Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zatverdgena_strateg_ns2015.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Розділ 2. Стратегічна мета розвитку Сумської області на період до 2015 року

2.1 Оцінка конкурентних переваг та обмежень на шляху розвитку області

Для оцінки загального бачення сильних та слабких сторін на шляху розвитку області застосовано методологію SWOT-аналізу, до проведення якого залучено достатню кількість місцевих та залучених експертів. Зведені результати аналізу приведені в додатку 2. На підставі проведеного аналізу сформульовано наступні висновки.

Важливими конкурентними перевагами Сумщини на шляху до бажаного майбутнього передусім є наявність природних ресурсів для прискореного розвитку підприємств в агропромисловому комплексі (АПК), у будівництві, у сфері видобування нафти та газу, наявність передумов для створення та подальшого розвитку економічних кластерів в АПК та в будівництві, зміцнення центрів росту в хімічній промисловості та машинобудуванні. Використання цих рушійних факторів розвитку базується на вигідному географічному розташуванні області (пов’язаним з наявністю кордонів з Росією), сприятливих кліматичних умовах, достатньому природно-ресурсному потенціалі, накопиченому досвіду інноваційного розвитку, високому рівні освіти населення. Необхідними передумовами успіху вбачаються високий рівень свідомості населення, наявність ідеології суспільної відповідальності за розвиток області, досить висока якість розвитку медіа і забезпечення свободи слова, консолідація політичної структури та влади в області, відсутність тиску з боку місцевої влади на розвиток бізнесу та незначна її корумпованість.

Однією з найбільш слабких сторін є відсутність чіткого та послідовного стратегічного бачення розвитку області, що спричинено нестабільністю та частими змінами влади в області протягом 2005-2009 років, на подолання якої саме і направлена «Нова Сумщина-2015».

Серйозними обмеженнями на шляху реалізації місії області є застарілість технологій у більшості промислових виробництв хімічної галузі та машинобудування, значний рівень зношеності основних фондів, як наслідок цього – недостатній рівень конкурентоспроможності продукції місцевих підприємств на зовнішніх ринках, незадовільний стан транспортної інфраструктури, відсутність підготовлених до впровадження інноваційно-інвестиційних рішень. Недостатній рівень орієнтованої на розвиток бізнесу інформації, незбалансованість ринку праці в окремих районах області та відтік освіченої робочої силі за її межі, нескоординовані дії органів місцевої виконавчої влади посилює негативний вплив цих факторів.

Головні можливості забезпечення бажаного рівня конкурентоспроможності області вбачаються передусім у розвитку пріоритетних галузей, зокрема, у розбудові сучасного агропромислового виробництва та будівництва на підставі створення кластерів та впровадження нових технологій за рахунок залучення масштабних інвестицій у галузі. Передумовою для цього є консолідація влади усіх рівнів у форматі Ради регіону для послідовного та ефективного управління економічним розвитком та покращення рівня життя мешканців області, а також створення дієздатного Координаційного комітету з впровадження завдань та пріоритетів Стратегії «Нова Сумщина – 2015».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]