Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zatverdgena_strateg_ns2015.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

5.2. Політика реформування жкг та підвищення якості комунальних послуг

Мета розвитку галузі на період до 2015 року полягає у реформуванні житлово-комунального господарства задля підвищення ефективності та надійності його функціонування, задоволення потреб населення і господарського комплексу в житлово-комунальних послугах відповідно до встановлених нормативів і соціальних стандартів, забезпечення розвитку інвестиційної привабливості для бізнесу.

5.2.1. Теплопостачання.

В області теплозабезпечення населених пунктів здійснюється за рахунок поєднання централізованого, автономного та індивідуального опалення. На цей час в області централізованим теплопостачанням населення та соціальної сфери забезпечені 8 міст області, що складає 56% від загальної кількості населення (в Україні 74%).

Загальний річний обсяг споживання централізованої теплової енергії складає 1740 тис. Гкал. Розрахунковий обсяг споживання в рік для потреб народного господарства складає 325 тис. Гкал, для житлових приміщень – 1115 тис. Гкал, для установ та організацій бюджетної сфери – 300 тис. Гкал.

Протягом останніх років має місце значне погіршення технічного стану об’єктів централізованого теплопостачання. У цілому знос основних фондів в тепловому господарстві області станом на 01.09.2010 складає 52%. Так, із загальної кількості котлів та котельного обладнання, які експлуатуються в комунальній теплоенергетиці, 34% – експлуатуються більше 20 років (у середньому по Україні рівень застарілого котельного обладнання становить 28%), більш ніж 47% теплових мереж знаходиться у ветхому та аварійному стані (у середньому по Україні – 15,8%). Унаслідок цього найбільші обсяги теплової енергії втрачаються при її виробництві: цей показник складає 20% (при нормах втрати теплової енергії при її транспортуванні 6%) при середньому по Україні – 16,8%; при транспортуванні втрати складають 18,2% при нормі 12% (середній показник по Україні становить 13,5%), тобто всього втрачається близько 83,15 тис. Гкал на рік, що орієнтовно становить 18,7 млн. грн. за рік.

Понаднормові втрати теплової енергії відносяться на фактичну собівартість виробництва теплової енергії, як результат, збільшуються збитки підприємств. За 2009 рік збитки підприємств комунальної теплоенергетики становлять 1,922 млн. грн., що менше, ніж у 2008 році лише на 3% при тому, що у 2009 році в порівнянні з 2008 роком загальний обсяг відпущеної теплової енергії зменшився на 40%, а загальний обсяг споживання природного газу підприємствами збільшився на 10,9%. У результаті в опалювальному сезоні 2009-2010 років на послуги з теплопостачання для населення по базовому підприємству міста Суми діє тариф у розмірі 202,86 грн. за 1 Гкал/рік, який є нижче середнього по обласних центрах України (254,11 грн.) та діючих тарифів у Полтаві (263,7 грн.), Харкові (265,12 грн.) та Чернігові (210 грн.).

Унаслідок ситуації, що склалася, є нагальна потреба в модернізації всього теплоенергетичного комплексу області. Цього можливо досягти шляхом усунення основних чинників неефективності управління та енергозатратності виробництва послуг з теплопостачання, якими є технічна застарілість теплогенеруючих та теплотранспортуючих об’єктів теплового господарства, неадекватна сучасним умовам система управління ЖКГ.

Одним з напрямків, що розглядаються в рамках стратегії для зменшення вартості послуг з надання тепла, є запровадження використання місцевих поновлювальних видів палива.

Показовим прикладом запровадження ефективного використання місцевих поновлювальних видів палива є проект по реконструкції Шосткинської ТЕЦ шляхом встановлення котельного обладнання, яке використовує технологію «киплячого шару». Роботи з впровадження даного проекту тривають протягом останніх трьох років за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів. Запровадження використання альтернативних видів палива, а саме торфу та відходів деревини, дозволить зекономити понад 30 млн. куб. м природного газу на рік. Проте відсутність фінансування даного проекту в поточному році не дає змоги завершити весь комплекс робіт.

За розрахунками, упровадження проектів з використання в теплоенергетиці місцевих поновлювальних видів палива та модернізація існуючого обладнання дасть змогу до 2015 року зменшити обсяг використання природного газу для виробництва теплової енергії, необхідної для опалення житлового фонду, на 60%, будівель бюджетних установ – на 35%. Враховуючи те, що на сьогодні заклади бюджетної сфери споживають близько 28 млн. куб. м природного газу на рік, зменшення споживання на 35% дасть змогу економити близько 16 млн. грн. бюджетних коштів (при вартості 1 тис. куб. м природного газу близько 3000 грн.). Відповідно економія 60% природного газу, який використовується підприємствами для опалення, зменшить навантаження на домогосподарства в частині оплати комунальних послуг на 210 млн. грн. на рік, що дозволить створити інвестиційний потенціал подальшого сталого розвитку галузі, який в свою чергу планується вкласти в модернізацію внутрішньобудинкових систем опалення та існуючого котельного обладнання, створення експлуатуючих сервісних центрів.

Прогнозний обсяг фінансових ресурсів на заходи з енергозбереження, у тому числі на реконструкцію та розвиток систем теплопостачання, складає 631,2 млн. грн. Ці кошти можуть бути перекриті наявним інвестиційним потенціалом області шляхом модернізації протягом 3-4 років. Перелік запланованих заходів наведено в додатку 4.

Таким чином, загальний розмір ринку з надання послуг централізованого теплопостачання в області складає близько 280 млн. грн. на рік. І за рахунок переходу на поновлювані види палива та модернізації теплових мереж (зменшення втрат при виробництві та постачанні) він може зменшитися на 7-10%. Тобто, ринок послуг з ліквідації втрат тепла та переводу централізованого теплопостачання на альтернативні види палива становить близько 25-30 млн. грн. у рік, що рівнозначно потенціалу створення 150-200 робочих місць.

Визначені основні фактори обмежень, які перешкоджають успішній роботі по модернізації теплоенергетики області, та пропозиції по їх подоланню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]