Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zatverdgena_strateg_ns2015.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Модель розвитку кластеру

Кластерна модель сприяє активізації позитивних змін в місцевому економічному розвитку і є досить прийнятним та ефективним підходом для розвитку агропромислового комплексу Сумської області.

Розділ 4. Стратегічний напрямок №2. Створення кластерів в галузі будівництва

Сумська область за рівнем виробничого потенціалу входить у першу десятку серед регіонів України. Серед найбільш розвинутих галузей виділяється будівельна галузь. До 2008 року будівельна галузь характеризувалась стабільним ростом, спостерігалося не тільки зростання обсягів будівництва, а й використання в будівництві нових прогресивних технологій – це оснащення житла автономними енергозберігаючими двуконтурними котлами, лічильниками газу, електроенергії, води та використанням сучасних будівельних матеріалів.

На сьогоднішній день в області, як і в цілому по Україні, склалась ситуація, коли зупинилась робота практично всіх будівельних організацій: у 2009 році обсяг виконаних будівельних робіт скоротився порівняно з 2008 роком більш, ніж на 50%.

Тому є декілька причин. Перша – це бюрократична система розробки, погодження та отримання дозвільної, правової, технічної, землебудівної документації.

Друга причина пов'язана зі скороченням на початку, а в подальшому – з повною відсутністю іпотечного кредитування. Так, починаючи з весни 2008 року з підвищенням облікової ставки НБУ до 12%, стали відчутними зміни ситуації на ринку нерухомості. Банки почали збільшувати відсоткові ставки за кредитами та скорочувати терміни кредитування. Відсутність іпотечного кредитування спричинило практично повну зупинку житлового будівництва. Будівельні компанії, що на той час не мали достатньо власних обігових коштів, а працювали завдяки кредитуванню, взагалі опинились на межі банкрутства.

Третя причина – це постійні зміни в структурі обласної влади, що призвели до повної втрати контролю у всіх сферах господарської діяльності: відсутність інформаційної бази щодо наявності земельних ділянок під будівництво; не підтримка місцевого забудовника: передача вільних земельних ділянок під забудову будівельникам з інших регіонів, та безконтрольність за своєчасним використанням цих переданих земель; відсутність дієвого контролю за будівельною галуззю призвело до використання будівельних матеріалів, що вже раніше використовувались.

Як наслідок, у цілому по області:

  • відбулося зменшення обсягу реалізації промислової продукції на одну особу у 2009 році до 9602,6 грн. проти 10344,3 грн. за 2008 рік;

  • на 27% впали обсяги кредитів в розрахунку на одну особу;

  • загальна заборгованість із виплати заробітної плати по області за 2009 рік зросла на 61,3%, найбільш – у будівництві та переробній промисловості;

  • за перше півріччя 2010 року будівельниками області виконано робіт на 34,2% менше порівняно з аналогічним періодом минулого року, за темпами будівництва область займає 18 місце серед інших регіонів України;

  • збільшилась вартість квадратного метру новозбудованого житла до 30%.

Стратегія перетворення Сумської області на конкурентоспроможний регіон має ґрунтуватися на активному спілкуванні влади, бізнесу та громадськості, які дозволять посилити участь бізнесу та громадськості в розробці запитів, побажань та вимог до центральних органів влади, формуванні цілей, завдань та стратегії розвитку області, сприятливого бізнес-середовища та інвестиційного клімату в області.

Одним із можливих та перспективних напрямків залучення інвестицій у будівництві є використання кластерної моделі, яку необхідно розглядати як одну із передумов покращення бізнесового клімату в галузі та області в цілому. Наявність в області сучасних форм господарювання, які спроможні розробляти та втілювати інвестиційні програми, підтримка та сприяння органів місцевої влади – є позитивними факторами для потенційних інвесторів.

Будівельний кластер – це особлива форма кластерної моделі, бо будівництво орієнтовано на внутрішній ринок, продукт якого це житло та його обслуговування. На даний час в області є підприємства, заклади науки та освіти, проектні організації, що спроможні розробляти та втілювати інноваційні проекти, вивчати та застосовувати досвід упровадження нових технологій та інновацій. Для створення будівельного кластеру в області першочергово необхідно:

  • взаємовигідна співпраця влади та бізнесу;

  • об'єднання незалежно від партійної приналежності;

  • залучення висококваліфікованих спеціалістів, які б в достатній мірі володіли знаннями в сфері економіки, виробництва, управління;

  • забезпечення оптимального використання результатів праці на професійній основі;

  • налагодження виробництва нових будівельних матеріалів через співпрацю з науковими організаціями, упровадження нових технологій;

  • збалансування ринку праці у відповідності до потреб та реальних ресурсів.

Побудова ефективно діючого кластеру в будівельній галузі можливо на підставі застосування наступних підходів:

1. Формування єдиного галузевого інформаційно-економічного простору, що включає в себе єдність фінансового простору шляхом проведення взаємозаліків всередині кластеру, єдність будівельного простору завдяки узгодженню переліку будов, єдність правового простору у вигляді практичної допомоги з питань захисту господарської діяльності.

2. Удосконалення та збалансування основних будівельних процесів шляхом розроблення схем планування території області та адміністративних районів, упровадження нових архітектурно-планувальних рішень та відбору проектів житла, застосування нових видів будівельних машин і обладнання, упровадження ефективних будівельних технологій, у тому числі завдяки будівництву експериментальних житлових будинків з урахуванням сучасних вимог споживачів.

3. Формування злагодженої комерційної політики на підставі участі в інвестиційних проектах, конкурсах, колективного придбання необхідних ресурсів.

Будівельний кластер відрізняється від інших типів об'єднання на зразок концерну або тресту тим, що має значно ширше членство та специфічні цілі. Він об'єднує усі компоненти виробничого процесу – від постачальників сировини до споживачів кінцевого продукту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]