Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zatverdgena_strateg_ns2015.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

4. Відсутність контролю за якістю надання теплопостачальними підприємствами послуг з централізованого теплопостачання населенню.

Обов’язкове встановлення протягом 2011-2012 років в містах з централізованим опаленням побудинкових приладів обліку споживання теплової енергії з відповідними регуляторами температур.

5. Неефективне та некваліфіковане управління об’єктами теплопостачання.

Стратегічно важливим для реформування галузі є проведення оптимізації схем теплопостачання населених пунктів у цілому та окремих енергоємних об’єктів з подальшим запровадженням системи постійно діючого енергетичного аудиту об’єктів теплового господарства, створення енергосервісних компаній, які будуть надавати послуги з утримання та обслуговування теплогенеруючих об’єктів бюджетної сфери, та безумовно модернізація існуючого теплового господарства.

5.2.2. Водопостачання та водовідведення.

В області централізованими системами водопостачання забезпечено всі міста і селища міського типу та 19% сіл від їх загальної кількості. Централізованими системами водовідведення забезпечено всі міста від загальної їх кількості, 95% селищ і 2,9% сіл.

Питне водопостачання в Україні здійснюється за рахунок використання поверхневих (70%) і підземних (30%) вод. Централізоване водопостачання області забезпечується питною водою із артезіанських свердловин Дніпровського артезіанського басейну. Таким чином, вода може подаватися населенню без очищення та знезараження, що знижує витрати з експлуатації систем централізованого водопостачання, за винятком водозаборів в містах Суми, Ромни, та селищі міського типу Недригайлів, де зміст заліза в воді перевищує норму в 2-3 рази і досягає в окремих випадках до 1,6 мг/л. У 2009 році розпочато будівництво станції знезалізнення у місті Ромни, планується будівництво таких станцій у місті Суми та селищі міського типу Недригайлів.

Потужність всіх водозаборів області у 2009 році становила 325 тис. куб. м на добу, а фактичний обсяг виробництва питної води склав 115 тис. куб. м на добу, при цьому використання виробничого ресурсу підприємствами водопровідного господарства складає тільки 35,4%. Витрати електроенергії в області на підйом води насосами за 2009 рік склали 40,96 млн. кВт-год. за рік.

З 2001 року в області спостерігається значне скорочення виробництва питної води (на 33,3% у 2009 році у порівнянні з 2001 роком) за рахунок зменшення споживання води промисловістю та населенням. Економія споживання питної води спостерігається в житловому секторі при встановленні квартирних лічильників холодної та гарячої води. Так, на 01.01.2004 рівень оснащення квартир приладами обліку складав 30,9%, на 01.01.2010 – 58,9%, на 01.09.2010 – 59,8%, при цьому на 01.09.2010 встановлено більше 212,7 тис. квартирних лічильників в багатоквартирних будинках, а всього в житловому фонді області приладів обліку працює 250,9 тис. одиниць.

До великих втрат питної води в мережах при її транспортуванні приводить значна зношеність водопровідно-каналізаційних об’єктів, яка досягає 60% (середній показник по Україні – 64%), у тому числі відсоток ветхих та аварійних мереж складає: водопровідних мереж – 21,7% або 731 км від загальної протяжності (при середньому показнику по Україні – 37%); каналізаційних мереж – 29,4% або 297,6 км (при середньому показнику по Україні – 34,8% ).

Нераціональні витрати та втрати питної води у зовнішніх мережах досягли 30,3% від води відпущеної всім споживачам (при середньому показнику по Україні – 40,5%), що складає 31 тис. куб. м води на добу або 60 тис. грн. на добу від втрат недопоставленої води та 50 тис. грн. недоотриманого доходу від послуг водовідведення. Загалом неефективність водопостачання та водовідведення надає галузі втрат 40 млн. грн. в рік. За розрахунками, на такому ринку послуг з раціоналізації водопостачання можна створити близько 300-350 робочих місць.

Питомі витрати електроенергії в середньому по області складають на 1 куб. м поданої води 1,43 кВт/куб. м (показник по Україні – від 1,9 до 0,65 кВт/куб. м), на очищення та транспортування 1 куб. м стічних вод – 1,04 кВт/куб. м (показник по Україні – від 1,7 до 0,4 кВт/куб. м).

