Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Urok_ukr_mova_11_klas_stilistika.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
32.44 Кб
Скачать

9

План-конспект уроку

11 Клас (Урок може бути розрахований на 2 год)

Тема: Стилістична система української мови.

(Стилі мовлення: розмовний, науковий, офіційно-діловий, художній і публіцистичний, їх підстилі. Зміст і структура текстів кожного зі стилів, їх характерні мовні засоби, основні жанри.)

Мета: вивчити функціональні стилі (основні та допоміжні) й підстилі української мови та засвоїти на практичних завданнях їх ознаки; навчитися аналізувати тексти з погляду стилістичних критеріїв; розвивати логічне та творче мислення, пам'ять, увагу; виховувати любов та повагу до рідного краю та рідної мови.

Методичне забезпечення: підручник, картки, дидактичний матеріал, уривок з публіцистичного видання, аудіозапис, відеозапис.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Х І Д У Р О К У

І. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ

ІІ. РОБОТА З ЕПІГРАФОМ

  • Прочитайте епіграф, записаний на дошці.

  • Спробуйте прокоментувати, дібравши яскраві приклади ідеостилю українських письменників

Кожний письменник, особливо талановитий, виробляє собі свою окрему мову, має свої характерні вислови, звороти, свою будову фраз, свої улюблені слова. Письменник, у якого нема своєї індивідуально забарвленої мови, - слабий письменник, він пише безбарвно, мляво і не може числити на довшу, тривку популярність.

І. Франко

- Звучить відеозапис (Вірш «Моя любове» Ліни Костенко; Виконавець - Лариса Лещук; автор відео - Подорожний Андрій).

- Які, на Вашу думку, основні ознаки стилю поетеси? Пригадайте інші вірші Ліни Костенко. Чому поезії авторки є популярними і покладені на музику?

ІІІ. КОМУНІКАТИВНА РОЗМИНКА

  • Визначте: чи тотожні поняття «функціональний стиль мови» та «індивідуальний стиль письменника». Свою позицію аргументуйте.

  • Пригадайте, що таке «стиль». Які основні стилі в українській мові?

ІІІ. ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ УРОКУ

ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

  1. Слово вчителя.

Основним поняття у стилістиці є поняття стилю. У сучасному мовленні це слово стало засобом реалізації понять різних сфер людських знань, діяльності, про що свідчать такі словосполучення: стиль мови, стиль твору, стиль письменника, стиль бароко, стиль одягу, стиль роботи тощо. У цьому найзагальнішому значенні стиль – це особлива властивість людської діяльності, що виникає внаслідок вибору цим суб’єктом певного способу реалізації цієї діяльності. Визначення стилю як лінгвістичного поняття стосується вужчої і конкретнішої сфери, а саме мови як системи і мовленнєвої діяльності та текстів як їх результатів. У цьому контексті стилі мовлення – це історично сформовані, суспільно усвідомлені різновиди загальнонаціональної літературної мови, які різняться принципами відбору й організації мовних засобів і частково самими мовними засобами відповідно до сфер спілкування. Кожний стиль характеризується принципами відбору, диференційними ознаками, своїми стильовими і стилістичними нормами. Кожний стиль постійно розвивається і вдосконалюється, підпорядковуючи собі мовні засоби інших стилів. Індивідуальний стиль – це така системність виразових засобів мови окремого письменника, діяча культури чи іншого індивіда, яка відрізняє його мову серед інших мовців. В певну епоху індивідуальні стилі письменників є досить близькими, хоча кожен намагається виробити свій стиль художнього мовлення. Найталановитішим удається прорвати коло загальноприйнятої обов’язковості і явити світу мистецтво свого слова. 2. Робота з конспектом. Стиль мови – це історично сформовані, суспільно усвідомлені різновиди загальнонаціональної літературної мови, які різняться принципами відбору й організації мовних засобів і частково самими мовними засобами відповідно до сфер спілкування. Індивідуальний стиль (ідеостиль) – це така системність виразових засобів мови окремого письменника, діяча культури чи іншого індивіда, яка відрізняє його мову серед інших мовців. Функціональний стиль – це історично сформований, суспільно усвідомлений різновид загальнонаціональної літературної мови, у якому мова виступає у певній соціально значущій сфері суспільно-мовної практики людей, відображає форми суспільної свідомості, соціальних відносин, видів діяльності, а принципи добору та організації мовних засобів у цьому зумовлені особливостями спілкування в певній сфері. У межах кожного функціонального стилю сформувалися свої різновиди – підстилі – для точнішого й доцільнішого відображення певних видів спілкування та реалізації конкретних завдань. 3. Робота з таблицею «Функціональні стилі української мови»

(на картках)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]