Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
повна шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
533.5 Кб
Скачать

14. Власність: суть, види, ф. І місце в ек системі.

Госп. діяльність відбуваться в межах певних правил, саме яким є відносини власності.

Власність – сукупність відноси між людьми з приводу привласнення ЗВ та його результатів. Відносини власності виявляютьсячерез субєкт та обєкт власності. Субєкт – це персоніфіковані носії віднои власності (окрема особа, юр. особа, держава). Обєкт – все те, що можна привласнити (ЗВ, прир. ресурси, нерухомість,гроші, цінні папери, РС і т.д.)

Власнть розглядається з двох боків: як ек. категорія та як юр. категорія. Як юр категорія відображ. законодавче закріплення відношення з приводу володінн, корист та розпорядж обєктами власності.Як ек. категорія виражає відносини між людьми з привду привласнення засобів та результатів вир-ва.

Існує 2 оснвних типи власності. Приватна – право на волод-я, корист-я, та розп-я обєктом власності належить приватній особі.Суспільна означає спільне привласнення ЗВ і його результатів.

Форма власності – система ек. відносин, що обумов. спосіб та механізм поєд. робітника і ЗВ.

Отже, власність займає центральне місце в ек. системі, оскільки зумовлює спосіб поєд. робітника із ЗВ, визнач соц. структуру сусп-ва, спосіб розподілу результатів праці.

15. Вир-во як виз-ий фактор потреб сусп-ва та їх розвитку.

Визнач-им фактором формування потреб є вир-во, яке є вихідною і вирішальною сферою життєдіяльності людини. Вир-во-процес створ мат і немат благ, необхідних для існуваняя та розвитку людини. За ф. прояву вир-во поділяють на мат і немат. Мат вир-во включає в себе галузі, які займаються вир-вом мат благ і надання мат послуг(пром-сть, с/г, будівництво, комунально госп-во т.д.) До Немат вир-во відносятьсягалузі, які займаються вир-вом дух цінностей і наданням немат благ.(охорона здор., туризм, мистецтво т.д)

16. Сутність і ст-ра сусп вир-ва. Мат і немат вир-во.

Сусп. вир-во–діяльність людей, з метою створ. мат і немат благ.Найважливішою складовою процесу вир-ва є праця, тобто діяльність людини, спрямована на створення благ з метою задоволення потреб. Основними елементами праці є роб сила, предмети та засоби праці. Роб сила – це сукупність фіз та інтелек. здібностей людини, які вона використ у процесі праці. Предмети праці – речі, на які спрямов. праця. Засоби праці – речі, якими діє людина на предмети праці. Внутрішню структурою сусп вир-ва є: безпосередньо вир-во, розвподіл, тобто визначення частки учасників виробнич форми; обімн, як форма ек звязку між виробниками та спож., яке є кінцевою фазою.

За ф. прояву вир-во поділяють на мат і немат. Мат вир-во включає в себе галузі, які займаються вир-вом мат благ і надання мат послуг(пром-сть, с/г, будівництво, комунально госп-во т.д.) До Немат вир-во відносятьсягалузі, які займаються вир-вом дух цінностей і наданням немат благ.(охорона здор., туризм, мистецтво т.д)

17. Осн фактори сусп вир-ва. Виробнича ф-ія.

Для здійсненя процесу вир-ва необхід певні умови, тобто фактори вир-ва. Фактори вир-ва – всі необхід елементи, які використ для вир-ва мат та дух благ. До факт вир-ва відносять: працю, капітал, землю, інформацію, наука та підпр. здібності.

Праця як фактор вир-ва є фіз та інтел діяльністю людини, спрямованою на вир-во ек благ та надання послуг. Людський капітл-накопичений запас знань, навичок, мотивацій, які доцільно використ в сферах сусп вир-ва. Земля, як фактор вир-ва вкл в себе земельні ресурси та ін природ багатства, які використ у виробнич процесі. Капітал – ек ресурс, що є сукупністю грошових, мат засобів, використ для вир-ва товарів та послуг. Інформація є одним з найважливіших факторів сусп вир-ва. Це система збирання, обробки різноманітних знань людини з метою використ їх у різних сферах життєдіяльності.

Виробнич ф-ія – це формалізоване співвідношення, що відображ залежність між сукупними витратами факторів вир-ва і макс обсягом випуску продукції. Вир ф-ія вказує на існування альтернативних можливостей, за яких різне поєд факторів вир-ва забезпеч такий самий макс обсяг випуску продукції.