Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетингове дослідження.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
456.24 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Київський коледж будівництва, архітектури та дизайну

Практична робота

з маркетингу

на тему: «Дослідження ринку кави»

Виконала: студентка ІІ курсу групи БО-21

Моргун Вікторія В’ячеславівна

Перевірив:

викладач Логвиненко Світлана Іванівна

Київ 2012

Зміст

ВСТУП

  1. Споживання кави у світі й Україні

  2. Характеристика асортименту кави, що реалізується на ринку України

  3. Загальна характеристика об’єкта дослідження

    1. Історія виникнення кави Nescafе

    2. Види кави Nescafе

  4. Динаміка зміни цін на продукцію Nescafé

  5. Ціни на продукцію Nescafе у різних районах Києва

  6. Споживчі переваги до продукції Nescafé та її конкурентів

  7. Обсяги продажів Nescafé за два останні роки

  8. Власний товар

ВИСНОВОК

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛУТЕРАТУРИ

Вступ

Актуальність даного дослідження визначається тим, що в умовах ринкової економіки цілеспрямоване формування перспективного товарного асортименту підприємства є одним з засобів підвищення конкурентоспроможності підприємства. В нинішній час, в умовах ринкової економіки, підприємства отримали можливість самостійно формувати свою економічну стратегію, тобто знайти відповіді на наступні питання: які види продукції виробляти, в якій кількості, як і якими засобами, для кого і коли виробляти.

Важливість даного дослідження обумовлена також і тим, що воно проведено на матеріалах галузі, продукція якої безпосередньо спрямована на задоволення конкретних особистих потреб людей.

Мета даної роботи є виявлення, які найсильніші конкуренти на ринку кави у торгової марки «Nescafе».

Для того щоб досягти поставленої мети потрібно вирішити наступні завдання:

- збір та аналіз вторинної маркетингової інформації;

- планування й організація збору первинної інформації, проведення анкетування;

- систематизація й аналіз зібраної інформації;

- представлення отриманих результатів дослідження;

- розробка рекомендації щодо проведених досліджень.

Об'єктом дослідження є маркетингове дослідження ринку кави Nescafе. Ця кава входить в п’ятірку найкращих кавових напоїв, серед яких її конкурентами постають Tchibo, Maxwell House, Monterrey, Карт Нуар.

  1. Споживання кави в Україні

Каву завжди цінували за ту бадьорість і свіжість, яку приносить чашка цього божественного напою. На мусульманському Сході, де заборонено вживання спиртних напоїв, кави є обов'язковою складовою будь-якого святкового столу. В Україні, незважаючи на вільне вживання вина і більш міцних напоїв, кава так само дуже популярна. Місто в якому з’явилась на Україні перша кава був Львів.

Кава – чудовий засіб для зняття втоми, пригнічення сонливості та підвищення концентрації і уваги. Кава стимулює пам'ять, сприяючи кращому запам’ятовуванню інформації. Було проведено багато досліджень, присвячених широкому спектру питань про каву та здоров’я людини. Для отримання кави використовуються тільки два її види: аравійська кава (або "арабіка") і конголезький (також відомий як "робуста"). Кава завоювала весь світ своїм неперевершеним смаком і стимулюючим ефектом. Кавовий ринок в Україні активно розвивається, хоча і далекий від насичення. Не дивлячись на те, що споживання кави в нашій країні за останні п’ять років збільшилося у декілька разів, Україна по цьому показнику поки сильно відстає від Європи. Середньостатистичний європеєць споживає 6-8кг, а українець, згідно останнім даним — приблизно 1кг кави в рік. Експерти також відзначають, що в Україні з'явилася категорія людей, готових платити за наддорогі сорти меленої і розчинної кави. Структура ринку: 75% — імпорт, 25% — вітчизняна розфасовка (у фізичному виразі). Сезонність: 60-65% продажів доводяться на листопад — квітень.

  1. Характеристика асортименту кави, що реалізується на ринку України

Великий асортимент представлений на Українському ринку. Крім того, що є стільки торгових марок: Nescafe, Jacobs, Tchibo, Maxwell House, Elite, Monterrey, Ambassador і багато інших. Майже стільки є видів кави, представлених у вигляді:

- розфасованих сирих зерен;

- смажених зерен;

- кави меленого натурального;

- меленого натурального з добавкою 20% обсмаженого меленого цикорію;

- натуральної розчинної;

- кавового концентрату.

Сирі кавові зерна надходять у реалізацію помологічного сорту і зазвичай продається у вигляді здорових повноцінних зерен однакового розміру.

Кава смажена в зернах вищого сорту виробляється з натуральних зерен кави одного з наступних видів: Колумбійський, Арабіка, Гватемальський, Індійський Плантен або Арабіка, Харарі, Камерун, Нікарагуанський Арабіка і інших рівноцінних сортів.

