталів.

Рух капіталу включає: платежі по операціях з зарубіжними партнерами, надання позик, придбання акцій, облігацій та інших цінних паперів іноземних компаній виключно з метою розміщення капіталу, диверсифікацію портфеля цінних паперів.

З точки зору суб’єктів міграції капіталу розрізняють макро- і мікрорівень.

Макрорівень – міждержавний перелив капіталу. Статистично він відбивається у платіжному балансі.

Мікрорівень – рух капіталу всередині міжнародних монополій по внутрікорпораційних каналах.