Тариф на послуги з водопостачання для населення в розмірі 1,97 грн. за 1 куб. м є нижчим середнього тарифу по обласних центрах України (2,56 грн.) та в порівнянні з сусідніми областями – нижче діючого тарифу в Полтаві (2,74 грн.), дорівнює розміру тарифу в Харкові (1,97 грн.), дещо перевищує тариф в Чернігові (1,7 грн. за 1 куб. м). Тариф на послуги з водовідведення в розмірі 1,67 грн. за 1 куб. м також є нижчим середнього по обласних центрах України (1,89 грн. за 1 куб. м), декілька перевищує тариф у Полтаві (1,6 грн.) та є вищим діючих тарифів у Харкові (0,93 грн.) та Чернігові (1,39 грн.).

Шляхи реалізації обласної програми реформування водопровідно-каналізаційного господарства – це підвищення рентабельності виробництва питної води та зниження її собівартості через впровадження сучасних енергозберігаючих технологій та скорочення енергоспоживання. При впровадженні сучасних автоматизованих систем управління виробничим процесом, у тому числі частотного регулювання роботи насосного обладнання, досягається економія електроенергії до 9%, при заміні застарілого насосного обладнання на енергозберігаюче досягається економія електроенергії до 11% або додатково економія електроенергії складе до 20%, у натуральних показниках – до 8 млн. кВт-год. електроенергії або 6 млн. грн.

Пріоритетними напрямками стратегії реформування водопровідно-каналізаційного господарства Сумської області залишаються підвищення якості питної води, упровадження та стимулювання енергозберігаючих технологій, споруд, реагентів, матеріалів і обладнання, у тому числі теплових насосів на КНС очисних споруд для подальшого отримання теплової енергії. Реформування та розвиток житлово-комунального господарства Сумської області на 2011-2015 роки в частині модернізації та розвитку систем водопостачання та водовідведення передбачає обсяг фінансування на заходи 352,8 млн. грн. протягом п’яти років. Перелік запланованих заходів наведено в додатку 5.

Виконання основних заходів в частині модернізації та розвитку систем водопостачання та водовідведення реформування та розвитку Сумської області передбачають підняти рівень надання послуг у частини надання якісної питної води споживачам області відповідно вимогам ГОСТу «Питна вода», підвищити рентабельність виробництва питної води і знизити її собівартість у частині енерговитрат через упровадження сучасних енергозберігаючих технологій, при цьому знизити показники по питомим витратам електроенергії на 1 куб. м поданої води - з 1,43 кВт/куб. м до 0,566 кВт/куб. м, на очищення та транспортування 1 куб. м стічних вод з 1,04 кВт/куб м до 0,476 кВт/куб. м; продовжити нарощування об’ємів виробництва шляхом розширення мережі споживачів, у тому числі в сільський місцевості, покращити екологічну ситуацію на території області, у тому числі охороняти водні ресурсі та навколишнє природне середовище.

Основними проблемами підприємств водопровідно-каналізаційного господарства області є відсутність фінансування загальнодержавної програми «Питна вода» на 2006-2020 роки з державного бюджету, не збалансована тарифна політика, необхідність вирішення на законодавчому рівні питання організації спеціальних рахунків на підприємствах водо-, теплопостачання, на яких би акумулювалися кошти отримані за рахунок економії від впровадження новітніх технологій та обладнання.

Це крок до необхідних обігових коштів та вільних фінансових ресурсів на проведення заходів з технічного переоснащення, будівництва та реконструкції нових об’єктів для розширення виробничого потенціалу, відновлення та розвитку розподільчих систем, спроможних забезпечити всіх споживачів області, особливо в сільський місцевості.

5.2.3. Житлове господарство.

В області зберігається тенденція старіння житлового фонду, який здебільшого перебуває в незадовільному технічному стані. До категорії ветхих та аварійних рішеннями місцевих рад віднесено 112 житлових будинків загальною площею 20,4 тис. кв. м, тобто 0,07% (середній по Україні – 0,6%) житлового фонду області, де постійно проживають 919 мешканців. Водночас витрати на капітальний ремонт житлового фонду склали у 2009 році 6,7 млн. грн. (10% від потреби).