Кава повинна виготовлятися за рецептурами і технологічними інструкціями, затвердженими в установленому порядку.

Кава натуральна розчинна, винахідником якої є швейцарський хімік Макс Моргенталлер. Цей вид кави легко і повністю розчиняється в холодній і гарячій воді, не утворюючи осаду.

Розчинна кава, за чинними стандартами, повинна мати вигляд дрібнозернистого порошку коричневого кольору і органолептичні властивості притаманні звичайним смаженим зернам кави. Вологість повинна бути не більше 4%. Зміст кофеїну - не менше 2,8%.

Кава-концентрат - це спресована суміш кави, сухих вершків, сухого молока, вершкового масла і цукру-піску. Пресується концентрат у вигляді брикетики (вага 20, 30 або 40 г), розрахованих на приготування однієї склянки напою. Цей вид кави зручний у походах, експедиціях.

Розчинна кава є безумовним лідером на кавовому ринку України.

Торгова марка CARTE NOIRE (у перекладі з французької мови означає "чорна карта") була створена в 1978 році французом Рене Моньє. На той час на французькому ринку кави вже існувала дуже значна конкуренція, тому для успіху нового продукту потрібна була справді інноваційна ідея. Такою ідеєю стало створення преміальної кави зі 100-відсоткової арабіки. Завдяки своїй якості, кава CARTE NOIRE дуже швидко завоювала популярність і невдовзі стала еталоном досконалості кави категорії "преміум".

У 80-ті роки, до народження ТМ MacCoffee, її засновник - Тан Ванг Чу займався постачанням персональної комп’ютерної техніки до Східної Європи та Центральної Азії. Така діяльність дозволила йому зрозуміти потреби та особливості споживачів цих країн. Холодна погода протягом тривалого часу, а також відсутність зручних гарячих напоїв наштовхнули його на думку створити новий продукт. Тан Ванг Чу замислився над можливістю промислового виробництва розчинної кави. До того ж, розпад Радянського Союзу відкривав безмежні можливості для ведення бізнесу.

Компанія «Tchibo» була заснована в Гамбурзі, Німеччина, в 1949 році двома німецькими бізнесменами - Карлом Чілінг-Гаряном і Максом Херцем. Назва компанії отримана від поєднання слів «Tchilling» і «bohnen» (що в перекладі з німецької означає кавові зерна).

Вже через кілька років, «Tchibo» заробила репутацію високоякісного постачальника товарів і послуг. У 1955 році компанія відкрила свій перший магазин, в якому, до всього іншого, проходила дегустація кави.

В 1963 компанія стала першим роздрібним продавцем на німецькому ринку, який запропонував м'яку каву широкій публіці.

Торгова марка "Галка" - це більше 70 років незмінно високої якості львівської кави, постійне оновлення асортименту продукції, виробленої тільки з натуральної сировини без консервантів. Виробництво кави відповідає стандартам якості. Це підприємство створює неповторні букети смаків і ароматів, змішуючи кавові зерна кращих сортів, які були вирощені в далеких екзотичних країнах. Компанія "Галка" займається виробництвом високоякісних кавових продуктів, асортимент яких постійно оновлюється і розширюється. Освоєно виробництво кави у вакуумній упаковці, капучіно і кави з вершками. Налагоджено виробництво одноразового упаковки в стіки.

Італійська компанія Lavazza заснована в 1895 році Луїджі Лавацца, який вперше винайшов концепцію суміші, що стала справжнім мистецтвом поєднання кави різного походження для отримання нових кавових сортів.

На сьогоднішній день, більш ніж у тридцяти країнах світу, ця компанія займає лідируючі позиції з продажу кави, завдяки якості своєї продукції і різноманітності сортів кави, що забезпечується більш ніж столітнім досвідом виробництва кави преміум-класу.

Вже понад 100 років торгова марка JACOBS є еталоном кави найвищого ґатунку. Історія цієї кави розпочалась ще 1895 року в Європі, в німецькому місті Бремен, де Йоган Якобз відкрив свою першу крамничку з роздрібної торгівлі кавою. Згодом, у 1907 році, він відкрив власне виробництво – фабрику з обсмажування кавових зерен. В Україні кава JACOBS з`явилася ще у 1998 році і відразу ж завоювала прихильність споживачів. Про неабиякий успіх цієї торгової марки свідчать винагороди, які вона отримала у таких конкурсах, як “Бренд року”, “Споживчі переваги” та інші. Сьогодні кава JACOBS визначає світові стандарти якості кави. На всьому шляху – від кавової плантації до чашки ароматного напою на столі – фахівці дотримуються перевірених технологій, здатних зберегти найціннішу властивість кави – її аромат.