Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zatverdgena_strateg_ns2015.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

1. Відсутність системної роботи по залученню інвестицій в область.

Вирішальним фактором для успішної роботи з підвищення рівня розвитку теплоенергетики області є значне збільшення обсягів зовнішніх інвестицій.

Консолідація зусиль місцевих органів самоврядування та керівників теплопостачальних підприємств по залученню інвестицій в дану підгалузь дасть змогу значно покращити стан системи теплопостачання області. Наприклад, проведена плідна робота Роменського міськвиконкому по залученню міста до участі в Проекті «Сталий місцевий розвиток в Україні», що фінансується Європейським Союзом. Проектом уже надана дієва допомога в постачанні обладнання і спецтехніки підприємствам міста, що надають житлово-комунальні послуги по тепло-, водопостачанню та водовідведенню, збору та утилізації твердих побутових відходів, електронної системи адміністрування на загальну суму 2,3 млн. євро. Місцеві комунальні теплопостачальні підприємства отримали 16 газових котлів та попередньо ізольовані труби.

Дану співпрацю необхідно підтримати з боку органів державної влади з метою спрощення дозвільних процедур з використання коштів отриманих від іноземних інвесторів шляхом прискорення етапів погодження необхідних документів.

2. Нераціональний порядок прийняття рішень по фінансуванню проектів за рахунок бюджетів усіх рівнів.

Міністерства та відомства приймають рішення по фінансуванню проектів тільки при наявності затвердженої технічної документації. Враховуючи, що місцеві бюджети в переважній більшості є дотаційними, кошти в них на виготовлення проектно-кошторисної документації не закладаються і, як наслідок, навіть для інвестиційно привабливих об’єктів відсутня необхідна проектно-кошторисна документація.

З метою покращення цієї ситуації необхідно ініціювати питання подання на розгляд міністерствам і відомствам лише економічних обґрунтувань впровадження проектів, з подальшим виготовленням після погодження проекту повного комплекту проектно-кошторисної документації.

У свою чергу, в місцевих бюджетах щороку при формуванні бюджетів передбачати ліміт коштів на виготовлення і погодження проектно-кошторисної документації по інвестиційно привабливим об’єктам.

3. Відсутність використання потенціалу теплової енергії очисних споруд шляхом впровадження застосування теплових насосів.

Спланувати за рахунок коштів Стабілізаційного фонду, передбачених у державному бюджеті для реалізації інвестиційних та інноваційних проектів з енергозбереження в житлово-комунальному господарстві, пілотний проект «Реконструкція системи теплопостачання комплексу міських очисних споруд КП «Міськводоканал» шляхом впровадження енергозберігаючого теплонасосного обладнання» на базі комунального підприємства «Міськводоканал» Сумської міської ради. За попередніми розрахунками кошторисна вартість реконструкції системи теплопостачання всього комплексу очисних споруд буде складати 3,6-3,8 млн. грн. і термін окупності протягом 2-3 сезонів при діючих тарифах на газ.

Упровадження в повному обсязі даного проекту дозволить повністю відмовитись від споживання газу, витрати якого в середньому протягом п’яти останніх років складали 245 тис. куб. м на рік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]