Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZMISTOVIJ_MODUL_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
69.12 Кб
Скачать

Література

  1. Лазарєв м.О. Основи педагогічної творчості, 1995. – с. 57-77.

  2. Основы педагогического мастерства. – м., 1989. – с. 150-154.

  3. Кан-Калик В.А. Учителю о педагогическом общении. – М., 1987. – С.46-51, 101-105.

4. Леви в. Искусство быть другим. – м., 1986. – с. 83-89.

Самостійна робота 6 (2.3.4) – 2 год. Професійно-комунікативні задачі, їх аналіз і розв’язання.Завдання: Освоїти самостійно теоретичні питання:

  • Педагогічне мислення як інструмент творчого розв’язання педагогічних задач.

  • Педагогічна ситуація, педагогічно-комунікативна проблема, комунікативна задача.

  • Теорія і практика аналізу педагогічно-комунікативних ситуацій, розв’язання задач як основа педагогічної творчості.

  • Типова структура розв’язання комунікативних задач у закладі освіти.

Підготувати практично: аналіз і розв’язання комунікативно-педагогічної задачі за зразком (за матеріалами посібника Л.О. Мільто “Методика розв’язання педагогічних задач” і за підготовленим власним проектом. Зробити таблицю « Рівні сформованості творчо-педагогічних умінь розв’язувати професійні задачі».

Література

1. Мільто л.О. Методика розв’язання педагогічних задач. – Суми: Мрія, 2000. – Розділ 2.

2. Лазарєв м.О. Основи педагогічної творчості, 1995. – с. 57-77.

3. Основы педагогического мастерства. – м., 1989. – с. 150-154. Змістовий модуль 3 . Мовленнєве і акторське мистецтво вчителя

Дайте відповіді на питання (за книгою Дейла Карнегі “Як виробляти впевненість у собі і впливати на людей, виступаючи публічно”):

1. Якими якостями, на Ваш погляд, має відзначатися усне слово, щоб бути віднесеним до мистецтва красномовства?

2. У чому Ваша позиція з цього питання збігається, а в чому розходиться з думкою Д. Карнегі?

3. Дейл Карнегі стверджує: “Впевненість у собі створюється підготовкою”. Що він вкладає в цю формулу? Як виглядають етапи підготовки у автора книги? Як Ви звичайно готуєте свій виступ?

4. Що Ви дізнались про те, як готувалися до своїх виступів їх знамениті автори? (див. гл. 3). Що з цього арсеналу використовуєте Ви, щоб стати майстром красномовства, досягти щастя змінювати себе і своїх слухачів красою і потужною силою слова, його цілющою магією?

5. Відомо про емоційно-енергетичну силу початку і кінця виступу. Як досягти такої сили? Які прийоми на початку і на завершенні виступу Ви вважаєте придатними для власної практики?

6. Д. Карнегі пропонує свої “рецепти”, розкриває секрети ясності й виразності усного виступу, збереження уваги слухачів. Наскільки ці прийоми придатні для усної розповіді і пояснення вчителя? В чому Ви можете заперечити знаменитому метру красномовства?

7. Подайте свій варіант початку і закінчення розповіді, пояснення, лекції (за Вашим вибором). На чому побудована Ваша впевненість в ефективності обраного варіанту?

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 4. ТВОРЧІ МЕТОДИ

1.Опрацювати й скласти короткі конспекти матеріалів з досліджень творчих методів навчання й виховання:

Андреев В.И. Диалектика воспитания и самовоспитания творческой личности. – Глава IV. Диалектика методов воспитания и самовоспитания творческих способностей личности. – Казань: Изд-во Казанского университета. – С. 149-191.

Хуторской А.В. Дидактическая эвристика. Теория и технология креативного обучения. – Глава IX. Методы эвристического обучения. – М.: Изд-во Московского университета. – С. 328-345.

2.Сформуйте власний варіант класифікації творчих методів освіти і обґрунтуйте підстави такої класифікації.

3.Сформулюйте визначення таких діалогічних методів освіти, як дискусія, евристична бесіда, диспут. Охарактеризуйте теоретичні і методичні засади творчого диспуту. У чому полягає суттєва відмінність дискусії від полеміки?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]