Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
материалознавство.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать
  1. Загальна характеристика структури і властивостей лакофарбових матеріалів.

Лакофарбові матеріали належать до групи плівкоутворюючих. При нанесенні в рідкому стані вони утворюють плівки, які після їх виси­хання називають покриттям.

Лакофарбові товари широко використовують у народному господар­стві для отримання захисних і декоративних покриттів, які захища­ють металеві вироби від корозії, дерев"яні - від гниття, надають багатьом товарам гарного зовнішнього вигляду.

. Такі важливі властивості лакофарбових то­варів, як в"язкість, швидкість висихання, довговічність, зумовлені в основному якістю плівкоутворюючої речовини.

Лакофарбові матеріали класифікуються: - за складом; - за плівкоутворюючою речовиною (смоляні, ефіроцелюлозні, нітроцелюлозні, етилцелюлозні і масловмісні бітумні та кані­фольні).

Оліфи. Оліфами називають маслянисті рідини, отримані перероб­кою рослинної олії та інших органічних сполук. Напівнатуральні оліфи містять органічні розчин­ники, за допомогою яких регулюють їх в"язкість. Основною сировиною для оліф є рослинна олія

Залежно від застосувуваної сировини і способу виробництва оліфи можуть бути: натуральними і напівнатуральними.

Натуральні оліфи: ущільнені – на основі висихаючої рослинної олії, досить тверді, водостійкі, та блискучі плівки; комбіновані – отримують варінням спеціально підібраної суміші рослинної олії або змішуванням ущільнених оліф з рослинною олією; алкідні – розчини пліфталевих смол, модифікованих рослинною олією.

Лаки - це розчини плівкоутворюючих речовин у легких органіч­них розчинниках.

Лаки за призначенням: для внутрішнього оздоблення; для оздоблення меблів; для обробки шкір; для зовнішніх робіт; для художніх робіт.

Основною класифікацією лаків є їх групування за видом плівкоутворювача на чотири групи: масляні; смоляні; нітроцелюлозні; ас­фальтобітумні.

Масляні лаки являють собою розчини різноманітних смол і рос­линної олії.

Властивості лаків залежать від співвідношення (за вагою) масла і смоли в плівкоутворюючій основі лаку. Чим більше витрачається мас­ла, тим більш еластична й атмосферостійка плівка, яка, проте, має при цьому меншу твердість і блискучість.

Смоляні лаки є розчинами природних і синтетичних смол в орга­нічних розчинниках. Ці лаки висихають значно швидше ніж масляні, оскільки повне висихання досягається вже при випаровуванні легких розчинників.

Нітроцелюлозні лаки є розчинам нітроцелюлози час­тіше зі смолами і пластифікаторами у суміші легких розчинників (ацетон) Переваги: висока швидкість висихання водостійкість; твердість і міцність плівки.

Асфальтобітумні - це розчини чорното кольору природних або штучних, бітумів у бензині, скипидарі та ін. Переваги: висока вологостійкість; хімічна стійкість. Недоліки: недостатньо світло- та теплостійкі.

Фарбувальні суміші (фарби) - це суспензії пігментів у плівкоутворюючих речовинах.

Пігменти - це мінеральні та органічні фарбувальні речовини, нерозчинні у воді, органічних розчинниках і плівкоутворюючвх речо­винах. Укривистість - здатність пігменту при розтиранні з плівкоутворюючими матеріалами і нанесенні фарби рівним шаром робити невидимим колір поверхні, що фарбується. Маслоємність - визначається кількістю масла /в грамах/, необхідно­го для затирання 100 г пігменту. Окрім вказаних вище властивостей дня пігментів важливі їх світлостійкість, хімічна стійкість, отруйність, густина.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]