Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
материалознавство.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать
  1. Загальна характеристика структури і властивостей деревини. Що таке тембр звуку, вплив його на якість музичних інструментів.

Деревина складається з органічних речовин (43-45% целюлози, 18-29% лігніну), низькомолекулярних вуглеводів та інших речовин. Деревина має шароволокнисту будову, яку розглядають у трьох розрізах: торцевому, радіальному, тангентальному.

Торцевий розріз одержують розпилюванням стовбура поперек волокон. На такому зрізі розрізняють такі основні частини стовбура: серцевина, власне деревина, камбій і кора.

Радіальний розріз одержують розрізуванням стовбура по осі уздовж волокон (деревина має вигляд паралельних прямих ліній).

Тангентальний зріз отримують розпилюванням стовбура уздовж волокон по хорді на різній відстані від центру (деревина має вигляд овальних ліній).

Основними властивостями деревини є: колір, текстура, запах, вологість, густина, блиск, міцність, об`ємна маса, звукопровідність, теплопровідність.

Колір деревини визначається наявністю в ній дубильних речовин і барвників та залежить від віку (з віком інтенсивність забарвлення посилюється) і району виростання. Деревина буває білого і чорного кольорів.

Текстура – це своєрідний малюнок на поверхні деревини, який одержують пере різанням волокон. Текстура залежить від наявності судин, характеру будови річних шарів, серцевинних променів.

Вологість деревини –це кількість води, що міститься в ній (виражається у %). Вологість деревини буває двох видів: вільна (капілярна вода, що заповнює внутрішні порожнини) і зв`язана (гігроскопічна, що знаходиться у клітинних оболонках). Під час висихання деревина втрачає спочатку вільну, а потім зв`язану вологу. Стандартна вологість деревини 15 %.

Густина деревини (маса в одиниці об`єму) залежить від хімічного складу. Для всіх порід дерев вона приблизно однакова і дорівнює 1,54 г/см3.

Блиск деревини залежить від її пористості, характеру розміщення та кількості серцевинних променів, зрізу. Кращий блиск має деревина з більшими серцевинними променями і з радіальним зрізом.

Міцність деревини сягає 2000 кгс/см2 при розтягненні уздовж волокон, і 100-150 кгс/см2 упоперек волокон.

Деревина характеризується малою теплопровідність і високою звукопровідністю. Суха деревина піхти, ялини володіє високою резонуючою здатністю, що має велике значення при виробництві музичних інструментів. Тембр звуку залежить від від якості музичного інструменту. Гітара, нижня дека якої виконана з рідкої і цінної деревини палісандра прекрасно звучить і відгукуються навіть на найслабкіші обертони струни.

  1. Багатоциклові характеристика матеріалів. Прилади для визначення зносу і тертя.

До багатоциклових характеристик матеріалів відносяться витривалість, довговічність, втомленість, границя витривалості, цикл, міцність та залишкова циклічна деформація.

Витривалість – здатність витримувати дію багаторазових напружень без руйнування.

Довговічність – час від початку дії сили до руйнування.

Втомленість – руйнування матеріалів під дією багаторазових напружень.

Границя витривалості – це максимальна деформація, за якої зразок може витримувати майже необмежену кількість циклів змінних напружень.

Цикл – це одноразова зміна навантаження.

Міцність – максимальне напруження, яке витримує зразок без руйнування.

Залишкова циклічна деформація - деформація, яка накопичилася протягом певної кількості циклів.

В матеріалах тертя є механічним фактором зносу. Зношування відбувається внаслідок ерозійного, механічного, корозійно-механічного впливу або втомленості матеріалу. До механічного зношування відносяться абразивне, газоабразивне та гідроабразивне зношування. Приладами для їх визначення є ИТ-2, ИТ-3, ИТ-1-М, ДИТ та інші.

Карболанцюговими полімерами звуться сполуки, молекулярний ланцюг яких створено лише атомами вуглецю. Їх отримують внаслідок реакції полімеризації, а волокна формують переважно з розчинів, інколи – з росплавів. До цієї підгрупи відносять поліакрилонітрильні, полівінілхлоридні, полівінілспиртові, полірлефінові, фторомісткі та інші волокна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]