Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZMISTOVIJ_MODUL_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
69.12 Кб
Скачать

Змістовий модуль 1. Творчі здібності

Дайте відповіді на питання:

    • Чим відрізняються класифікації творчих здібностей В. Андреєва, Н. Кузьміної, А. Хуторського? Який з цих підходів до виокремлення окремих груп здібностей здається вам найбільш прийнятним? Чому?

    • Дайте власне визначення сутності творчої самореалізації особистості у пізнавально-освітній діяльності. Які творчі здібності й уміння для вас на сьогодні найактуальніші у перспективі їх нарощування й самореалізації?

    • Чому, на вашу думку, більшість учених і практичних працівників вважають формулювання, аналіз і розв’язання педагогічних задач основою професійної творчості вчителя й викладача?

  • - Виявіть сутність і зміст понять “творча здібність”, “педагогічна ситуація”, “педагогічна проблема”, “педагогічна задача”, “педагогічне мистецтво як поєднання професійної творчості і майстерності”; дати письмово свій варіант визначення цих понять;

  • - Як аналізують і розв’язують педагогічні задачі окремі автори?

  • - Оберіть (з літератури або шкільної практики) певну педагогічну задачу і розробіть модель її розв’язання.

Література

  1. Кан-Калик В.А., Никандров Н.Д. Педагогическое творчество. – М.: Педагогика, 1990. – С. 3-52.

  2. Лазарєв М.О. Основи педагогічної творчості. – Суми: Мрія, 1995. – С. 9-31.

  3. Мільто Л.О. Методика розв’язання педагогічних задач. – Суми: Мрія, 2000. – С.5-70.

  4. Педагогічна майстерність /За ред. І.А. Зязюна. – К.: Вища шк., 2004.

  5. Педагогічна творчість: методологія, теорія, технології: Монографія/ За ред. С.О.Сисоєвої, Н.В.Гузій. К.: НПУ імені М.П. Драгоманова, 2005. – 183 с.

6. Сисоєва С.О. Основи педагогічної творчості: Підручник. – К.: Міленіум, 2006. – 344 с. (Електронний підручник)

7. Спирин Л.Ф. Теория и технология решения педагогических задач. – М.: Рос. пед. агентство, 1997. – С. 3-81.

8. Даниленко Л.І., Даниленко М.В. Педагогічні задачі. – Київ, 1991.

9. Андреев В.И. Диалектика воспитания и самовоспитания творческой личности. – Казань: Изд-во Казанского ун-та, 1988. – С. 53-103.

10. Диагностика творческой личности. Книга для учителя / Сост.: В.И.Алфимов, Н.Е. Артемов, Г.В. Тимошко. – Донецк, 1993.

11.Загвязинский В.И. Педагогическое творчество учителя. – М.: Педагогика, 1987. – Гл. 4.

12.Кузьмина Н.В. Способности, одаренность, талант учителя. – М.: Знание, 1983.

13. Лозова В.І. Цілісний підхід до формування пізнавальної активності школярів /Харківський державний педагогічний університет ім. С. Сковороди. – 2-е вид., доп. – Харків: «ОВС», 2000.– 164 с.

Змістовий модуль 2 . Педагогічне спілкування

Завдання :

1. З рекомендованих наукових джерел (за вибором) знайдіть інформацію про сутність, зміст і стиль професійного спілкування, дайте свою оцінку авторській позиції, аргументовано погодившись чи не розділивши її. Чому педагогічне спілкування віднесено до творчих форм діяльності педагога?

2. Визначте основні, на Вашу думку, вимоги до гуманістичного й конструктивного діалогу педагога з учнями, колегами, батьками.

Використовуючи рекомендовану літературу, знайдіть і опрацюйте інформацію про особистісно-діалогічний стиль спілкування, визначте його сутність, виокремившии ознаки справжнього діалогу, способи його досягнення. Посилаючись на власний досвід, доповніть особистісно-даалогічний стиль спілкування додатковими характеристиками.

3. Підготуйте схематичну характеристику особистісно-діалогічного стилю спілкування Дорослого у порівнянні з Батьком і Дитиною (на матеріалі зазначених нижче джерел і власних роздумів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]