Більшість житлових будинків (87%) збудовані понад 10 років, тому мають недостатню комфортність, низьку енергоефективність та потребують вирішення проблеми капітального ремонту (реконструкції) житла із застосуванням сучасних енергозберігаючих технологій. Втрати тепла в таких будинках становлять від 10 до 30%. До значних втрат тепла у житлових будинках можна віднести: недостатнє утеплення даху (до 10%), розгерметизація міжпанельних швів у будинках (до 5%), відсутність теплоізоляції труб у підвалах (до 5%), зниження теплотехнічної якості стінових панелів (до 10%).

Європейський досвід (Румунія, Болгарія, Чехія) проведення енергозберігаючих заходів у житлових будинках довів, що термомодернізація панельних будинків та так званих «хрущевок», встановлення системи обліку та регулювання теплової енергії, перехід населення до ощадливого використання ресурсів дає змогу зекономити споживання теплової енергії в таких будинках до 50%.

Не менш гострою на сьогодні є проблема відновлення ліфтового господарства в наявному житловому фонді. Ліфтове господарство області налічує 1512 ліфтів. Кількість ліфтів, які мають термін експлуатації 25 і більше років становить 582 одиниці, що складає 38% ліфтового господарства області. Недостатнє фінансування робіт, які необхідні для забезпечення безпечної експлуатації ліфтів та належної їх роботи призводить до того, що з кожним роком кількість ліфтів, що потребують негайного ремонту збільшується. На цей час (2010 рік) не працюють 82 ліфти.

Одним із напрямків реформування житлового господарства є залучення населення до управління та утримання житлового фонду. На сьогодні в області зареєстровано 197 об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, що складає лише 6% (середній по Україні – 14%) від загального обсягу багатоквартирних будинків, у яких потрібно створити ОСББ.

Негативно впливає на процес створення та діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних житлових будинків в області відсутність управляючих компаній у сфері управління та утримання житлового фонду, брак фахівців у сфері будинкоуправління, невирішеність питання щодо участі колишнього власника будинку в передбаченому законодавством фінансуванні капітальних ремонтів при передачі житлового фонду на баланс об’єднань.

Для вирішення питань, пов’язаних з функціонуванням об’єднань необхідно:

  • активізувати роботу місцевих органів влади зі створення органів самоорганізації населення;

  • організувати підготовку управителів будинків;

  • у місцевих бюджетах передбачати кошти на капітальний ремонт житлових будинків, у яких створюються об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Враховуючи значний фізичний і моральний знос житлових будинків та критичний стан ліфтового господарства прогнозний обсяг фінансових ресурсів на капітальний ремонт (модернізацію) комунального та громадського житлового фонду області на 2010-2015 роки складатиме 385,1 млн. грн. Перелік запланованих заходів наведено в додатках.

Виконання заходів у частині модернізації житлового господарства (капітальний ремонт покрівель, внутрішньобудикових мереж, ліфтів) надасть можливість покращити стан житлових будинків, підвищити їх енергоефективність, відновити роботу ліфтового господарства та у подальшому передачі житлових будинків на баланс об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

На низькому рівні вирішуються проблеми щодо оснащення житлового фонду приладами обліку води та теплової енергії.

На початок 2010 року встановлено лічильників з будинкового обліку:

холодної води – 304 одиниці (або 18% від загальної кількості п’ятиповерхових і вище багатоквартирних будинків);

теплової енергії – 685 одиниць (або 45% від загальної кількості п’ятиповерхових і вище багатоквартирних будинків).

З урахуванням завдань з обладнання наявного житлового фонду засобами обліку холодної води та теплової енергії, визначених Загальнодержавною програмою реформування і розвитку житлово-комунального господарства та прогнозного обсягу фінансування 27,6 млн. грн., рівень забезпеченості багатоквартирних будинків приладами обліку холодної води складатиме у 2015 році 92%, а теплової енергії – 66,4%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]