Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
материалознавство.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать
  1. Фазовий склад сплавів. Тверді розчини заміщення.

У зв’язку з відсутністю у більшості чистих металів технічно корисних властивостей в техніці та в побуті найбільшого застосування знаходять їх сплави. Сплав – це речовина, яка складається з двох чи більше металічних компонентів. У сплавах елементи можуть різноманітно взаємодіяти між собою, створюючи різні за хім. складом, типом зв’язку та будовою кристалічні фази. Фаза – однорідна уособлена частина металу чи сплаву(системи), що має однаковий склад, будову, властивості і віддалена від інших частин системи поверхнею розділу, при переході через яку хім. склад та структура речовини різко змінюються. Тверді розчини – кристали, в яких зберігається кристалічна решітка одного елемента розчинника. Сплави типу твердих розчинів бувають трьох видів: тверді розчини заміщення, впровадження, віднімання. Тверді розчини заміщення утвор. в тих випадках, коли атоми розчиненої речовини заміщають в кристалічній решітці атоми розчинника. Це можливо тоді, коли компоненти мають однакову кристалічну решітку, розміри їх атомів повинні трохи відрізнятись один від одного. Атоми розчинюваної речовини можуть займати в кристалічній решітці розчинника чітко визначене положення або розміщуються в довільному порядку. Тверді розчини заміщення можуть бути з обмеженою розчинністю і з необмеженою розчинністю.

  1. Визначення показників механічних властивостей матеріалів при розтягуванні.

Одноосьове розтягування: розривні навантаження; подовження під час розривання; питомі характеристики розривного навантаження та подовження; абсолютна робота розриву; об'ємна робота розриву; модуль початкової цупкості(відповідає напруженню в зразку матеріалу під час його розтягнення на 1%); модулі поточної і кінцевої цупкості.

  1. Діелектричні матеріали та їх властивості.

Діелектриками наз. речовини, у яких валентна зона відокремлена від зони провідності широкою зоною заборонених енергій. Найважливішими твердими діелектриками є: кераміка, полімери та скло. У них переважає іонний тип зв’язку, немає вільних носіїв зарядів. За хім. складом діелектрики поділяють на органічні(полімери, гума шовк), та неорганічні(слюда, кераміка, скло, ситали). За електричними властивостями діелектрики поділяють на: електротехнічні та радіотехнічні. Термостійкими є такі матеріали, як: слюда, кераміка, скло, поліаміди(витримують тривале нагрівання до 180˚С). Великий вплив на властивості діелектриків справляють гігроскопічність і вологопроникність. Для виробів із гігроскопічних діелектриків використовують просочення, захищають поверхню лаками. Найміцнішими діелектриками є кераміка, скло, ситали. Органічні діелектрики руйнуються при комбінованій дії нагрівання, окислення на повітрі та іонізації. Тому термін їх експлуатації менший, ніж кераміки або скла.

Білет №8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]