Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Материалы для самостоятельной работы по_ОПК.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

10.5. Техніка радіомовлення

З електронних ЗМІ першим заявило про себе радіо, зате процес розвитку телебачення був більш динамічним. Радіо — галузь техніки, що має справу із застосуванням електромагнітних хвиль (радіохвиль), яку ще називають радіоелектронікою, оскільки технічні її засоби базуються на широкому використанні електронних компонентів. На початковому етапі радіозв'язку вважалося, що підвищити дальність зв'язку можна збільшенням довжини радіохвилі і потужності передавача. В результаті потужність передаючих пристроїв досягала десятків і сотень кіловатів, а довжина хвилі — сотень і тисяч метрів. Лише в 1920-х рр. була знайдена властивість коротких хвиль розповсюджуватися на величезні відстані завдяки віддзеркаленню від іонізованих шарів атмосфери, Це дозволило істотно понизити потужність передавачів. Щоб забезпечити нормальну роботу передаючих і приймаючих пристроїв, треба освоювати високочастотні діапазони метрових (коротше 10 метрів) і більш коротких хвиль.

Нині радіоспектр надзвичайно широкий — від наддалеких хвиль, що виміряються тисячами метрів до міліметрових і субміліметрових. Але частотний ресурс через технологічні труднощі обмежений. Радіочастотний спектр вже багато років освоєний радіоелектронними засобами державних структур, що відповідають не тільки за оборону країни і організацію урядового зв'язку, але і за забезпечення безпеки людини, наприклад, при авіапольотах, повітряних перевезеннях.

Що ж до устаткування радіостанцій, то ступінь їх насичення залежить від запланованої зони віщання. Так, для селищної станції необхідні радіопередавач, 50 метрів багатожильного мідного дроту для антени, пристрій антенної настройки, два мікрофони на стійках, два програвачі для пластинок, дві пари навушників, дві касетні деки, мікшерний пульт на 5 каналів (мікшер зводить джерела звуку під час передачі в прямому ефірі і виводить сигнал на передавач), аудіо-кабелі і електропроводка, а також деякі дрібниці типу індикатора включення (виключення) передавача і т.п. Для станції, що віщає на сучасне місто, список цей істотно розширюється, включаючи великий асортимент пристроїв, пов'язаних з джерелами звуку (мікрофони, магнітна плівка, касети, компакт-диски і т.д.), перетворювачами сигналу (мікшерні пульти, репродуктори, фільтри і т.д.), лініями зв'язку студія-передавач (коаксіальний кабель, радіосистема) і передаючою системою (передавач, фідерна лінія для передачі вихідного сигналу передавача до антени, антена і щогла для її установки і т. д.). Корисне додаткове студійне обладнання: фільтри низьких частот, що дозволяють зменшити фоновий шум при записі інтерв'ю в аеропорту; фільтри високих частот, що поліпшуючі чутність інтерв'ю, переданого по телефону; полосові фільтри, що пропускають полосу середніх частот, відсікаючи верхню і нижню частини спектру; вузькополосні режекторні фільтри (фільтри-пробки), здатні пригнічувати частину звукового спектру в дуже вузькому діапазоні, відсікаючи гудіння, свист і т.п.

Студійні магнітофони підрозділяються на три типи залежно від подачі плівки: на касетах, компакт-диск-касетах або на відкритих катушках. Плівка в магнітофонних касетах може бути покрита окислом заліза або двоокисом хрому. В першому варіанті ціна її істотно знижується, в другому — плівка дорога, але дозволяє вловити високі частоти звукового спектру, що дуже важливо при записі музики. В компакт-диск-касетах, або картріджах (картах) кінці короткої, розрахованої на хвилинний запис плівки на склеєні, її не треба перемотувати. Картріджами користуються для коротких повідомлень, що часто повторюються (регулярні оголошення, позивні станцій і передач, реклама, звукові ефекти і т.д.). Магнітофони третього типу, що працюють з відкритою плівкою, намотаною на великі плоскі бобіни, використовуються тільки для виробництва і монтажу фонограми (оператор знаходить потрібне місце запису, ріже і склеює плівку, переписує фонограму на касету або картрідж або зразу ж пускає в ефір).

Роздумуючи про перспективи радіомовлення, інженери, дослідники пишуть про цифрову технологію, коли комп'ютер, забезпечений звуковою картою, цифровим пультом, студійним мікрофоном, комплектом дек для мини і компакт-дисків перетворюватиме аналоговий звук в цифровій і навпаки. При цьому істотно зросте якість звучання.