Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
материалознавство.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать
  1. Формування структури металів і сплавів. Термічна обробка сталі.

Найбільш широко розповсюджені сплави чорних металів – сталь та чавун, які формуються з таких складових, як залізо та вуглець (має дві модифікації – графіт та алмаз). В якості легуючих домішок використовуються елементи: хром, нікель, манган, кремній, молібден, кобальт, вольфрам.

Сплави кольорових металів: дюралюміній, латунь (мідь + цинк), бронза (мідь + станум), мельхіор (мідь + нікель), нейзильбер (мідь + нікель + цинк).

Характерні властивості металів зумовлені наявністю в них легкорухливих колективізованих електронів.

Термічна обробка металів – процеси, що складаються із нагрівання та охолодження металевих виробів. Відпах – викликає зниження міцності металів і сплавів. ВІдпах сталі може бути: дифузійним, повним, неповним, рекристалізаційним. При загартуванні зразків утворюються 3 структури: мартенсит, троостит, сорбіт.

  1. Теплофізичні властивості матеріалів. Теплостійкість і термічне розширення.

До теплофізичних властивостей матеріалів належать: характер теплового руху і теплопередача; здатність матеріалів проводити теплоту під час дії теплової енергії; здатність матеріалів поглинати теплоту при дії теплової енергії; здатність матеріалів змінювати або зберігати свої властивості під час дії теплової енергії.

Здатність матеріалів змінювати чи зберігати свої властивості під дією теплової енергії характеризується термостійкістю, термічним розширенням. За термостійкістю матеріали поділяють на термостійкі (негорючі матеріали) – скляні волокна, хлоринова не волокно; жаростійкі (зберігають свої властивості про 2000 - 2500ºС) – вуглецеві, борні волокна; морозостійкі (охолодження матеріалів може призвести до змін фізичної структури полімеру).

Термічне розширення характеризується коефіцієнтом лінійного розширення та коефіцієнтом об’ємного розширення. Термічне розширення має важливе значення для скла.

  1. Біосумісні матеріали.

Цей напрямок медичної інженерії знаходиться на стику медицини і матеріалознавства. Немає іншої галузі діяльності людини, яка б розвивалася так бурхливо і мала таке величезне значення для суспільства як медицина.

Виникають і розвиваються принципово нові методи лікування, які потребують принципово нових матеріалів для їх здійснення. Переважна більшість таких матеріалів - металеві сплави з унікальними властивостями. Це матеріали для різноманітних протезів, зондів, медичних інструментів, що використовуються в сучасному медичному обладнанні для лікування і діагностики.

Білет №18

  1. Лінійні, розгалужені полімери. Їх будова і властивості.

За формою. макромолекули можуть поділятися на:

- лінійні коли кожний ланцюг макромолекули має ниткоподібну структуру, зв'язаний тільки із сусідніми ланцюгами. Це зигзагоподібні або закручені у спіраль ланцюги. Гнучкі макромолекули з високою міцністю вздовж ланки і слабкими міжмолеку­лярними зв'язками забезпечують еластичність матеріалу, здатність його розм’якшуватися під час нагрівання, а приn охолодженні знову тверднути.

На фізико-механічні та хімічні властивості лінійного полімеру впливає щільність упаковки макромолекул в одиниці об’єму. При тіль­ній упаковці виникає сильніше міжмолекулярне притягання, що сприяє підвищенню щільності, міцності, температури розм’якшення та змен­шенню розчинності. Із лінійних макромолекул побудовані всі природ­ні, штучні та синтетичні волокна, за винятком вовняних. Вид спіралі /гелікоїдальна форма/ відповідає спіральній лінії головної ланки.

- розгалужені макромолекули полімеру, будучи також лінійними, відрізняються наявністю бокових відгалужень. Ці відгалуження пере­шкоджають зближенню макромолекул, їх щільній упаковці. Розгалуже­на форма макромолекул характеризується зменшеною міжмолекулярною взаємодією, меншою міцністю і підвищеною плавкістю та розчинністю. До розгалужених належать і прищеплені полімери, у яких склад основної ланки і рідко розташованих бокових відгалу­жень неоднаковий. Це дає можливість змінювати властивості поліме­рів.

Макромолекула розгалуженого полімеру складається із двох ла­нок, з'єднаних хімічними зв’язками. Ці полімери мають більш жорст­кий основний ланцюг і характеризуються підвищеною теплостійкістю, більшою жорсткістю, вони нерозчинні у стандартних органічних роз­чинниках (наприклад, кремнійорганічні полімери).Розгалужену структуру має крохмаль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]