Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
материалознавство.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать
  1. Градація структури твердих тіл. Різниця між кристалічними та аморфними тілами.

За своєю структурою матеріали можуть бути кристалічними.

Структура – це форма, розміри і характер взаємного розташування відповідних фаз в металах і сплавах.

Структура кристалічних металів:

1) Монокристали. Складаються з атомів іонів або молекул, що займають у просторі певне положення у вузлах кристалічної решітки.

2) Полікристали. Складаються з багатьох кристалів, що мають різну орієнтацію.

3) Аморфні тіла. При нагріванні розм’якшуються у великому температурному інтервалі стають в’язкими, а потім переходять в рідкий стан.

Градація твердих тіл:

1) Макроструктура. Сполучення відносно великих елементів матеріалу, які видно неозброєним оком зі збільшенням приблизно в 10-30 разів.

2) Мікроструктура. Сполучення структурних елементів, яке можна побачити за допомогою оптичного мікроскопа.

3) Тонка структура. Характеризується сполученням між собою атомів, іонів або молекул, також більших структурних елементів, які неможливо спостерігати за допомогою оптичних мікроскопів.

4) Пориста структура. Структура багатьох матеріалів пронизана порами, тобто проміжками між структурними елементами, що порушують однорідність матеріалу.

Кристалічні тіла – перебувають у твердому стані до відповідної температури (температури плавлення), при якій вона переходить у рідкий стан. Правильний порядок розташування атомів у кристалічних тілах спостерігається на далекій відстані.

Аморфні тіла – не мають температури плавлення: під час нагрівання поступово переходять у рідкий стан, знижуючи свою в’язкість. Порядок у розташуванні атомів виконується тільки для ближнього оточення.

  1. Види деформації. Їх характеристики.

Деформація – зміна розмірів і форми твердого тіла під дією зовнішніх сил (навантажень) або яких-небудь інших впливів (наприклад, температури).

Найпростіші види деформації : згин, зсув, кручення, розтяг-стиск.

Деформація згину - тип деформації тіла, при якому зовнішня сила прикладена перпендикулярно до його вісі.

Деформація зсуву - вид деформації, при якому величина зміщення кожної точки тіла зростає в напрямку, перпендикулярному напрямку зміщення. У практичних випадках деформація зсуву трапляється нечасто. Частіше виникає деформація згину, яка є комбінацією зсуву із розтягом та стисканням. Проте при математичному описі деформації загального вигляду деформація зсуву є базовою.

Деформація кручення - вид деформації, що виникає при прикладенні до тіла неоднорідного вздовж певної осі моменту сили.При деформації кручення зміщення кожної точки тіла перпендикулярне до її віддалі від осі прикладених сил і пропорційне цій віддалі.

Розтяг - тип деформації твердого тіла, при якому його розміри вздовж однієї осі збільшуються. Деформація, при якій розміри тіла вздовж однієї осі зменшуються називається стиском.

Деформація розтягу кількісно характеризується абсолютним та відносним видовженням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]