Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
материалознавство.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать
  1. Некристалеві тверді тіла, їх характеристика, схильність до скло утворення. Аморфний стан металів.

Некристалічні тверді тіла: Полімери, Скло, Кераміка,Аморфні тіла.

Полімери: - термопластичні, - термореактивні

Термопластичні полімери – мають властивість багаторазово пом`якшувати під час нагрівання й тверднути під час охолодження без змін своїх властивостей.

Термореактивні полімери – під час нагрівання залишаються твердими аж до повного термічного розпаду.

Різна поведінка полімерів під час нагрівання пояснюється тим, що в термопластичних полімерах між молекулами діють слабкі сили Ван-дер-Ваальса. Нагріваючись, вони значно зменшуються і, матеріал стає м,яким і піддатливим. А в термореактивних полімерах крім сили Ван-дер-Ваальса діють ще поперечні ковалентніф сили між молекулами. Тому термореактивні матеріали залишаються твердими під час нагрівання

Скло – аморфна речовина, яка утв. під час сплавлення оксидів або без оксидних сполук – SiO2. Основну масу промислового скла становить силікатне скло з домішками інших оксидів.

Кераміка – матеріал, який отр. під час високотемпературного спечення мінеральних порошків. Кераміка є пористим матеріалом, який містить ковалентні або іонні кристали – складні оксиди, карбідні або тверді розчини на їх основі. Як правило, кераміка має полікристалічну структуру із порошками скла, та з хаотично розташованими зернами, а тому однорідна за своїми властивостями.

Аморфні метали - Аморфні метали отримують при надвисоких швидкостях охолодження із рідкого стану (>106 0 С/с). Дифузійні процеси дуже гальмуються і стримується утворення зародків та ріст кристалів. Під час твердіння утворюється аморфна структура, яка забезпечує металевим матеріалам властивості, що значно відрізняються від властивостей відповідних матеріалів кристалічною структурою: одержані аморфні матеріали з високою магнітною енергією, питомий електричний опір у аморфних матеріалах у 2-3 рази більший, ніж у аналогічних матеріалів з кристалічною структурою.

  1. Хімічні властивості матеріалів. Стійкість матеріалів до дії зовн. Факторів, вимоги, кислот, променів, окислювачів, відновників.

Властивості матеріалів – це характерні реакції матеріалів на зовнішні дії.

До хімічних властивостей відноситься здатність металів вступати в хімічну взаємодію з іншими речовинами. Важлива хімічна властивість металів для їх вживання в техніці —корозія. Таким чином, фізичні і хімічні властивості обумовлюють поведінку металів в природі

Хімічні властивості:

  • електрохімічний потенціал

  • стійкість до корозії в різних агресивних середовищах

  • стійкість до дії хімічних реагентів

Електрохімі́чний потенціа́л — термодинамічна функція, що характеризує стан якого-небудь компоненту, що складається із заряджених частинок (електронів, іонів), у фазі даного складу. Електрохімічний потенціал може бути визначений як приріст будь-якого з термодинамічних потенціалів системи при введенні в неї однієї зарядженої частинки i-того компоненту при незмінних решти всіх змінних, від яких залежить даний потенціал. Таким чином, різність електрохімічних потенціалів між двома точками є енергією, яка буде виділена в системі при переміщенні частинки між ними. Електрохімічний потенціал виражається формулою: , де — хімічний потенціал i-того компоненту, — заряд частинки, — електричний потенціал, — елементарний заряд; член виражає роботу по подоланню електричних сил. Якщо електрохімічний потенціал відноситься до 1 молю речовини, цей член дорівнює , де — число Фарадея.

Корозія металів - процес хімічного руйнування металів і сплавів при їх взаємодії з зовнішнім середовищем: повітрям, водою, розчинами електролітів тощо. Розрізняють два види корозії: хімічну і електрохімічну.

Хімічна корозія відбувається в середовищах, які не проводять електричного струму. Вона обумовлюється дією на метали неелектролітів (спирту, бензину, мінеральних масел тощо) і сухих газів (кисню, оксидів азоту, хлору, хлороводню, сірководню і ін.) при високій температурі (так звана газова корозія).

У результаті взаємодії металів із зовнішнім середовищем їх поверхня вкривається тонким шаром (плівкою) різних хімічних сполук (продуктів корозії): оксидів, хлоридів, сульфідів і т. д. Інколи цей шар такий щільний, що крізь нього не може проникати агресивне середовище. В таких випадках з часом швидкість корозії зменшується, а то й зовсім припиняється. Наприклад, алюміній в атмосфері повітря кородує значно повільніше від заліза, хоч за своїми хімічними властивостями він активніший від заліза. Це пояснюється тим, що поверхня алюмінію вкривається суцільною, досить щільною і міцною оксидною плівкою, яка ізолює метал від доступу кисню, а оксидна плівка заліза, навпаки, є крихкою і ламкою, містить багато пор і тріщин, через що кисень повітря крізь неї легко проникає до поверхні заліза, і тим обумовлюється безперервне його руйнування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]